google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: MÅLET MED KURSEN - Kursavsnitt 1

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

torsdag 19 september 2013

MÅLET MED KURSEN - Kursavsnitt 1



Den här kursen vänder sig till den som aldrig provat på släktforskning förut, den som provat på lite men tycker det verkar krångligt, eller den som har hållit uppe i många år och vill lära sig hur man gör idag med moderna hjälpmedel. De kan faktiskt också vara till nytta för den lite mer avancerade släktforskaren eftersom jag tänker lägga in mängder av länkar till webbsidor där man kan fördjupa sig i enskilda ämnen inom släktforskningen. Jag uppmanar dig därför att alltid öppna de länkar jag lagt in för där finns mycket mer information än vad som kan rymmas i kursens huvudtext.

Slutmålet med den här grundkursen är att du själv skall kunna söka i de kyrkböcker som idag finns att tillgå på Internet. Du kommer också att få lära dig en mängd grundläggande begrepp inom släktforskningen. Dessutom får du lära dig var du kan finna ytterligare uppgifter om din släkt och inte minst viktigt, kommer du att få lära dig undvika en del fällor och misstag som man lätt gör som nybörjare.

Jag har själv börjat med släktforskning för inte så många år sedan så jag minns ganska väl hur det var att vara nybörjare. Något som slog mig när jag började var hur lite tålamod många gamla erfarna släktforskare hade med oss nybörjare och hur svårt det var för mig att förstå de mest elementära saker till och med i nybörjarböckerna. Inte minst önskar jag att någon hade förklarat grunderna för mig på ett enkelt sätt utan att därför fördjupa sig i ålderdomliga metoder som jag inte hade någon nytta av. Det hade besparat mig mycket arbete senare.

Jag beslutade därför ganska tidigt att förmedla mina nybörjarerfarenheter till andra i samma situation med hjälp av den här webbsidan ”Släktforskning för noviser”. Tanken var att på ett lättfattligt sätt beskriva de mest elementära problemen inom släktforskningen som ändå är så svåra för oss nybörjare. Det har varit en oerhört rolig sysselsättning. Jag har fått många släktforskarvänner och mycket uppskattning för det jag skrivit. Nu vill jag ta steget att förmedla mina erfarenheter på ett mer ordnat sätt i form av en kurs för noviser inom släktforskningen. Kursen kommer att presenteras med ett avsnitt per vecka här.

För något år sedan startade jag Facebookgruppen Släktforskning för noviser för att förmedla hjälp släktforskare emellan. Gruppen har idag över 15 000 (mars 2020) medlemmar och den har utvecklats långt över mina förväntningar. Där kommer du att möta allt från erfarna släktforskare till rena nybörjare. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt du kan få svar på frågor kring din forskning där, oavsett om det rör avancerade områden eller enklare problem. Facebookgruppen kommer att öppnas i ett eget fönster så du kan lätt gå tillbaka till kursen.

Mer än kyrkböcker

Den här kursen lär främst ut hur man forskar med hjälp av kyrkböckerna. Det finns emellertid mängder av andrahandskällor att tillgå för oss släktforskare både på Internet och i litteraturen. Jag vill emellertid på det bestämdaste avråda från att börja släktforska med hjälp av sådana källor även om det kan förefalla både bekvämt och billigt.

Med andrahandskällor menar jag sådan information du kan finna genom exempelvis Google eller i anbytargrupper på Internet. Det kan vara andra forskares arbeten, avskrifter av äldre myndighetsdokument, samt uppgifter som saknar källhänvisningar. Dessa kan vara korrekta och till hjälp, men inledningsvis råder jag dig att hålla dig till myndighetskällor eller avbildningar av dessa.

Du måste nämligen lära dig hur du hittar förstahandsuppgifter om dina anor i kyrkböcker och andra myndigheters arkiv. I annat fall har du ingen som helst möjlighet att kontrollera riktigheten hos det du hittar på Internet och i olika publikationer. Eftersom du inte har några originalkällor att stödja dig på blir din släktforskning i det närmast värdelös som forskning betraktat. Risken finns att du bidrar till att sprida felaktiga uppgifter omkring dig.


Utvecklingen skenar

Det förhållande som gällde när jag startade den här kursen gäller till vissa delar inte längre. Jag uppdaterar därför texten med ojämna mellanrum. De stora saker som hänt sedan kursen gjordes är många – bland annat:
  • Tjänsten Genline som jag delvis använt finns inte längre, men har köpts in av Ancestry och är grunden för deras svenska kyrkboksmaterial.
  • SVAR – som är Riksarkivets tjänst där man kan finna avbildningar av kyrkböcker och mycket annat är numera gratis, vilket det inte var när kursen skrevs.
  • Det har tillkommit ett stort antal databaser från flera leverantörer avseende Sveriges befolkning vid olika tidpunkter, samt avlidna. Det tillkommer nya allt eftersom sekretessgränsen flyttas.
  • Samtliga databasprogram och tjänster som nämns har utvecklats tekniskt och innehållsligt och några har tillkommit, medan några har fallit ifrån.
  • Genealogi med stöd av DNA har tillkommit, men det behandlas inte i denna kurs.
  • Jag är inte riktigt lika mycket nybörjare jag var tidigare, men det är fortfarande minnena av det som genomsyrar kursen.

Mina erfarenheter 

Jag kommer att dela med mig av mina egna framsteg och snedsteg så du bättre förstår det jag tar upp i kursen. Läs därför, om du inte redan gjort det, mina allra första texter från 2007:

1. Släktforskning för nybörjare 
2. Släktforskning - en sysselsättning för äldre nördar? 
3. Hur jag började med släktforskning
4. Anbytarforum - en kraftfull tjänst som man bör ha respekt för
5. Släkten Osmi - ett första staplande steg i min släktforskning
6. Hur jag blev riktig släktforskare

Ett troligt misstag i begynnelsen: Senare forskning har visat att namnet Osmi som förekommer ovan i text nummer 5 troligen var en feltolkning. Se Var Peder Pederson Osmi och Henrik Persson Siikainen bröder? – En släkthistoria från 1500-talet

OBS! En del kursavsnitt kanske du upplever som väl korta och kanske magra. Skälet är att de utgör avsnitt i den ursprungliga Internetkursen där allt fanns tillgängligt omedelbart. Det är ganska mycket arbete att formatera om dessa avsnitt till bloggtexter så jag har därför behållit indelningen. Hav tålamod - mer kött kommer på benen i senare  avsnitt!

Bilden ovan är ett handmålat släktträd av konstnären Anna Murgia. Se mer på GeneaMurgia

fb  Den här symbolen tar dig till Facebookgruppen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...