google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Att dela med sig av sin forskning - skaffa egen hemsida

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

söndag 10 oktober 2010

Att dela med sig av sin forskning - skaffa egen hemsida

När man har släktforskat en tid kanske man vill dela med sig av sin forskning till andra. Givetvis är Internet då det naturliga valet för dom flesta och då har man några valmöjligheter. Det har också kommit tjänster som erbjuder att hjälpa till med detta. I min kurs Släktforska gratis skriver jag om detta, men tänkte här sammanfatta mina viktigaste erfarenheter och utveckla det lite i de följande texterna.

Dagens tips handlar om den svåraste vägen - nämligen att skaffa sig och underhålla en egen hemsida.

Oftast ingår en egen hemsida i Internetabonnemanget man har. Då får man också ett så kallad domain-adress som man endast delvis kan påverka. Ibland kan det vara ganska enkelt att utforma en enkel hemsida med det redskap som Internetleverantören tillhandahåller, ibland lite krångligare.

Nu kanske man inte tycker att det blir som man vill ha det med det redskap som tillhandahålls. Då finns det möjligheter att utforma en egen hemsida med någon av de redskap som finns på marknaden. Det går faktiskt till nöds att göra det med en avancerad ordbehandlare. Ett annat sätt är att låta någon som kan sådant göra hemsidan åt sig.

Man kanske inte heller är nöjd med den domain-adress som man får automatiskt av Internetleverantören. Det finns då möjligheter att köpa sig en egen så kallad domain-adress. Detta hjälper ofta Internetleverantören till med och man får då en mer skräddarsydd adress till sin hemsida. Se exempel på detta nedan.

När det gäller att lägga in sin släktforskning på hemsidan så kan de flesta släktforskningsprogram generera de html-filer som krävs för att kunna publicera sitt släktträd på Internet. Nedan ger jag länkar till några slumpvis valda hemsidor som har löst det på olika sätt.

Exempel på en specialgjord hemsida är Martin Bergmans hemsida där han för sin släktforskningssida använt data genererad från MinSläkt.

Ett exempel på en enkel hemsida genererad med hjälp av internetleverantören Bredbandsbolaget är Jonas Öholms webplats där han har kopplat på en släktforskningssida genererad med MinSläkt.

Jens Lindström har även han gjort en egen hemsida men använt Disgen som källa för sin släktforskardel.

En helt egen hemsida gjorde Ulla Hansson för snart 10 år sedan som elevarbete vid Axevalla Folkhögskola. Hon har använt Telias webtjänst för sin hemsida.

Om man väljer att skaffa sig en egen hemsida måste man vara medveten om att man tar på sig ganska mycket arbete och att man bör kunna lägga till nytt material till sidan ganska regelbundet - åtminstone om man vill synas på Internet och få besökare. Givetvis kan man låta någon sköta detta åt sig men det blir ganska kostsamt i längden och opraktiskt.

Fördelen är att man får ett fönster mot omvärlden som man kan utforma efter eget huvud där man kan visa mycket mer än bara sin släktforskning. Att sköta en hemsida kan också vara en trevlig hobby i sig själv om man har intresset för det.


I nästa text kommer jag att beskriva hur man kan kan föra ut sin släktforskning på Internet utan att behöva ta på sig besvär och ansvar för en egen hemsida.

Jag kommer sedan att berätta om andra och enklare vägar att skapa ett fönster mot omvärlden där man kan visa mer än bara släkttavlor och listor.

Slutligen kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter av hur man får såväl Google som andra släktforskare att hitta de sidor man skapat.

6 kommentarer:

  1. Hej Jan! När jag skapade min hemsida om släktforskning 2003 tror jag att det inte fanns så många möjligheter som kanske idag...? Jag fick i alla fall hjälp av en god vän att skapa den. En jätterolig tid minns jag!

    Tyvärr kan jag bara göra smärre uppdateringar på hemsidan, men efter bytet av webhotell kan jag få hjälp av min webmaster, tack och lov! Jag uppdaterar dock min hemsida väldigt sällan - jag har istället övergått till bloggandet, som du vet! ;)

    Allt gott!
    Anita

    SvaraRadera
  2. Hej Anita
    Som du kommer att märka av de kommande texterna så tycker jag du gjort helt rätt. Att blogga i kombination med att ha sitt släktträd på någon av de gratistjänster som finns på Internet är ofta enklare än att underhålla en egen hemsida. Å andra sidan är en så gammal hemsida som din ganska värdefull, eftersom Google gillar gamla sidor.
    Mvh
    Jan

    SvaraRadera
  3. Tyvärr lade Telia abrupt ner sina gratistjänster av hemsidor, där jag hade min hemsida tidigare. Jag fick hastigt och lustigt byta webhotell, som positivt nog blev ett plus för min del. För en billig penning/år har jag fått en fantastisk webmaster och administratör av hemsidan. Mycket bra!

    Bloggen är dock en gratistjänst. So far..

    Hälsningar från ett höstvackert Omsjö, Anita

    SvaraRadera
  4. En mycket bra tjänst som du missat att ta upp i din artikel om hur man skapar ett släktträd online är PhpGedView som jag använder både för egen del men även i mina släktforskningskurser som jag håller. Ett enklare sätt att uppdatera sitt träd finns inte och det finns oändligt med bra funktioner. Gratis och helt fantastiskt!
    MVH Helena Stark
    www.helenastark.com

    SvaraRadera
  5. Hej Jan!

    Läste ditt blogginlägg och blev inspirerad och sporrad till att få upp den där hemsidan jag tänkt fixa så länge. Så nu finns den där, på http://www.jkblom.se/genealogy/

    Bra med en spark i häcken ibland. :)

    Jag ser visserligen inga problem med att hålla hemsidan uppdaterad i framtiden eftersom en export från Min Släkt går snabbt och smidigt. Jag anser väl att layouten kunde förbättras något, men den är helt okej, funktionell och kan piffas upp med rätt färger och typsnitt.

    SvaraRadera
  6. Tack Helena för ditt tips. Kan du berätta för oss andra hur man installerar PhpGedWiew - jag vet att många har gått bet just på den biten. Själv har jag arbetat med dotorer i 30 år men förstår inte instruktionerna.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...