google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Även Ancestry delar ut julklappar i år

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

tisdag 20 december 2011

Även Ancestry delar ut julklappar i år

Även Ancestry har kommit ut med en uppgradering av sin app för smartphones av typ iPhone, samt för iPad lagom till Jul. Jag har visserligen ett abonnemang på begränsad tid på Ancestry för att söka vissa uppgifter, men jag har inte laddat upp något träd. Nu blev jag ju nyfiken så jag var ju tvungen att ladda upp mitt träd för att testa den nya appen. Vad jag skall göra med mitt träd när min abonnemangstid går ut har jag ingen aning om, men det löser sig väl på något sätt. Det gick smidigt att ladda upp mina 13 000 poster till Ancestry och dom dök snällt upp på min iPad efter en liten stund.

Det första som möter mig när jag loggat in är en lista på de träd jag har tillgång till, vilket är enkelt eftersom det är bara mitt eget och exempelträdet över familjen Kennedy som alltid finns med. Appen är föredömligt enkel, men ändå kraftfull. Man hittar den man gjort till centralperson på välkomstsidan och sedan är det bara att surfa runt. Det är väldigt intuitivt och elegant att röra sig i släktträdet och man hittar lager efter lager av ny information på ett enkelt sätt. Ändå är det aldrig någon tvekan om ur man hittar tillbaka till utgångsläget. Någon har tänkt till på ett mycket bra sätt vid systemeringen av appen. I mitt tycke fungerar den bättre än Ancestry's hemsidan som man har på sin stationära dator.

En bra funktion är sökfunktionen där man dels kan söka i en sökruta, men också genom att rulla i listan av namn eller klicka på begynnelsebokstaven i efternamnet. Smart! Jag har ju inte använt Ancestry's app förrut, men enligt pressreleasen finns två viktiga nyheter. Den ena är att man precis som i huvudprogrammet kan utnyttja funktionen med skakande löv som indikerar att det finns mer uppgifter om en viss person. Det andra är att man även om man inte har abonnemang på Ancestry kan köpa uppgifter direkt från appen om de anor som det finns uppgifter om.

Jag gjorde också ett litet experiment genom att ladda upp ett porträtt för en person i mitt släktträd via datorn. Det tog bara några sekunder innan bilden dök upp på min iPad utan att jag behövde röra ett finger. Det här är en snyggt utformad, no-nonsense-app som fungera elegant.

Ännu en utmärkt app som gör det möjligt att ta med sig sitt släktträd på tåget, till biblioteket eller till släktträffen på annandag jul. Synd bara att man inte har råd att använda alla.
 
Tillägg tidig morgon 2011-12-20: Som novis på Ancestry har jag missat en viktig sak som Johan Malmros nedan uppmärksammar mig på. Det är gratis att ha sitt träd på Ancestry och kräver inte medlemskap. Så förstod jag av den nya appen att man kan köpa TIPS i "lösvikt" även som icke medlem.

6 kommentarer:

 1. Hej,

  Jag använder också appen, och den fungerar utmärkt. Kan tipsa om att den fungerar även utan att man har ett betalabonnemang hos Ancestry. Att ha trädet där är gratis, det som ingår i abonnemanget är att kunna söka i deras databaser. Det kan vara lite irriterande ibland dock, eftersom man hela tiden får tips till sidor som man måste betala för att se.

  SvaraRadera
 2. Jag har både Ancestry på abonnemang och Appen på iPhone. Däet fungerar, som Jan konstaterar, väldigt väl.
  Det finns också en App till Android, men den tycks bara vara i Betaversion och inte så utveccklad som till iPhone.
  Det som stör mig med Ancestry släktträd överhuvudtaget är att det inte finns en funktion för Samboförhållanden. Visserligen kan det göras som en notisrubrik, men ändå klassas det som ett gift par.
  Detta har jag påtalat för snart ett år sedan som en brist, men inget händer.
  Tom

  SvaraRadera
 3. Hej

  Tack för en mycket trevlig blog som jag nyss har hittat ska ta extra titt på den.
  Jag har också en del material på Ancestry appet verkar funka hyggligt
  vad som stör mig med ancestrys träd är att jag måste ta ner hela trädet om jag vill uppdatera det med nytt material från DISGEn om jag inte vill skriva in allt nytt material för hand dessutom måste jag dra Gedcom filerna genom flera program då det ju ine finns någon enkelt sätt att automatiskt anonymisera levande persone ri DISGEn .Jag lämnar inte ut några levande släktingar till stora amerikanska bolag (inte ens om de inte skriver ut deras namn)Även om anträd funktionen på Anceatry ska anonymisera levande persone r så har ju flretaget fått tillgång till de levande i och med att man skickat in dem. Just detta faktum är kanske något för dig att ta upp i din blog. Inga till ett företag överlämnade uppgifter är helt anonyma !

  SvaraRadera
 4. Ancestry gör reklam på Facebook för sig själv och för denna blogg. Men bryr sig inte om att svara på kritik. Svagt.

  SvaraRadera
 5. Hej Tom
  Det är tråkigt om företag inte besvarar kritik tycker jag. Min erfarenhet är emellertid att såväl Ann-Louise Paulsson på Ancestry som Sara Silander på My Heritage och Laurent Monpouet på GeneaNet brukar vara väldigt snabba att svara och även att hjälpa till när någon har problem eller är missnöjda med deras tjänster. Har du provat att klaga på min Facebookgrupp - "Släktforskning för noviser" - det brukar ge resultat.
  Ha en trevlig helg Tom och kanske någon släktforskarjulkapp?
  Mvh
  Jan

  SvaraRadera
 6. Hej Jan!
  Jo, det kan jag hålla med om i stort sett när man riktar en direkt fråga till Ancestry (de andra har jag ingen erfarenhet av).
  Även på Anbytarforum bruka svar komma någorlunda snabbt (brukar ta en eller ett par dar).
  Men för det första händer inget (se mitt inlägg tidigare), för det andra har också här framförts kritik som ej kommenterats.
  Mvh Tom

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...