google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Lasse Persson i Persbo och hans ättlingar - en diskussion kring källor

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

onsdag 31 augusti 2011

Lasse Persson i Persbo och hans ättlingar - en diskussion kring källor

I Björn Ishedens artikel från 1984 i "Släkt & Hävd" studerar han en rannsakning i Persbo by i Grangärde 1686. Han utreder då visa släktskapsförhållanden mellan de boende. I den bifogade släkttavlan redogör han för ättlingarna till Lars Persson (f.~1510) i Persbo, son till Per Nilsson (1475-<1539) och son son till den tidigast kände innevånaren i Persbo, Nils Jonsson.

Isheden anger då att Lars Person hade åtminstone fyra barn, nämligen Barbro, Anna, Karin och Britta.

Anders Winroth skriver i en artikel i "Genalogiska Nätbilbioteket 2005:1" med namnet "Persbo". Han anger här tre barn till Lars Persson, nämligen Jon, Anders, och Karin. Karin är här gemensam med Ishedens tidigare rön, men Anders och Jon har kommit till och Barbro, Anna och Britta saknas hos Winroth. I en rättelse medger Winroth att Joen (Jon) inte var son till Lasse Persson utan måg och gift med Karin. I övrigt hänvisar Anders Winroth till Isheden kring detaljer om Lars Perssons ättlingar.

Av det här sluter jag mig till att Lasse Perssons barn var som Isheden anger fyra, dvs Barbro, Anna, Karin och Britta samt den av Winroth angivna Anders, dvs. åtminstone fem.

Normalt sett anser man att en senare källa är tillförlitligare än en tidigare såvida det inte handlar om originalkällor som födelse och dödböcker. Båda dessa forskare är mycket kompetenta vilket gör att man kan utsluta rent slarv och påhitt i sammanhanget. Ishedens källa är så nära händelsen man kan komma och eventuella felaktigheter kan egentligen bara bero på feltolkningar av originaltexten. Winroths artikel är en sammanställning av forskning i flera originalkällor samt andras rön och en vidarebearbetning av en text i Västerbergslagens Släktforskarförenings tidskrift "Släktforskaren" nummer 1 från 1981. Att Winroth haft 25 år av eftertanke och återkoppling från kollegor på sin ursprungliga artikel borgar för att materialet är autentiskt.

Att Winroth har färre barn till Lars Persson än Isheden har kan förklaras med att Winroth bara tagit med de barn som haft intresse i sammanhanget. Han har ju också visat att han är medveten om ofullständigheten genom att hänvisa till Ishedens 21 år gamla artikel. Av detta kan jag sluta mig till att Lars Persson hade fem barn - Barbro, Anna, Karin, Britta och Anders.

I nästa led uppstår emellertid problem. Isheden uppger att Karin och Joen (Jon) tillsammans hade åtminstone 8 barn - Kerstin, Malin, Brita, Nils, Hans, Lasse, Marit och Margareta. Winroth har angett att Karin hade sonen Hans. Joen, som Winroth trodde var en son skulle haft en dotter Sara som var gift med Lasse Johansson och en dotter som var gift med Bengt Arvidsson. Eftersom Joen var gift med Karin borde ju hans barn även vara Karins om inte Joen var gift en andra gång. Nu visar det sig när man studerar frågan vidare att så troligen var fallet. Man kan då identifiera den son Hans, hade Karin och Joen som föräldrar. De två barnen som Winroth nämner som barn till Joen tillhör hans andra äktenskap med en okänd person.

Med anledning av detta kommer jag fram till att Joen Larsson hade totalt minst 10 barn, varav 8 hade första hustrun Karin som mor.

Min fråga är om andra med anor från Persbo har kommit fram till samma resultat som jag och huruvida det finns andra källor att stödja sig på.5 kommentarer:

 1. Hej!
  Enligt boken om Persbo hade Lars Persson en son som hette Jon Larsson och dottern Karin var gift med Joen Larsson. Det är väl inte uteslutet att det kan vara så..? Jag har inte kunnat läsa mig till några mer fakta om sonen Jon.

  SvaraRadera
 2. Hej Barbro
  Frågan är varifrån uppgiften i boken om Persbo kommer. Till och med Anders Winroth hade ju Jon som son till Lasse tills han blev korrigerad av Isheden som påpekade att Jon inte var son till Lasse utan måg och gift med Karin. Jag letade i boken om Persbo efter hänvisningen men hittade den inte. Kan du ge mig sidhänvisninge så ser jag vad som står där.
  Mvh
  Jan

  SvaraRadera
 3. Hej, på sidan 34 är Lars Perssons barn uppräknade. Jag vet inte vilken källa de har använt.

  SvaraRadera
 4. Hej igen Barbro
  Jag har läst i Persboboken och tråkigt nog saknas ju källan för att Lasse hade en son som hette Jon. Jag misstänker att det är ett missförstånd. I förteckningen över hemmansägare i Persbo (Vadfors) visas att en Jon Larsson tog över efter Lasse Persson på Hans Jons. Det är ju lätt att tro att det är en son med ledning av patronymikon. Om man läser vidare så tar emellertid Lars Jonsson över därefter och därefter Hustru Marit. Detta kan ju tyckas stödja tesen att Lasse hade en son som hette Jon, som sedan hade en son som hette Lars, men tittar man vidare kan man finna följande. Karin Larsdotter var gift med Joen Larsson och de hade en dotter som hette Marit Joensdotter, som var gift med en Lars Jonsson. Således kan det vara så att Hans Jons går i arv till mågar i två generationer och att dom råkat ha partonymikon som gör att dom kunde varit söner.
  Min hypotes är således att det aldrig fanns någon son Jon som Isheden också anser utan bara en måg Joen och att man trott att det varit två olika personer på grund av patronymikon och att Joen ibland gått under namnet Jon.

  Jag letar vidare i bl.a. Vadfors. Vad tror du?

  Mvh
  Jan

  SvaraRadera
 5. Ja, jag håller helt med dig. Det verkar helt troligt det du skriver. Jag har raderat sonen från min databas.

  Jag har äntligen fått inspiration och uppdaterat min blogg med en annan ana till dig. nyheter.bergslagsanor.com

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...