google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Christina Carlinia - Stina Skragges mystiska moder

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

fredag 19 mars 2010

Christina Carlinia - Stina Skragges mystiska moder

Under lång tid ägnade vi våra gemensamma krafter på Anbytarforum åt att lokalisera Stina Simonsdotter Skagges släkt på fädernet. Hennes mor hette ju Christina och enligt faderns dödsnotis Carlenia i efternamn. Det lät ju som om hon skulle vara dotter till en präst, men eftersom vi inte fann någon lämplig präst lämnade jag och andra det därhän. Intresset för modern tog emellertid fart nu under 2010. Vi fann en prästfamilj i Hova med namnet Carlenius och spekulerade en tid kring detta, men lämnade det spåret.

När vi såg att det fanns ett antal förekomster av Christina i Kyrkböckerna i sydvästra Värmland med relativt likalydande, men något annorlunda namn började vi söka efter präster med varianter på namnet. Sven-Ove Brattström gjorde oss uppmärksamma på att i en dödsnotis från Holmedal 1747 står om en Christina Carolinia och i en vigselnotis från Köla 1704 står det Christina Carlinia. I Köla finns också en präst Andre Nicolai Carlinus som dog 1660. Om det rör sig om samma person i samtliga fall lutar det åt att Christinas korrekta namn är Carlinia, främst på grund av närheten till Köla och prästfamiljen Carlinus.

Enligt mina tidigare noteringar var Christina C. först gift med Samuel Brask och sedan med Simon Andersson Skragge. Åke Holmberg pekar på att hennes tredje man enligt vigselnotis från 1704 skulle vara skomakarmästaren Nils Jacobsson Grip. Elisabeth Thorsell uppmärksammar oss på att, enligt Värmlands Nation i Uppsala 1595-1677 (2000), matrikel upprättad av Erik Gren, var kyrkoherden Carlinus dotter Christina gift två gånger, varav andra gången med Nils Jacobsson Grip. Tidigare äktenskap framgår ej. I detta verk framgår också att Christina hade en bror - stadsmusicus Daniel Carlinus.

Frågan är således om dessa tre gifta Christinor är samma person. Först och främst kan man spekulera i hur sannolikt det är att det finns två eller tre Christinor med så snarlika namn som Carlinia, Carlenia och Carolinia inom en så liten social sfär som socknarna Köla, Skillingmark och Holmedal utgör. Vi vet från föregående studier av Stina Simonsdotter Skragges liv att hon tidvis under livet använde namnet Brask och att en tullnär Samuel Brask var vittne när dottern Margareta föddes. Vi vet att tre kvinnor med dessa snarlika namn gifte sig med, i tur och ordning, en Samuel Brask, Simon Andersson Skragge och Nils Jacobsson Grip. Giftermålen sammanfaller alla med att det tidigare äktenskapet ändats genom att maken dött och en Christina mycket snart gift sig med näste person. Äktenskapen överlappar aldrig varandra. Det är knappast alltför djärvt att påstå att det faktiskt rör sig om samma Christina Carlinia i alla tre fallen. Med detta i åtanke kan vi finna några intressanta släktskapsförhållanden.

När det gäller släkten Brask har jag inte tillgång till annat än andrahandskällor, främst Ulla Hanssons uppgifter på Disbyt samt Kjell Cronés bidrag på Anbytarforum [1]
Samuel Brasks giftermål med Christina Carlinia var hans andra. Första äktenskapet var med Maria Jostesdotter Ohman. De fick åtminstone barnen Eric och Sofia. Med Christina Carlinia fick Samuel Brask dottern Sara, samt sönerna Daniel och Samuel.

Med Simon Andersson Skragge fick Christina åtminstone döttrarna Lena och Stina samt sonen Anders. I dödsnotisen för Simon anges ytterligare en icke namngiven dotter. Yngste sonen i första äktenskapet Samuel Brask var bara 5 år då systern Lena föddes och 11 år när lillflickan Stina föddes. Äldsta dottern Sara Brask var emellertid 21 år när yngsta halvsystern Stina kom till världen.

Sara Brask samt Samuel Samuelsson Brask återfinns bland vittnena när Stina Simonsdotter Skragge och Lena Simonsdotter Skragge döper sina barn. Förklaringen är naturligtvis att Stina och Lena är halvsyskon till Sara Samuelsdotter Brask och Samuel Samuelsson Brask.

Tullmästaren Samuel Samuelsson Brask gifter sig med en Sara Wahlenberg, dotter till tullnären Alexander Göransson Wahlenberg. Sara har också en bror - tullnären Kristoffer Wahlenberg. Kristoffer är således svåger med Samuel Samuelsson Brask och det är troligen på grund av detta släktskap som han och hans syster Sara är vittnen vid dopen av svågerns respektive makens halvsysters barn.

Ett annat dopvittne som ger ledtrådar till intressanta släktskap är madam Maria Cameen som närvarar när Christinas son Anders Simonsson Brask döps i Köla kyrka. Maria Cameen är gift med kyrkoherden i Köla Sven Faxell. Hans far var gift med Maria Strokirk. Huruvida hon var Svens mor eller om det var fadern andra hustru Klara Kolthoff är osäkert, men Maria Strokirk är intressant. Hon tillhör nämligen Filipstadgrenen av släkten Skragge. Anfadern Simon Skragges son sons dotter Engelborg Håkansdotter Skragge gifter sig med borgmästaren i Filipstad Ewert Strokirk. Maken efterträder Engelborgs fader Håkan Svensson Skragge som borgmästare i staden [2].

En liten kuriositet är att Christina Carlinias dotter Lena Simonsdotter Skragges var gift med Anders Aronsson som var son till den (ö)kände prästen i Holmedal Aron Birgeri Kihlgren som var gift med en Anna Maria Brask. Aron Birgeris första hustru Catharina Persdotter Hellenia var dotterdotter till prästen Laurentius Birgeri Victorius i Sunne. En annan av hans döttrar gifte sig med holmedalsprästen Torstanus Johannis Holmdalius. Denna släkt är genom gifte befryndad med prästsläkten Faxell i Köla. Det är Sven Faxells hustru och en släkting Sara som var dopvittnen för Stina Skragges barn.

Anders Aronssons bror Nils Aronsson var min mm fm mf far.

För att komma längre med forskningen om Christina Carlinia skulle jag behöva ha tillgång till Karlstads stift herdaminnen samt boken Ehrling, Sigfrid. 1963: Släkten Brask från Nordmarks härad.


1) http://aforum.genealogi.se/discus/messages/576/15711.html?1254088070
2) Lagerborg, Rolf. 1919. En Värmlandssläkts Öden. Söderström & Co Förlagsaktiebolag, Helsingfors. Tabell VIII, s. 184


2 kommentarer:

 1. Hej, jag har Sigfrid Ehrlings Brask-bok. Vad kan jag hjälpa dig med ?
  Du kan maila mig på lasseb@hotmail.com

  SvaraRadera
 2. Hej
  Mycket generöst av dig - jag hör av mig.
  Mvh
  Jan

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...