google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Arkiv Digital gratis i två dagar

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

måndag 7 november 2011

Arkiv Digital gratis i två dagar

Följande mail kom idag:

ArkivDigital är gratis 12-13 november

Arkivens dag ger dig en möjlighet att besöka ett arkiv och titta in lite bakom kulisserna och se vad arkivet erbjuder för spännande saker. ArkivDigital är ett av de största digitala arkiven i landet och vi har precis passerat 31 miljoner bilder i över 127.000 volymer. Detta motsvarar ungefär 7 hyllkilometer med handlingar. Om du inte har möjlighet att besöka ett arkiv i verkligheten, så kan du alltid titta in hos ArkivDigital. Under nästa helg har vi Öppet Hus och erbjuder gratis släktforskning för alla. Så passa på att bekanta dig med ArkivDigital och vad vi erbjuder.

Specialpris på årsabonnemang

Du har även möjlighet att köpa ett årsabonnemang till specialpris från den 8 november till 20 november 2011. För endast 995 kronor får du ett årsabonnemang (ordinarie pris 1.195 kronor). Erbjudandet kan bara köpas av privatpersoner och gäller 8/11 2011 till 20/11 2011. Självklart kan även du som redan har ett pågående abonnemang köpa detta. I så fall läggs det nya på efter ditt nuvarande.

Hur gör jag för att få tillgång till ArkivDigital gratis?

För att få tillgång till ArkivDigital och tjänsten ADOnLine gratis under helgen 12-13 november 2011, så måste du göra ett par saker. Det är inte svårt och Du skall nog klara det. Följ bara nedanstående punkter. Var noga med detta.
 1. Registrera Dig hos oss
  • Om du redan har registrerat dig så går du vidare till punkt 2.
  • On du inte kommer ihåg ditt lösenord gå till http://www.arkivdigital.se/users/forgot_password och skriv in din registrerade e-postadress så skickas ett nytt lösenord till dig.
  • Om du inte är registrerad som medlem hos oss sedan tidigare så måste du göra detta. Gå till: http://www.arkivdigital.se/users/register och fyll i de uppgifter som efterfrågas. Var extra noga med att skriva rätt e-postadress och lösenordet väljer du själv. Lösenordet skall bestå av minst 6 tecken.
 2. Installera programmet ADOnLine, http://www.arkivdigital.se/produkter/adonline/installation. Om du inte har den senaste versionen så är tipset att du installerar denna. Den senaste versionen heter 1.4.2 (rev 610). Du kan se vilken version du har om du i programmet trycker på Hjälp-menyn och sedan på Om.
 3. Under installationen så kommer du att få ett antal frågor. Du skall svara på dessa "positivt" och när installationen är klar så har du en ikon på din dators skrivbord som heter ADOnLine2.
 4. Dubbelklicka på ikonen för att starta programmet.
 5. Nu kommer en inloggningsruta upp. Här fyller du i dina inloggningsuppgifter (e-post och lösenord). Var noga med att skriva in exakt samma som du gjorde när du registrerade dig. Det är t.ex. skillnad på stora och små bokstäver. Om du får felmeddelande om fel e-post/lösenord så är det något som inte stämmer. Klicka bort meddelandena och tryck sedan på Arkiv-menyn och Logga In. Nu kommer inloggningsrutan upp igen. Sudda ut det som står och fyll i uppgifterna igen.
 6. När du har loggat in så är du nu inne i programmet och kan börja forska.
 7. Till vänster finns en lista med arkivbildare. Sök efter "din" församling i listan eller skriv in det direkt i sökfältet ovanför. Klicka på namnet för att välja.
 8. Till höger kommer nu en lista med volymer upp från just din valda församling. Leta efter rätt volym i listan och dubbelklicka på den med vänster musknapp för att öppna volymen.
 9. När volymen är öppnad så bläddrar du i den med -5, -1, +1 och +5 eller direktvalet mellan -1 och +1.
 10. På installationssidan hittar du även en manual till programmet.

Vanliga frågor och problem

 • Givetvis förlänger vi alla pågående abonnemang med 2 dagar på grund av gratisdagarna (12-13/11 2011).
 • Om du har problem med programmet och vill ha hjälp. Tala direkt om så mycket du kan, vilken version använder du, vad gör du och vad händer? Kommer det några felmeddelanden och vad står det i dessa? Ju mer du kan berätta, ju lättare är det för oss att snabbt kunna svara dig.
 • Du kan prova att installera en äldre version av programmet. Längst ner på installationssidan finns länkar till äldre versioner. Ibland kan dessa fungera bättre.
 • Om du har automatisk inloggning ikryssad och får felmeddelande om fel e-post/Lösenord, klicka bort felmeddelandena och tryck sedan på Arkiv-menyn och därefter på Logga In. Nu kommer inloggningsrutan upp igen. Sudda ut de uppgifter som står där och skriv in dem på nytt.

Kundtjänst under helgen

En del av oss är ute på arkiven och visar upp ArkivDigital. Vi lovar att svara på mailfrågorna som kommer till oss så fort vi kan, men ibland kan det dröja lite. Det är alltid bäst att skicka via e-post till: kundtjanst@arkivdigital.se
Vi ses på Arkivens dag, antingen i verkligheten eller inne i ArkivDigitals öppna hus.
ArkivDigital

2 kommentarer:

 1. Tack! Min bloggpost i dag är nästan enbart på svenska och möjligen av intresse. Gäller digitalisering av tidningar

  SvaraRadera
 2. Tack Kaisa
  En mycket märklig diskussion!
  Jag har sett att det finns mycket intressant på finska, men det går inte att använda Google translate för då blir det bara "rapakalja" som det heter på svenska. Tack för att du skriver på svenska ibland.
  Mvh
  Jan

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...