google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Vad händer egentligen på Geni?

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

lördag 4 maj 2013

Vad händer egentligen på Geni?



Med hänsyn till att jag inte är en van Genianvändare, eller snarare inte alls, så får ni ta mina funderingar som mina egna. Ingen djup undersökning ligger bakom. Nu anser jag mig emellertid både normalbegåvad och ganska datorvan, så mina erfarenheter kanske kan vara till hjälp för majoriteten av läsarna.

För mycket länge sedan testade jag Geni genom att ladda ned min Gedcom. På den tiden gick det för sig. Numera kan man bara bygga träd genom inmatning post för post. Det strulade emellertid på olika sätt så jag tröttnade och bad Geni att ta bort mitt träd eftersom jag inte ville fortsätta att underhålla det. Som jag minns fick jag ett positivt svar på detta. 

I mitten av förra året var emellertid en anättling vänlig nog att mata in en anlinje till sitt eget träd där jag och mina föräldrar utgjorde de senaste tillskotten. Han bjöd också in mig till sitt träd och jag accepterade genom att bli basmedlem i Geni. Jag har emellertid inte matat in några egna poster, men med täta mellanrum får jag meddelanden per mail att personer i andra träd har konstaterat att de är släkt med mig. Genom att klicka på den bifogade länken kan jag i detalj se hur detta släktskap ser ut. Ganska kul och ibland innebär det spännande nyheter. Givetvis kommer erbjudanden upp om 14 dagars fullt medlemskap i Geni så fort jag närmar mig det minsta, men jag passar mig för sådant eftersom det är ganska dyrt och jag redan har en utmärkt tjänst på annan plats som är gratis. Basmedlemskapet fyller mina behov väl fram till nu.

Allt var frid och fröjd tills en annan anättling – en mycket noggrann och kunnig forskare på en av mina anlinjer påpekade att hon funnit fel i mitt träd, som hon gärna vill att jag rättar till. Det är för övrigt på samma linje som den förergående anättlingen finns. Jag var givetvis tacksam för påpekandet, men kunde inte finna de felaktiga uppgifter som hon refererade till någonstans i mitt träd (som den andra anättling var upphov till). Vad som var än mer konfunderande var att de fel hon påpekade var skrivna i ett format som jag aldrig skulle komma på att använda i min forskning – nämligen att namnge kvinnor med efternamn som gifta med patronymikon inom parentes.

Nåväl min anättling och vän skickade mig en skärmdump på sidan och mycket riktigt – där fanns en post med just de felen som hon påpekade. Dessutom stod det att jag var ansvarig för trädet, som jag aldrig sett och aldrig upprättat. Hur går nu detta till?

Ärligt talat vet jag inte, men jag har mina funderingar. Geni har ju numera som ambition att upprätta ett världsträd. Om man läser på Geni så lär man att man sammankopplat 69 336 948 profiler i detta träd. Se ovanstående figur från Geni - klicka och studera vad som har hänt med mina uppgifter utan att jag matat in en enda egen post. Om jag har förstått det rätt så innebär det att man har utformat en mjukvara som kan koppla ihop befintliga träd och tydligen också konstruera nya träd från befintliga snuttar och även komplettera de träd som finns. Kanske det då går till så att när man finner ett träd eller en uppgift som verkar passa i någon annans träd så konstruerar men ett nytt som blir en gren på världsträdet. Eftersom någon medlem skall stå för denna nya gren så kan det blir exempelvis proband i grenen som i det här fallet är jag.

Att jag tror att det gått till på något sätt liknande detta beror också på en annan konstighet. Eftersom jag har en lång internationell historia som forskare i ett helt annat ämne under mitt fullständiga namn Jan Åke Granath (alternativt Jan A. Granath) så har jag som släktforskare, i alla medlemskap och på alla sociala medier, efter pensionering, valt att använda namnet Jan Granath, dels för att särskilja mina ”karriärer”, dels för att Åke, har jag kommit på, är helt omöjligt när man bor utomlands. Däremot står jag givetvis i alla mina träd som Tommy Jan Åke Granath (huva) med markering att Jan Åke är tilltalsnamn. Det är troligen därför Geni tillskriver Jan Åke Granath dessa för mig okända släktträd.

Vi har både på den här bloggen och på andra ställen diskuterat vem som har äganderätt till de uppgifter vi anförtror åt en släktforskartjänst på internet. Jag har egentligen inte tagit det här så allvarligt hittills, men nu börjar även jag blir orolig. Vad är det som händer med våra uppgifter egentligen och vem ansvarar för det som tillskrivs oss? Kommer Geni att ta bort våra uppgifter om vi begär det eller kommer dom att neka,  alternativt klona dom först för att inte tappa grenar och rötter i sitt stora projekt Världsträdet?

6 kommentarer:

  1. Anders Klarbring5 maj 2013 kl. 13:45

    Hej Jan

    Du skriver ju att du själv inte använder Geni så då kanske det är på plats att klarlägga några saker: Du skriver att du är ansvarig för ett träd på Geni, vilket nog inte kan vara riktigt eftersom man på Geni står som förvaltare av enskilda profiler, inte träd. Man blir förvaltare av en profil genom att lägga till en egen version av denna profil. Matchande profiler kan sedan slås samman och på så sätt skapas unika profiler i världsträdet. Samtliga tidigare förvaltare blir då gemensamma förvaltare av den nya unika profilen. Det är när detta händer som formatet på profilen kan bli förvanskat med hänsyn till vad varje enskild förvaltare lagt in. Man måste då jämka och försöka hitta ett format som var och en kan leve med. Inte alltid så lätt, och då finns ju naturligtvis möjligheten att plocka bort sitt namn som förvaltare. Trädet utvecklas av användarna (inte av några anställda på Geni), mycket i samma anda och på samma sätt som är fallet för Wikipedia. Vidare är det nog så att några profiler inte blockas bort av andra än användarna själva. Så om man lagt dit ett träd ligger detta kvar och utvecklats dynamiskt på det sätt jag försöker ange ovan. Naturligtvis kan det då bli problem om man lägger dit profiler och sedan lämnar Geni eller inte är medveten om att något "eget" träd egentligen inte existerar.

    Idén med världsträd som byggs av användarna har ju, även om Geni vara först, nu dykt upp på flera ställen, tex hos mormonerna och hos DIS. Som din blogg visar är det inte okomplicerat och man hoppas att DIS tar lärdom av de problem som funnits på Geni, vilket har resulterat i att reglerna har ändrats fram och tillbaka några gånger. Tex har vi det du nämner att GEDCOM-filer inte längre kan läggas till eftersom det då kryllade av matchande profiler som ingen tog ansvar för.

    Hälsningar
    Anders

    SvaraRadera
  2. Hej Anders
    Du har naturligtvis rätt i att jag kanske inte använt rätt terminologi i min text, men mina invändningar kvarstår i allt i sakfrågan.
    Med vänlig hälsning,
    Jan

    SvaraRadera
  3. Anders Klarbring6 maj 2013 kl. 09:47

    Jag är lite oklar på vad “sakfrågan” är men jag uppfattar två funderingar/frågor i din blogg som jag tycker mig kunna svara på:

    1. De profiler där ditt namn står som förvaltare härrör med all säkerhet från den GEDCOM-fil som du ursprungligen sände till Geni, låt vara formatförändrade pga sammanslagningar med andra användares matchande profiler.
    2. Någon mjukvara som kopplar ihop och konstruerar nya träd finns inte. Det är Genis användare som manuellt identifierar vilka profiler som är dubbletter.

    SvaraRadera
  4. Anders
    Jag kan bara konstatera att du i ditt svar är felunderrättad. Att uppgiften ifråga skulle härröra från min ursprungliga Gedcom, som skulle vara raderad, är en omöjlighet. Personen ifråga fanns inte ens i min Gedcom då. Dessutom var namnet som redovisats felaktigt okänt för mig även idag.
    En fundering är vad som händer om en Genimedlem redovisar ett träd där Adam och Eva och egyptiska faraoner ingår. Kommer detta då att bli en del av Världsträdet. Förekommer någon kontroll av korrektheten av de tavlor som skickas in och inkluderas.
    Med vänlig hälsning,
    Jan

    SvaraRadera
  5. Anders Klarbring6 maj 2013 kl. 12:00

    Hej igen Jan,

    OK, om profilerna inte fans med i GEDCOM-filen blir det svårt att förstå. Det stämmer inte med den bild jag har av hur Geni fungerar efter över 3 års användande. Angående Adam och Eva tycker jag att det är en lite annan diskussion, som gäller all genealogisk information på nätet. Naturligtvis vimlar det av konstigheter på Geni liksom på Ancestry, My Heritage, etc. Möjligen kan man hoppas att det är lite bättre på Geni än på andra ställen dock. På grund av att trädet kan modifieras av en stor mängd mäniskor, blir det, liksom på Wikipedia, hela tiden korrigerat: förhoppningsvis i rätt riktning. Tex har de notoriska konstigheterna i Bure-släkten rensats bort för en tid sedan och denna del överensstämmer nu med arbeten av Urban Sikeborg och andra seriöst arbetande släktforskare. Denna typ av större förändringar görs på Geni av ideellt arbetande så kallade Curators.

    Med vänliga hälsningar
    Anders

    SvaraRadera
  6. Hej Anders

    Man blir ju van, duktig och gillar de program man arbetar med en tid - oftast. Jag har provat Ancestry, MyHeritage, Geni och GeneaNet under olika långa perioder. Alla har de sina kvalitéer och brister. Jag har jämfört pris, funktionalitet och kundservice och kommit fram till att Geni inte är en favorit hos mig, men det är ju personligt.
    Mvh
    Jan

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...