Husförhörslängderna kan man inte lita på!
När solen steker varje dag med temperaturer över 32 grader är det lite väl varmt att vara ute och sola tycker åtminstone jag. Min fru har en något annan uppfattning. Då tar jag tillfället i akt att städa lite i min släktforskning.
Som nybörjare i släktforskningen är man ivrig att komma vidare bakåt i tiden. Det snabbaste sättet är att använda uppgifter från Husförhörslängderna (Hfl). Givetvis måste man gå till Födelseboken för att hitta nästa generation bakåt i tiden men när det gäller syskon till anorna blir det lätt att man litar till uppgifterna i Hfl.
En annan källa är givetvis andra forskares uppgifter i DISBYT samt alla privata hemsidor där släktträd är presenterade. Allt detta gör att man ganska snabbt kan få fram ganska mycket uppgifter om sina anor. Jag har emellertid kommit till en punkt där jag går stegvis bakåt i tiden och kollar de mest tillförlitliga källorna – dvs. Födelseböckerna för alla mina anor inklusive syskon till mina anor. Jag upptäcker då något ganska förvånande. De uppgifter som står i Hfl är ofta inte i överensstämmelse med det som står i Födelseboken. Samma sak gäller uppgifter från DISBYT. Vad gäller DISBYT är det säkert så att de flesta forskare har använt Hfl som källa och sedan har de felaktiga uppgifterna kopierats från forskare till forskare.
Jag har för närvarande kommit 6 generationer bakåt i tiden, dvs. till 1700-talet i min genomgång. För mer än hälften av personerna i de genomgångna socknarna – Ljusnarsberg och Grangärde – stämmer inte födelsetiden; ibland inte ens året de är födda. I många fall stämmer inte namnen; oftast gäller det att Stina är döpt till Christina, Lotta till Charlotta, Jan till Johan, Anders till Andreas och liknande, men i flera fall är det helt galet. I flera fall finns tveksamheter om moderns efternamn. I sådana fall visar det sig emellertid att Hfl har mer rätt än Födelseböckerna eftersom prästen strulat till det för en speciell nedkomst i den ofta årligen återkommande serien. När det gällde bröderna Johan och Fredrik Adler samt fadern Fredrik Adler i Ljusnarsberg blandade prästen till och med ihop dem sinsemellan i något fall. Det må nu vara förlåtet eftersom de vid ungefär samma tid var gifta med hustrur som hette Anna Eriksdotter och döpte sina barn nästan exakt till samma namn. Att brödernas barn dessutom kom till världen ungefär samtidigt strulade ytterligare till det. Lyckligtvis angavs alltid titlarna och Fredrik tituleras Konstmästare, Fredrik den äldre Sexman och Johan var Nämndeman.
Min strategi är således att samla ihop alla barnen genom studier av Hfl samt DISBYT och andra databaser. Sedan går jag igenom dom successivt i Födelseböckerna. Jag har tagit för vana att gå igenom alla poster mellan de år som det gäller för att på så sätt finna alla barnen. Ibland hittar jag inte ett barn som är angivet i Hfl eller av en annan forskare. Jag har då satt som krav att åtminstone två Hfl skall vara överens om att barnet faktiskt har funnits för att ta med det i min tavla. Man får emellertid se upp så det inte är barn till någon av döttrarna i familjen som är upptagna, vilket hänt i några fall. Det ser man emellertid i Födelseboken om man lusläser den.