google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: VAD DU KOMMER ATT LÄRA DIG - Avsnitt 2

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

torsdag 26 september 2013

VAD DU KOMMER ATT LÄRA DIG - Avsnitt 2 • Du kommer att få lära dig betydelsen av ett antal begrepp, som vi släktforskare slänger oss med, så att du kan ställa bra frågor och förstå de svar du får.
 • Du kommer att lära dig om källor och källkritik så att du inte går vilse i din forskning.
 • Du kommer handgripligt att få lära dig hur du går till väga i sökandet efter dina historiska släktingar.
 • Du kommer att få lära dig vilka hjälpmedel det finns idag för att söka kunskaper om din släkt och för att dokumentera och presentera din forskning.
 • Du kommer att få lära dig hur man söker i kyrkböcker och andra samlingar.
 • Du kommer att få lära dig att läsa ett husförhör.
 • Du kommer att få lära dig lite finesser, som det brukar ta lite tid innan man kommer på själv.
 • Du kommer att få tips om mängder av extra läsning på Internet och i olika publikationer som du kan studera själv för att bli ännu duktigare.
Allra viktigast är emellertid att du kommer att få lära dig olika sätt att tänka på, fällor du kan hamna i, alternativa sätt att arbeta på och att vara kritisk i din släktforskning.

Mitt mål har varit att utforma en kurs som både är enklare att förstå och mer detaljerad till sitt innehåll än många andra kurser i ämnet. Hemligheten bakom detta är att den hela tiden utgår från en nybörjares - dvs. mina - erfarenheter. Varje kapitel åtföljs av illustrationer från min egen forskning, en del hämtade från min blogg "Släktforskning för noviser". Där redovisar jag min egen utveckling som släktforskare och delar med mig av mina vedermödor, glädjeämnen och besvikelser. Kursen illustreras på så sätt inte enbart, som är så vanligt, med hur allt borde fungera, utan ger mängder av exempel på hur jag klantat till det, kört fast och varit "helt ute och cyklat".

Min tro är att du har mer nytta av en sådan kurs än av en strömlinjeformad kurs där inga hänsyn tas till hur tokigt det kan bli om det inte vill sig.

Ganska mycket teori

Om du tycker att det blir mycket teori så finns det ett skäl. Jag insåg själv att jag i början saknade de teoretiska kunskaperna för att släktforska. Hitta anor lärde jag mig snabbt, men att sedan använda det på ett riktigt sätt krävdes lite mer av mig.

Läs- och studiehjälp

Kursen utgår väldigt mycket från hur jag upplevde att det var när jag började släktforska.

Det säger sig självt att jag med den metoden inte kan täcka in allt som du kan behöva veta, men min erfarenhet av pedagogik säger att du lättare kommer att förstå det som jag förmedlar på det sättet. Det är emellertid väldigt viktigt att du själv parallellt med att du studerar kursen arbetar med din egen forskning, gärna med samma problem som jag beskriver för dig i kursen.

Det är också viktigt att du läser allt det kursiva som finns i slutet av varje avsnitt där jag lagt in förtydligande exempel från min egen forskning. Du bör också följa och studera de länkar jag har lagt in i texterna. Du känner igen en länk genom att den har en avvikande färg. Dessa länkar är av två slag, dels länkar till de företag som varit vänliga nog att låta kursen använda deras material som illustrationer, dels länkar där man kan läsa mer om en viss fråga eller får en förklaring på ett visst begrepp.

Det är också viktigt att du hör av dig till mig om det är något du inte förstår eller något du saknar. Om dina frågor är av allmänt intresse kan du fråga på Facebookgruppen där det finns massor av duktiga personer som vill hjälpa dig. Du når alltid FB-gruppen via symbolen i slutet av varje kursavsnitt. På så sätt kan du får svar på det du funderar på. Privata frågor kan du ställa till mig genom att skicka ett personligt meddelande via FB eller ett e-mail till design4change(AT)gmail.com. Det blir också ett sätt för mig att kunna utveckla kursen så den blir än bättre.

Den här kursen skall dels tjäna som ett "körkort" för dig som släktforskare, dels som en "guidebok" till släktforskningens mystiska domäner. Lika lite som man blir en bra bilförare för att man har fått körkort så blir man en fullfjädrad släktforskare genom den här kursen.

Se emellertid upp! Släktforskning är beroendeframkallande. Resten av familjen kan lätt tröttna i takt med att du blir alltmer biten om du inte passar dig.

En värld av information och släktforskarkollegor

Eftersom släktforskning har blivit mycket populär finns det mängder att läsa i ämnet. På min blogg "Släktforskning för noviser" finns mängder av länkar som ständigt uppdateras. Där kan du hitta länkar till bloggar och släktforskningssidor, Facebookgrupper, släktforskarföreningar, bilddatabaser och olika tjänster inom området.

Anteckningsbok

Från allra första början behöver du en anteckningsbok. Om den är stor eller liten väljer du själv, men den bör vara praktisk att ha med sig överallt där du kan finna matnyttig information. I den boken skall du notera allt som du hittar i din forskning - namn och födelsedata, troliga släktingar, böcker och andra källor som kan vara relevanta för din forskning osv.
Allt du hittar kommer inte att vara användbart i din forskning, en del kommer att vara direkt felaktigt och annat kan vara sidospår. Även de tokigaste saker kan emellertid visa sig vara användbara senare när du kommit längre så se till att få ned det om det finns minsta möjlighet att det kan vara relevant.
När du sedan skaffar dig ett släktforskningsprogram matar du in det som visat sig vara korrekt från dina anteckningar.

Så småningom har jag insett att anteckningsboken kan vara digital. Jag skriver om det på min blogg


För de otåliga

Slutligen skall jag ge er som är otåliga att komma längre genast ett tips, som ger lite mersmak. Det ena är en bra snabbkurs i släktforskning, som jag gjorde tillsammans med Geneanet.

En detektivhistoria

För att du redan nu skall få en känsla för hur spännande det kan vara med släktforskning rekommenderar jag dig att läsa hur vi - ett antal släktforskare runt om i Sverige - lyckades lösa en gåta kring släkten Skragge. Läs http://slaktforskning.blogspot.com/2013/05/en-ny-gren-av-slakten-skragge.html samt alla länkar som beskriver processen.

Bilden ovan är från paus i höbärgningen hos släkten i Holmedal på 50-talet. Den snaggade i mitten är jag.

fb  

Mark Twain (1835-1910)
"Varför ska man betala för att få sitt släktträd etablerat? Bli politiker så kommer dina motståndare göra det åt dig." /Lånat av GeneaNet/2 kommentarer:

 1. Första länken till din egen Blog är felstavad, så man kommer inte till den, http://slaktforkning.blogspot.se/,
  det bör väl vara ett s med i den så det blir http://slaktforskning.blogspot.se/
  Då går det mycket bättre.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...