google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Släktforskning från Frankrike

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

tisdag 4 september 2007

Släktforskning från Frankrike

Mitt senaste inlägg är från 23 maj. De som besöker min Blog kan ju undra om jag lagt av. Icke så - men jag har ryckt upp mina bopålar i Sverige och planterat dem bland vinstockarna i södra Frankrike. Juni har därför gått åt till att packa ned allt i lådor - gud så mycket man samlar på sig! - ge bort massor till barn och vänner, samt fylla i alla blanketter som krävs för att flytta till ett annat land. Hur som helst är det mesta på plats nu även om vi fick lite skrämselhicka när flyttkarlarna lugnt konstaterade att vår flygel inte gick upp genom trapporna till tredje våningen. Tack vare en rådig och hjälpsam fransk granne ordnades emellertid en kran som lyfte upp den på takterrassen varifrån den med sex mans hjälp kunde baxas ned till sin rätta plats.
För den intresserade kan jag meddela att det är 30 grader idag och sol, men ganska hård vind. Vinskörden har just börjat och man meddelar att det blir ett dåligt vinår här i Corbières. Druvorna rapporteras vara små och få utan sötma och saft. Det har nästan inte regnat hör på hela sommaren, men å andra sidan är vinodlare som alla bönder - « vädret är alltid uselt och skörden alltid mager« .
Stora lådan med släktforskningsgrejor har bara skyfflats in i en skåp ännu, men datorn är uppkopplad och jag har skaffat abonnemang på Arkiv Digital - det senaste tillskottet bland våra hjälpmedel. Jag fick ett erbjudande om att vara Beta-testare och jämförde då ett antal sidor i Älvsbacka (den enda tillgängliga socknen för demo) mellan Genline och AD. Vad gäller vanliga poster är inte skillnaden alltför stor men när man försöker läsa kommentarer i Hf så är det betydligt lättare i ADs färgbilder eftersom de dels är skarpare och tål mer förstoring, dels på grund av färgen ger bättre läsbarhet. En annan skillnad är att man kan läsa vad som står under överstrukna textrader eftersom färgskiftningarna syns på ADs bilder. Jag gick mail från Genline där man aviserade GFF 4.2. Redan i morgon 5 september. Den skall bli helt kompatibel med Windows Vista och ha en ny funktion GIDx. Det lät spännande och jag återkommer när jag provat det.
Det ser ljust ut för oss släktforskare nu när Genline fått skarp konkurrens av Arkiv Digital. Jag hoppas konkurrensen gör att man försöker överträffa varandra i att ge oss så bra service som möjligt. Drömmen är att de två företagen sporrar varandra till allt mer avancerade utföranden och bättre kvalitet. Jag abonnerar gärna på båda om de är meningsfullt olika.
Det är fortfarande en del att göra med huset här nere men jag lovar att vara mer flitig i skrivandet från och med nu. Jag vill tacka alla läsare för intresset. Sedan jag startade Blogen i januari har jag haft 7300 besökare, varav 850 har utforskat någon av mina betalda länkar. Jättetrevligt tycker jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...