google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Så gjorde jag min elektroniska släktbok

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

onsdag 21 april 2010

Så gjorde jag min elektroniska släktbok

Det finns specialister på att göra elektroniska släktböcker och det finns program för att göra e-böcker, men i det här fallet har jag inte använt mig av det utan provat mig fram efter eget huvud. Å andra sidan brukar man lära sig mer på det sättet och dessutom kommer jag att uppskatta det jag lär mig av andra fortsättningsvis, nu när jag provat på själv.

Som jag sagt använde jag The Complete Genealogy Reporter - TCGR - vilket underlättade för en novis. TCGR har en lista på program vars Gedcom-exporter som man stöder speciellt väl. Mitt Disgen finns inte på den listan, men det gick utmärkt att importera min Gedcom-fil från Disgen till TCGR. När man gjort de inställningar man vill i sitt släktforskningsprogram och framställt en Gedcom-fil är det bara att importera den till TCGR. Det tar en liten stund, men programmet kommer sedan ihåg vilken fil man använt så varje gång man öppnar progammet återläser den Gedcom-filen snabbt.

Det nästa man skall göra är att välja den person man vill skall vara centralperson i släktboken. Detta sker väldigt enkelt med hjälp av rullgardinsmenyer där man väljer först efternamn, sedan förnamn. Programmet kommer sedan ihåg även detta.

Nästa steg är att välja vilka rapporter man vill ha med i sin släktbok - det gör man i kryssrutor. Dessa kommer att bli kapitel i boken. Om man väljer att ta med "Indirekta släktingar" får man upp en lista så man kan välja bort dom man inte vill ha med. En finess är att man kan lägga till egna texter i ett avsnitt som kallas "Custom sections". Dessa kan man sedan placera var man vill i släktboken. Det går också att skapa hyperlänkar i dessa specialtexter till resten av släktboken, men det har jag inte lärt mig ännu.

Valmöjligheterna hur Gedcom-filen skall importeras och rapporteras är sedan näst intill oändliga. Man gör detta under fliken "Preferences". Där kan man exempelvis bestämma om man vill att första bilden under varje post skall presenteras i texten i samband med posten. Man kan också justera storleken inom vissa gränser samt om bilden skall ligga till höger eller vänster i texten, samt lite andra finesser som bildtext exempelvis. Om man har Disgen blir det normalt sett porträttet som dyker upp som illustration i texten. Om man vill ta bort bilden räcker det inte med att avmarkera "Porträtt" i Disgen för då blir bilden en bildnotis och dyker ändå upp som första bild. I "preferences" kan man också ändra de förslagna rubrikerna för avsnitten till något man gillar bättre. Man kan också byta språk enkelt om man vill ge en bok åt släkten i USA. Som jag nämnde tidigare har jag redigerat de svenska textfilerna och gett dem till företaget så de är inkluderade i den senaste versionen av TCGR.

När man gjort alla dessa inställningar kan man spara dem i en speciell stil-fil (Options Templates) som man kan använda för just den släktboken. Det fina med detta är att man kan importera nya versioner av sin Gedcom utan att varken centralpersonen eller stilfilen förändras. På samma sätt kan man enkelt byta både centralperson och stil när man vill under processen. Eftersom jag har gjort en Gedcom som innehåller alla mina flockar - dvs hela min forskning - så behöver jag bara ändra centralperson och modifiera och spara stilen under nytt namn för att göra en släktbok för en annan person med en annan stil. "Custom sections" och bilder man har använt en gång finns lagrade så man behöver inte vara orolig att de försvinner.

Jag valde att låta min släktbok innehålla en PDF-fil som var hyperlänkad samt en utan hyperlänkar. Det senare är bra om mottagaren vill skriva ut den. Man slipper då alla fula blåa länkar. Jag inkluderade också en typisk Disgen-fil i släktboken eftersom jag är så förtjust i rapportformatet "Släktmatrikel i Trädform". Den filen sparas i PDF-format. I en senare bok kommer jag nog också att ta med några av dom maffiga släktträden som man kan generera från GeneaNet. Hur gör jag då för att blanda filer från TCGR med filer från andra program?

Nu är jag ute på liktigt hal is, för jag vet att många har mycket bättre och mer avancerade sätt att göra det här på. Jag har avstått från alla de fina program som kan slå ihop pdf-filer till e-böcker och slöjdat till det själv. Så här gjorde jag:

Jag lägger mina filer från TCGR och andra program i en särskild map. Alla filerna är i pdf-format. Det är innehållet i den mappen jag sedan kommer att bränna till en CD-skiva. Frågan är nu hur man kommer åt dessa filer när man sätter in skivan i datorn. Det behövs dels Adobe Reader för att läsa pdf-filer, dels behövs det någon sorts meny där man kan börja. Den menyn tillverkar jag helt enkelt i PowerPoint eftersom jag är en hejare på det efter alla tusentals föreläsningar jag förfärdigat genom åren.

Man gör bara en PowerPoint-bild efter bästa förmåga. Alla texter man vill ha i menyn gör man som enskilda textrutor. Sedan sparar man denna Powerpointbild (.ppt) i samma map som filerna. Nästa steg är att knyta hyperlänkar till varje textruta och eftersom filen ligger i samma map som pdf-filerna är det enkelt att länka varje menytext till en viss pdf-fil. Rätt filer dyker upp automatiskt bland valen. Vill man var riktigt ambitiös kan man lägga till en PowerPoint bild till där man skriver användarinstruktioner eller annat man vill skall läsas av användaren. En länk till hur man laddar ned en gratisversion av AdobeReader är ju lämpligt att ha också.

När man är nöjd med sina PowerPoint-bilder sparar man dom i samma map under namnet START men den här gången som en bildspelsfil (.pps). Det fina med det är att den filen öppnar sig i helskärm utan att man behöver ha PowerPoint installerat på datorn. På så sätt kommer alla åt StartMenyn och kan via den ladda ned AdobeReader om dom inte redan har den. Tänk på att ta bort din vanliga PowerPoint-fil från mappen, men spara den någon annanstans om du skulle vilja göra ändringar av bildspelsfilen.

Vill man vara riktigt duktig skapar man en AutoRun fil som startar START-filen automatiskt, men jag räknar med att de flesta förstår att det är filen START man skall klicka på när CDn öppnar sig.

Slutligen några ord om delar jag gillade speciellt mycket. Det finns en speciell yrkessammanställning som är väldigt spännande att läsa. Man bör tänka på hur man skriver in Yrke i Disgen för detta blir sedan rubrik i sammanställningen. Jag har exempelvis skrivit "Präst, kyrkoherde i Sunne 16xx-16yy". På så sätt får jag alla präster på rad, men åtskilda. Om jag bara skrivit "präst" hade jag fått alla präster på samma ställe, snyggt uppräknade med hypelänkar till deras personnotiser. Jag har också skrivit Yrke med första versal i Disgen, vilket har resulterat i en litet skönhetsfel i texten där det står "NN var Präst".

En annan favorit är Platsindexet där alla orter listas samt alla personer som registrerats med en händelse på den orten. Genom denna sammanställning får man en ypperlig bild av vilka som i olika tider bodde i en viss by och kan på så sätt följa en familjs historia.

Riktigt spännande är de grafiska släktträden som genereras och som man kan klättra i. Även dessa är givetvis hyperlänkade på alla tänkbara sätt till alla andra rapporter i släktboken.

En rapport som jag avstått från är källförtekning, vilket jag kan leva med eftersom källorna finns i texten. Skälet är att Disgens källor inte tolkas särskilt bra i Gedcomkoden. Troligen kan man rätta till detta på något sätt, men det får bli en senare fråga.

Eftersom TCGR tillåter att man läger in egna kapitel och dessutom hyperlänkar dom så tror jag nog att jag på sikt skall kunna åstadkomma en släktbok som uppfyller de flesta karv jag har. Ett problem som TCGR emellertid har gemensamt med andra liknade program är att hanteringen av bilder i texten är begränsad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...