google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Intressanta fakta om emigrationen till USA

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

fredag 1 juli 2011

Intressanta fakta om emigrationen till USA

Det del av Sverige som blev mest avfolkad på grund av emigrationen till USA var Värmland. Nästan 90 000 av den dryga million människor som lämnade Sverige kom från Värmland. Kulmen på utvandringen nåddes under 1880-talet då nära 30 000 lämnade Värmland och nära 325 000 från hela landet. Andra stora utvandringslän var Älvsborg, Kalmar och Jönköpings län samt Östergötlands län, från vilka utvandringen var nära nog lika stor som från Värmland. Jämfört med Uppsala läns dryga 6 000 individer var utflyttningen från Östergötland mer än 10 gånger så stor. De här uppgifterna har jag fått från Ancestry.se med anledning av USA:s nationaldag den 4 juli.

Att livet var svårt för många i Sverige och inte blev så mycket enklare i USA vet vi från bl a Wilhelm Mobergs böcker. Många lyckades emellertid väl i det nya landet och exemplen på svenskättlingar som gjort sig bemärkta i USA är många. Från Dalarna känner vi till namn som sångaren Kris Kristofferson och nobelpristagaren i kemi Glenn T. Seaburg. En annan person som fått sitt namn förevigat är göteborgaren Justus P. Sjöberg som anses vara jukeboxens uppfinnare och grundare av firman Seeburg Corporation.

Ancestry.se bidrar med ett antal namn som jag inte kände till tidigare.
Johan Nordström – Grundare av butikskedjan Nordstrom. Johan föddes 1871 i Alvik, nära
Luleå och emigrerade tillsammans med sin mamma när han var 16 år gammal. När han
steg iland i USA ägde han $5. Han arbetade över hela landet och när han tillslut nådde
Seattle 1896 hade guldruschen startat och på olika omvägar samlade han ihop ett kapital
som senare gav honom möjlighet att öppna sitt första varuhus 1901.
-
Charles Rudolph Walgreen – Grundare av apotekskedjan Walgreens. Son till emigranten
Carl Magnus Olofsson, som bytte namn till Walgreen. I samband med en olycka då han
förlorade sitt finger övertalades han av läkaren att börja jobba hos den lokale apotekaren.
Han blev apotekare och efter en tid i det spansk-amerikanska kriget återvände han till
Chicago och startade apotek. 1916 ägde han nio apotek och startade Walgreen Co.
-
Eric Carl Wickman – grundare till bussföretaget Greyhound. Född som Martis Jerk 1887 i Vårnhus, norr om Mora, men bytte namn vid emigrationen. Kom till USA 1905 och jobbade i gruvor i Minnesota. När han fick sluta där 1914, skulle han börja sälja ”Hupmobiles”. Men när han inte kunde sälja någon så började han istället skjutsa sina gamla kollegor. Här tog han också de första turerna till vad som sen blev USAs största bussföretag Greyhound, som startades 1929.
-
Ray Bradbury – författare till bland annat Fahrenheit 451. Föddes 1920 i Waukegan,
Illinois av svenska Ester Moberg Bradbury som immigrerade till USA.
-
Michelle Pfeiffer – skådespelare. Hennes mormors far hette ursprungligen Charles
Peterson och föddes i USA av svenska föräldrar som invandrat till USA. Han gifte sig med
Amanda Carolina Olsson som föddes 1880 i Hornaryd i Kronobergs län och emigrerade
tillsammans med sina föräldrar.
-
Syskonen Maggie Gyllenhaal och Jake Gyllenhaal – skådespelare. Deras pappa
Stephen Gyllenhaal härstammar från den svenska officeren Nils Gunnesson Haal som blev
krönt adlig av Drottning Christina omkring år 1652. Nils Gunnesson Haals ättling Anders
Leonard Gyllenhaal emigrerade år 1866 och idag lever omkring 50 Gyllenhaalare runt om i
USA.

Andra amerikaner med svenska rötter är bland andra: Julia Roberts, Matt Damon, Kirsten Dunst, Jon Huntsman, Jerry Garcia, Hugh Heffner, Scarlett Johansson, Mark Wahlberg och Melanie Griffith.Alla länkar är inlagda av mig.
Tipstack till Ancestry.se genom Pressmeddelande

2 kommentarer:

  1. En bra bok om kända svensk-amerikaner är "24 Famous Swedish Americans and their Ancestors", utgiven 1996 av Sveriges Släktforskarförbund, med Bo Lindwall som redaktör.


    I den behandlas Buzz Aldrin, Carl David Anderson, Ann-Margret, Candice Bergen, Ray Bradbury, Curtis K. Carlson, Mamie Eisenhower, John Ericsson, Greta Garbo, Bud Grace, Melanie Griffith, Tuve Hasslquist, Signe Hasso, Susan Hayward, Joe Hill, John Albert Johnson, Kris Kristofferson, Charles Lindbergh, Warner Oland, William Rehnquist, Carl Sandburg, Glenn Seaborg, Gloria Swanson, och Eric Wickman. Alla har här mer eller mindre utförliga antavlor.

    SvaraRadera
  2. Nu har alla som har amerikasläkt fått något att bita i.
    Tack Elisabeth

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...