google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Vi vet fortfarande inte vem Vidik Hanssons hustru var - men troligen var det inget otillbörligt förhållande

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

tisdag 15 mars 2011

Vi vet fortfarande inte vem Vidik Hanssons hustru var - men troligen var det inget otillbörligt förhållande

Det är oerhört intressant att studera redovisningar av forskning som kunniga släktforskare har gjort. En värdefull källa till kunskap är tidskriften Släktforskaren som ges ut av Västerbergslagens Släktforskare och som finns på CD. Jag har studerat alla de artiklar genom åren som behandlat Vidik Hanssons hustrus identitet. Det handlar om bergsmannen och sexmannen Vidik Hansson i Norrvik i Grangärde, sonson till den mäktige Lasse Rawalsson. Det är en mycket spännande läsning och dessutom både lärorikt och uppmuntrande. Lärorikt eftersom det visar på hur man kan gräva djupare och djupare efter kunskap och att man aldrig bör ta ett resultat för givet, uppmuntrande därför att även giganter inom släktforskningen kan dra felaktiga slutsatser.

Vidik Hanssons hustru Malin har vållat mycken huvudbry bland släktforskare. Ett flertal artiklar i Släktforskaren har behandlat hennes identitet. I släktforskaren nr 8:1983 redogjorde Anders Winroth utförligt om Vidik Hanssons farfars, Lasse Rawalssons ättlingar. Grundat på denna artikel spekulerade Björn Isheden  i Släktforskaren nr 16:1985 huruvida Vidik Hansson var gift med sin egen faster, vilket borde ha varit fullständigt omöjligt vid den tiden även om hon bara enligt hans forskning skulle ha varit en halvfaster. Isheden identifierade henne som dotter till Bengt Arvidsson från Norrvik.

I Släktforskaren nr 26:1986 replikerade Anders Winroth. Även han menade att hustru Malin var dotter till Arvid Bengtsson men att Malins moder Marit visserligen var gift med Vidik Hanssons farfar Lasse Rawalsson, men att Malin var frukten av hennes äktenskap med Arvid Bengtsson, som hon gifte sig med sedan Lasse R. avlidit. Vidiks hustru skulle såldes inte ha några blodsband med sin man även om hon rent socialt sett kunde betraktas som hans faster.

I nummer 58:1996 blandar sig Arne Nilsson i diskussionen och stödjer tanken att Malin är dotter till Arvid Bengtsson. Eftersom Malins fmff var Mats Arvidsson vid Klenshyttan, som också var ff till Lasse Rawalsson så är mycket riktigt Vidik Hansson släkt med sin hustru men på ganska långt håll.

I följande nummer blandar sig Kjell Vadfors i diskussionen och påpekar att tanken att Malin skulle vara dotter till Arvid Bengtsson visserligen löser problemet med ett giftermål i förbjudna släktled som att äkta sin faster skulle innebära, men ger upphov till brott mot ett än allvarligare tabu inom samma område. Vadfors menar att han genom studier av domböcker kommit fram till att Vidik Hanssons dotter Sigrid var gift med Arvid Bengtssons son Per Arvidsson. Detta skulle innebära att om Per Arvidssons hustru Sigrid var dotter till Vidik Hansson och Vidik Hansson måg till Arvid Bengtsson skulle Per Arvidsson vara gift med sin egen systerdotter, vilket är orimligt. Slutsatsen torde bli att Vidiks hustru inte var dotter till Arvid Bengtsson.

Kjell Vadfors presenterar, grundad på domboksuppgifter kring en arvstvist, att Lasse Rawalssons hustru Marit skulle ha varit gift i Stockholm innan giftet med Lasse R. och då fått dottern Malin. Andra uppgifter menar att Malin far född i Munktorp.

Slutsatsen av denna diskussion kommer fram till att inga otillåtna förbund förekommit så Vidik Hansson och hans hustru inte är släkt vare sig på fader- eller modersidan även om han mycket väl socialt sett kan ha betraktat henne som sin faster.

Kjell Vadfors avslutar sin artikel med uppmaningen till oss att fortsätta sökandet efter Malins identitet, kanske då i domböckerna för Munktorp.

OBS. Läs uppföljning och rättelser från 27/11 2011

7 kommentarer:

 1. Du har inte sagt något om artikeln Arvet i Norrvik, del 1, i Släktforskaren 94, där jag behandlat hustru Malins härstamning mer detaljerat än jag gjort tidigare. Är det något i artikeln du inte håller med om så vore jag tacksam att veta.
  Jag tror för övrigt att det är uteslutet att hustru Marit skulle ha varit gift tre gånger på det sätt som du säger, där du följer Vadfors, som ju hade nära till att göra kombinationer på svagt källmaterial som vid närmare eftertanke knappast stämmer.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Bäste Anders Winroth

  Lyckligtvis har jag Släktforskaren på skiva och kan identifiera dig Anders, annars hade det varit svårt eftersom jag bor i Frankrike och har dålig tillgång till svenska handlingar. Du får ursäkta mig om jag missat din artikel, men det beror främst på att titeln inte har gjort att jag uppmärksammat den. Jag har läst den nu, men med reservation för att jag inte tagit del av alla fotnoter så kan jag inte se att det förändrar, men väl tillför kunskap till det jag skrev. Att Malin kanske hette Eriksdotter är ju en intressant uppgift. Om jag har missat något så får du rätta mig. I frågan om hur många gånger Marit var gift så har jag naturligtvis ingen egen uppfattning, eftersom jag inte bedrivit någon källforskning i ämnet. Om du anser att den diskussion jag återger behöver kompletteras så är alla som är intresserade av ämnet tacksamma för det - speciellt gäller det naturligtvis frågan, som min huvudtext handlade om - huruvida Ray Bradbury och Raoul Wallenberg är släkt eller ej och ättlingar till Marit, resp. Lasse Ravaldsson.

  Mvh
  Jan Granath

  SvaraRadera
 4. Jag får be om ursäkt; det var inte min mening att vara anonym.
  Det jag ville komplettera med var just artikeln Arvet i Norrvik, där jag tycker det finns en hel del av intresse om hustru Malin. Jag hade ju gått igenom källor, både jordeböcker och domböcker för Munktorp (vilket ju Vadfors rekommenderade), för att se om det kunde bli någon rätsida på det här gamla problemet om hennes härstamning. Jag lyckades inte lösa frågan, men kände i varje fall att jag kunde bidra med några saker som inte tidigare var kända. Därför kände jag mig litet besviken när jag såg den här forskningsgenomgången om hustru Malin, och de reflekterade inte alls de många timmar jag lagt ned på att spåra henne och skriva om resultaten.

  SvaraRadera
 5. Anders
  Om jag hade hittat refernsen till din artikel i dina senare inlägg hade jag sett det som en guldklimp, men tråkigt nog missade jag den. Släktforskaren får man ju bläddra manuellt i.
  Med vänlig hälsning,
  Jan

  SvaraRadera
 6. Hej Jan!

  Jag har nu återförenats med de flesta av mina exemplar av Släktforskaren (även jag bor ju utomlands). Det är väl inte riktigt som du säger att Björn Isheden i Slf 16 och jag i Slf 21 (ej 26) trodde att hustru Malin var dotter till Arvid Bengtsson/Bengt Arvidsson, utan det var bara en spekulation jag framförde försiktigt i Slf 8. Sedan har jag nu också fått domboksnotiserna om hustru Marit framför mig, och jag ser att vad jag sade att hon inte var gift med Lasse Ravalsson helt enkelt är fel. Hon var nästan helt säkert gift med honom, men de exakta förhållandena är ytterst förvirrande och komplicerade. Jag tror jag ska försöka samla mig till att säga något mer helsvetsat om saken på min egen blogg, men det lär nog ta några dagar innan jag kommer dit.
  Hälsningar
  Anders

  SvaraRadera
 7. Tack Anders för det förtydligandet. Jag har just kommit hem från några dagar i Barcelona och har låtit en kommentar och tillrättaläggande av mina tidigare texter ligga på tillväxt medan jag var på resa. En av de saker jag kommenterat från dina tidigare synpunkter var just att Marit inte skulle varit gift med Lasse R. Det hade jag svårt att smälta, men tack vare att jag nu fick din nya kommentar kan jag skriva om min text och slipper "slå in öppna dörrar".
  Jag skulle vara mycket intresserad av att få adressen till din blogg.

  Nyskriven text kommer inom kort.
  Mvh
  Jan

  PS/Torsten Berglund har även han kommenterat ett tidigare citat jag gjort från en av dina ungdomsarbeten, som jag tyckte var mycket intressant. Eftersom jag var mycket ny som hobbysläktforskare då jag skrev texten lyckades jag inte, trots flera försök, härleda dig som originalkälla. Torsten B. kommenterar, med rätta, att citat flyter omkring utan källor, vilket är ett oskick/DS

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...