google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Vem behöver Snabber Släktforskning?

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

måndag 20 september 2010

Vem behöver Snabber Släktforskning?Jag har nu provat Snabber Släktforskning under 30 dagar gratis och dessutom under lite bonusstid. Jag har emellertid inte publicerat min hemsida utan bara kollat hur släktforskningsfunktionerna verkar genom att köra min sida lokalt. 

För den som inte känner till det kan jag berätta att det är en applikation för släktforskning som Fjugestaföretaget Snabber tagit fram tillsammans med Sveriges Släktforskarförbund. Paketet innehåller förutom ett släktforskningsprogram grundat på PhpGedView lite andra saker man behöver för att vistas på Internet. Man får en egen hemsida, blogg, gästbok och en del annat trevligt. Den adress (URL) man får automatiskt är av formatet http://NamnSomManHittarPå.snabber.se

Först och främst vill jag ge en eloge till Snabber för deras goda affärsetik. Man provar hela paketet under en månad utan några som helst förpliktelser. Ingen kräver en på kortuppgifter och sådant och ingen kräver att man måste avbeställa för att inte automatiskt bli kund efter provperioden. Om man inte aktivt hör av sig och vill köpa tjänsten inom 30 dagar raderas bara det man lagt in och man kan glömma hela experimentet. Hur många bra tjänster har jag inte avstått från just för att dom kräver mig på kortuppgifter för att få prova på, med automatisk förlängning om man glömmer sig - och det gör man alltför ofta och då tickar kostnaderna på. Eftersom jag skulle skriva en recension var det heller inget problem att få en förlängning under en tid så jag skulle kunna prova tjänsten grundligt. Över huvud taget har bemötandet från företaget varit väldigt trevligt - även innan dom visste att jag tänkte recensera programmet.

Nu vill jag inte påstå att jag provat programmet på något systematiskt sätt utan mest provat mig runt bland funtionerna. Jag har ibland funderat på att sätta upp någon checklista för bedömning av släktforskningsprogram på Internet, men det har alltid fallit på att dom är så olika (1). Med risk för att vara kategorisk påstår jag att nästan alla har någon funktion som de lyckats bättre med än de andra och likaså har alla sina brister. Ibland har dom hittat på helt unika lösningar så det är svårt att jämföra programmen sins emellan. När det gäller Snabber har jag helt ägnat min recesion åt släktforskningsmodulen eftersom jag anser att de andra tjänsterna har tveksamt värde för de flesta.

Först några ord om PhpGedView. Detta är ett program som jag vid ett flertal tillfällen känt mig intresserad av och försökt använda, men alltid misslyckats med att förstå hur man installerar. PhpGedView är ett av dessa gratis-, oerhört avancerade program, som tagits fram av skickliga entusiaster - uttalas nördar. Jag har använt några sådana program inom andra områden med stor behållning, men de har ofta en hake för vanliga dödliga (2). De förutsätter nämligen att du är datanörd och alla instruktioner är skrivna för dom som redan vet allt och bara behöver påminnas. 

Jag har provat släktforskningsmodulen under lite mer än en månad och kan väl inte säga att jag har upptäckt alla finesser. En del brister i min kunskap beror på att jag inte lyckats ta till mig det, andra på grund av att hjälpen är ganska outvecklad och i många stycken obegriplig för mig och i andra fall svår att hitta i. 

Det som imponerade mest på mig vid första anblicken var alla de olika rapporter som gick att generera. Vid lite närmare eftertanke insåg jag emellertid att en del av dom visserligen var ganska häftiga, men inte så där absolut användbara. När jag sedan tänkte ett varv till så insåg jag att samma typer av rapporter fanns att få från flera av de gratisprogram som finns att tillgå på nätet idag - kanske inte precis likadana, men lika häftiga. Den som vill ha ett exempel kan titta på Legacy för att nämna något.

Släktforskingsmodulen är annars lite annorlunda än de man är van vid. På välkomstsidan möter man en uppställning av kuriosa som väl kan vara intressant en gång, men knappast varje gång man öppnar programmet. Det handlar om äldsta personen, tidigaste personen, senaste dödsfall, längsta livslängd och sådana saker. Dessutom finns en mängd händelser som  man skulle kunna fira årdag av just den dag man öppnar programmet. Typisk databaslek, som knappast tillhör annat än kurisosagalleriet.  Dessutom finns det obligatoriska molnet av vanliga namn, vilket ju blir ganska meningslöst för de flesta i ett land där vi av hävd har patronymion istället för efternamn. I rättvisans namn skall jag säga att man i viss mån kan forma om välkomstsidan om man vill.

Om man sedan börjar botanisera bland de tavlor som erbjuds finner man mängder av roliga varianter - närmare bestämt 12 varianter inklusive statistik coh tidslinje. Centralperson för dessa uppställningar är den person som har lägsta ordningsnummer i din databas, dvs. den person som du först matade in när du började med din släktforskning. För min del är det av någon anledning jag glömt Samuel Nassenius, född 1630, och det upplevs idag inte som så väldigt relevant att få upp varje gång jag startar programmet. Nu kan man lätt med sökfunktionen - som är ypperlig - välja en annan centralperson, men så fort man gör några manipulationer så återgår det till den med lägst ordningsnummer. Vid samtal med en medarbetare på Snabber fick jag reda på att man kan ställa om detta, men eftersom jag inte skrev ned det så har jag glömt och kan inte för mitt liv hitta funktionen med hjälp av hjälpen.

Sökfunktionerna i programmet är både många och olika. Man kan söka från en bokstavslista på efternamn, man kan görs fria "saundex"-sökningar och ett otal andra sätt. Rapportfunktionerna är väl utbyggda. Inte mindre än 13 varianter finns till förfogande. Jag konstaterade att med min bredbandsuppkoppling och mer än 10 000 inmatade poster var programmet ganska långsamt, men jag har ju ingen särskild brådska så det kan jag stå ut med. Det skulle ta alltför mycket utrymme att beskriva alla finesser och funktioner i programmet även om jag kunde. Min uppmaning är därför att du beställer en egen provperiod, laddar ned ditt material i Gedcomformat och testar själva.

Släktforskarmodulen har många finesser, men ingen av dom är, som jag se det, unika utan kan fås i ett flertar andra proggram på nätet, varav en del är gratis eller relativt billiga alternativt kombinerade med databstjänster av olika slag. 

Den största nackdelen med programmet är emellertid priset. Det är kort sagt alltför dyrt, speciellt som de flesta inte kan göra sig nytta av det. Låt mig förklara: Man erbjuder hemsida, vilket de allra flesta som har ett bredbandsabonnemang har inkluderat i sin tjänst. Man erbjuder blogg, vilket man kan få mycket avancerade lösningar på helt gratis. Den här bloggen som du nu läser är exempelvis en Google Blogger Blogg som inte kostar ett öre och fungerar mycket bra och har finesser långt utöver Snabbers variant. Man erbjuder mailadresser, vilket de flesta har i sitt vanliga abonnemang eller kan få hur många man vill gratis. Dessutom är det stökigt att byta adress.

Det riktigt attraktiva man erbjuder är ju släktforskningsprogrammet, men det är faktiskt gratis för vem som helst att använda ändå. Vad är det då man får för 1250 kronor om året som de flesta inte har redan. Jo man får en smidig installation av PhpGedView samt vissa instruktioner på svenska, vilket jag måste erkänna är värt en del, men inte 1250 kronor/år, speciellt som den pågående nyttan när programmet väl är installetat inte är så stor.

Förutom att man erbjuder sådant som köparen redan har så tar man dessutom extra betalt för sådant som man får gratis med andra lösningar. Om man vill kunna lägga in Java-script som är nödvändigt på en avancerad hemsida så kostar detta 350 kronor!!!!. Om det är en engångskostnad eller årsvis framgår inte. Java-script krävs för mycket av det som ni ser i marginalen på den här bloggen, dvs. annonser, följa andra bloggar, räknare, hämta bilder automatiskt från andra ställen, hämta nyheter från andra ställen och diverse annat som erbjuds GRATIS på Internet. Utan Java-script blir en hemsida och en blogg ganska fattig och statisk.

Jag måste erkänna att jag blev lite charmad av Snabbers släktforskningsprogram, men - jag har redan en blogg som är väl etablerad och kommer upp som nummer 8 på Google om man söker på ordet "Släktforskning". Det slänger man inte bort! Jag har inget behov av fler hemsidor än de jag har och mailadresser har jag för många redan. Att betala en årlig avgift på väl över 1000 kronor för att få hjälp att använda gratisprogrammet PhpGedView är väl magstarkt. Jag misstänker att många som, liksom jag är intresserad av att vistas på nätet, redan har skaffat sig de andra erbjudna tjänsterna.

Jag skulle emellertid överväga att köpa Snabbers lösning om följande förutsättningar uppfylldes:

- Om priset vore rimligt
- Om jag kunde presentera en kopia av min blogg Släktforskning för noviser automatiskt på min Snabberblogg
- Om det gick att använda Java-script i sidmarginalerna utan extra kostad

Med rimlig kostnad menar jag då att man gärna kunde ta ut en engångsavgift för det arbete man lagt ned på att installera PhpGedView, men att man sedan avsevärt sänker årskostnaden. Man måste ta i beaktande att det finns en uppsjö av utmärkta gratislösningar på Internet med lika bra eller bättre tjänster än vad Snabber erbjuder. Det räcker inte med att man förmedlar ett gratisprogram som PhpGedView för att motivera den aktuella prisbilden, inte heller att man som samarbetspartner har Sveriges Släktforskarförbund. 

Förklaringen till Snabbers prispolitik kan man lista sig till när man ser deras referenser och pratar med företaget. Man är främst ett företag som erbjuder ett så kallat webhotell med åtföljande tjänster till småföretagare och organisationer som inte har denna kompetensen själva. Släktforskningsmodulen måste nog främst ses som en möjlighet att utöka sin kundkrets för dessa huvudtjänster. Som webhotelltjänst är priserna man tar ut rimliga, speciellt när man vänder sig till företag som kan dra av kostnaden i sin bokföring. Visserligen betalar jag betydligt mindre för det webhotell jag själv använder, men då får jag ingen hjälp med hemsidor och bloggar utan få göra jobbet själv.

När man däremot skall konkurrera med den stora flora av släktforskningstjänster som finns idag blir priset orimligt. Man får exempelvis ett abonnemang på Arkiv Digital eller Genline för motsvarande kostnad och då är ju nyttan av dom tjänsterna långt större för en släktforskare än att få hjälp att använda ett gratisprogram som det handlar om här. 

Om man gärna vill ha en hemsida, en blogg samt e-mailadresser samlade under ett enda domainnamn som många företagare vill är Snabbers tjänster utmärkta. Om man dessutom är släktforskare och vill dra av kostnaden för sin hobby på firman så är ju släktforskartjänsten ett ypperligt tillskott. Om man däremot är en vanlig släktforskare som redan har någon av dessa tjänster och dessutom har andra hål att stoppa pengarna i så bör man nog jämföra noggrant med vad man kan få på annat håll. Ofta finns lika bra tjänster och ibland bättre att få gratis, eller mot en engångskostnad, på nätet.

Slutligen skulle det vara intressant att höra hur Sveriges Släktforskarförbund resonerat när man lånat ut sitt namn och anseende till ett enskilt företag. Som medlem vill jag ju gärna att de råd vi får är väl genomtänkta och trovärdiga. Inte för att Snabbers släktforskningstjänst är dålig eller oseriös - lång därifrån - men av skäl jag framfört här så anser jag inte att det borde "certifieras" på det här sättet av Sveriges Släktforskarförbund. Inte bara certifieras förresten - utan verkligen massivt marknadsföras på VÅR hemsida på inte mer än tre ställen.

1) Andra texter där jag provat olika program:

3 kommentarer:

 1. Utmärkt blogg post.
  Jag hajade till när artikeln på Sveriges Släktforskarförbunds hemsida kom upp första gången. Nu finns ytterligare en artikel med reklam för Snabbers på hemsidan.

  Min reaktion när första artikeln kom var:
  1. Hur har Sveriges Släktforskarförbund resonerat när man kommit fram till sitt beslut att medverka i Snabbers erbjudande?
  2. Erbjudandet från Snabbers är dyrt och ger inte den flexibilitet man kan få om man använder sig av ett webbhotell och installerar gratis program, t.ex. Joomla, Drupal, m.fl. med massor av gratis tilläggsprogram inkl. PhpGedView och dessutom en egen domän samt större webbutrymme än vad Snabbers erbjuder. Det kan man få för under 400:-/år.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker man måste regera när våra föreningar sätter ekonomiska intressen före det som gynnar dess huvudsyfte.
  Mvh
  Jan

  SvaraRadera
 3. Hejsan!
  Jag har släktforskat ett tag men jag vill inte alltid sitta på biblioteket. Finns det inte några gratis sidor på nätet som man SLIPPER betala avgifter för att kunna använda!

  Hoppas på svar!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...