google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: "Strålande tider, härliga tider" om de svenska kyrkböckerna blir gratis

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

torsdag 13 oktober 2011

"Strålande tider, härliga tider" om de svenska kyrkböckerna blir gratis

Från flera håll har det antytts att vi i Sverige snart skall få samma möjligheter till fri åtkomst till kyrkböckerna som man har i Norge och Danmark samt många andra europeiska länder som exempelvis Frankrike och Holland där det mesta materialet är åtkomligt utan kostnad. Jag vet inte hur realistiska dessa rykten är, men eftersom det kommer antydningar från flera oberoende källor kanske man kan börja hoppas. Nog vore det rimligt om det vore sant eftersom kyrkboksmaterialet faktiskt är allas vår egendom och vi i Sverige i övrigt tillämpar principen att allt offentligt material som inte är hemligstämplat är fritt åtkomligt.

Problemet är troligen ekonomiskt eftersom abonnemangsavgifterna till SVAR är av en sådan storleksordning att det skulle skapa ett mycket stort hål i deras budget om de uteblev, ett hål som då måste fyllas av regeringen för att inte verksamheten skall äventyras.

Det är intressant att spekulera i vad en sådan reform skulle innebära för oss släktforskare förutom att vår hobby skulle bli billigare. Ryggraden i all svensk släktforskning är ju kyrkboksmaterialet. Om man inte kan ta betalt för det är det svårt att motivera släktforskarna att betala de ganska höga avgifter som idag SVAR, Arkiv Digital och Genline/Ancestry tar ut. Vad händer då med dessa tjänster? Eventuellt kan Arkiv Digital motivera sin existens med den överlägsna kvaliten på sitt material tillsammans med allt annat som man erbjuder. Frågan är om det finns något material som SVAR kan erbjuda som man kan ta betalt för enligt de nya principerna. Vad gäller Genline/Ancestry så får man väl lita till att det icke svenska materialet är tillräckligt attraktivt tillsammans med de tjänster man erbjuder som värd för privata släktträd. I det senare fallet har man emellertid många konkurrenter.

Nu tror jag inte någon av dessa företag tänker "lägga sig ned och dö" utan tvärtom kommer att försöka finna nya tjänster som kan attrahera oss släktforskare. Låt mig spåna lite på vad det skulle kunna vara.

Kanske kommer allt mer material att bli sökbart genom att man indexerar materialet. Kanske kommer allt mer gammalt material att blir tolkat så gamla handlingar kan läsas även av den som inte är så duktig på handskrivet text från 1600-talet. Kanske kommer man att lägga ut alltmer historiskt material på nätet med tillhörande indexering. Det finns redan idag, klipparkiv, fotografier, brev och mycket mera som skulle kunna vara till användning om det blev enklare att hitta i det. En annan gissning är att vi i framtiden kommer att få se mer samverkan mellan olika företag för att erbjuda konkurrenskraftiga tjänster som vi är beredda att betala för. Det kanske är ett bra tillfälle för oss släktforskare att ställa upp en önskelista som företagen kan uppfylla och därmed fortsätta att attrahera oss som kunder.


3 kommentarer:

 1. "... de ganska höga avgifter som idag SVAR, Arkiv Digital och Genline/Ancestry tar ut."
  Jag tycker inte att en 1000-lapp per år är speciellt dyrt. Det var värre innan SVAR och AD fick fart på inscannandet. Då tog Genline ju över 2000 kr för sin tjänst och fick trots det priset många abonnenter.

  SvaraRadera
 2. Indexering är nog framtiden som sagt...
  Plus att DNA nog kommer att användas i större omfattning.
  http://anfyndet.blogspot.com/2011/06/indexera-mera.html

  SvaraRadera
 3. Jag har med intresse läst din text tidigare och följer din blogg.
  Mvh
  Jan

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...