google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Hur startar man en Blog?

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

måndag 26 februari 2007

Hur startar man en Blog?

Dagens Blog handlar inte om släktforskning. Jag har emellertid fått en del frågor från personer i mogen ålder hur man gör för att starta en Blog. Man tänker ju mest på ungdomar när det gäller bloggande och då kanske främst på den typen av Bloggar där man ägnar sig åt allmänt tjôt eller skriver dagbok och berättar vem man såg på sta'n och vilken bio man gick på i går kväll och liknande. Man kan emellertid blogga på många sätt. Det speciella med en Blog, som skiljer den från en vanlig webbsida, är att man lägger till material ganska ofta och regelbundet och att tekniken tillåter interaktion med läsarna, vilket ju gör att andra kan bidra till Bloggens innehåll.
Det fina är att det finns speciell programvara som hjälper en att sätta upp Bloggen och den behöver inte kosta något alls. Tvärtom kan man faktiskt få några kronor i bidrag till sin hobby om man vill.
Man kan blogga om precis vad som helst som intresserar en. Man kan debattera, berätta om sin hobby, skriva poesi – ja bara fantasin sätter gränser. Det är emellertid viktigt att skriva ganska regelbundet så läsarna inte tröttnar. Nu behöver man ju inte vända sig till allmänheten med sin Blog. Man kan faktiskt ha en Blog inom familjen eller i föreningen eller kamratgänget som bara inbjudna har tillgång till. Ett trevligt sätt är att man kan skriva en Blog när man är på semester och rapportera till alla som är intresserade var man är, vad man gör, vad man ser och hur man mår. Det fina är att man kan skicka in blogtexter direkt från sin mobiltelefon eller genom ett vanligt e-mail så man är väldigt flexibel.
Hur gör man då? Ja först skall man bestämma ett ämne, sedan välja en blogtjänst. Det finns både gratis sådana och dem man betalar för. För nybörjaren är gratistjänsterna bra eftersom det kräver mycket lite teknisk kunskap. De man betalar för kan man styra mycket mer själv, men de kräver också mer av kunnande. Själv använder jag Googles blogtjänst som heter Blogger och är gratis. Om man väljer en betaltjänst kan man alltid välja att ha en egen domain som det heter, dvs. en egen webbadress. Den får man betala separat. Även många gratistjänster accepterar egna webbadresser men de tillhandahåller också en gratis adress om man tycker att den duger. I Blogger som jag använder får man en adress som ser ut så här: http://blognamn.blogspot.com. Blognamn bestämmer du själv. Om man vill fördjupa sig i hur man väljer blogplattform så kan man gå till Problogger som kan allt om sådant.
Om man skulle vilja starta en Blog och använda Blogger så klickar man bara på länken Skapa en blog överst till höger på denna sida och så öppnar man ett konto. Vad man bör tänka till lite kring är dels vad Bloggen skall heta, dels vilket namn man skall ha i adressen. Undertexten i rubriken är också viktig eftersom de har ganska stor betydelse när exempelvis Google skall hitta just din Blog. Hur som helst är det bara att följa instruktionerna. Det är naturligtvis lite olika för olika blogplattformar.
Du har säkert också sett att Bloggar ofta har annonser på sidan. Dessa annonser är placerade där av en speciell tjänst. Mina kommer från Google och kan fås genom att man anmäler sig till en tjänst som heter Google AdSense. Det är en smart tjänst som automatiskt läser av din blogtext och placerar annonser som har anknytning till ditt ämne. Vitsen med detta är dels att besökaren lätt kan hitta andra Bloggar eller webbsidor som handlar om det du skriver om, dels att du som äger Bloggen få en lite summa varje gång någon klickar på en sådan länk. Det är olika för olika annonser. Det är samma sak om man placerar en sökruta från Google på sin blogsida så besökaren inte behöver öppna en ny webbsida när han vill söka. Då får man någon krona varje gång någon klickar på de annonser som kommer upp i anslutning till sökresultatsidan.
Huruvida det blir inkomster eller inte beror dels på hur många besökare man har, vilket ju i sin tur beror på ämnet man skriver om. Så har det ju att göra med hur intressanta annonser man får och då är det inte lika enkelt med en släktforskarblog som det är med exempelvis en Blog om datorprogram eller en Blog om Bloggar. Till sist beror det på om de som besöker webbsidan tycker annonserna är av intresse. Kanske det blir mycket klickar om man har något väldigt populärt ämne som popmusik, mode eller datorprogramvara, men oftast blir det någon eller några kronor om dagen som bäst. Men det är ganska kul.
Varning! – Man får inte klicka på sina egna annonser eller uppmana läsarna att göra det.
Google AdSense kan man ansluta till vilken Blog eller hemsida som helst, inte bara de som är knutna till Google. När man anmält sig kommer Google att kolla om ens hemsida överensstämmer med deras regler. Det gäller dels teknik men också att den inte innehåller pornografiskt eller stötande innehåll eller annat som strider mot Googles regler. Man får besked efter några dagar. Under tiden lägger Google ut annonser till ideella organisationer på din sida. Du kan behålla dem även sedan om du tycker det är trevligare än att ha mer kommersiellt innehåll.
Det kanske är på sin plats att påpeka att det bara behövs ett klick för att radera en Blog man startat om man ångrar sig eller tröttnar, så man förbinder sig inte till något för längre tid än man själv vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...