GÖMDA ANLINJER - avsnitt 15
Många av er kanske har använt någon av anbytarprogrammen på Internet och är då bekanta med det de kallar matchningar. Det kan vara en bra vägledning för att plocka upp ett tappat spår i sin forskning eller komma i kontakt med en annan forskare som man har gemensamma anor med så ni kan hjälpas åt att komma vidare. Att använda de uppgifterna och med ett klick inkludera dem i ditt eget träd, som ibland är möjligt, är emellertid vanskligt och kommer att innebära att man inte kan lita på det du fört in i ditt träd. Ofta är uppgifterna korrekta, men bör ändå kollas, speciellt om de är lite utöver det vanliga.
Bara som exempel kan jag nämna att jag, som test, för några dagar sedan matade in föräldrarnas namn ”Adam” och ”Eva” och sonen ”Kain” i Geni och fick omedelbart ett antal träffar. Med all respekt för att olika religiösa sägner är centrala ”sanningar” för dem som tror på det, men det har knappast med seriös forskning att göra. Trots det kan du få liknande anor i ditt träd om du kopplar ihop och accepterar andras träd på en del tjänster utan att kontrollera. De inmatade träden är nästan alltid inmatade i god tro, eller att anorna ”är sanna för mig” – en hållning till kunskap som blir mer och mer vanligt i samhället idag.
Då finns det en betydligt mer intressant företeelse som redan förekommer i ditt eget träd. Den ena företeelsen är förekomsten av dubbletter. Du kanske har närmat dig forskningen efter två olika linjer och funnit en Stina Olsdotter som dotter och en Stina Olsdotter som ingift i en annan linje, eller hustru i andra äktenskapet till en person i en tredje linje. Vad du oftast inte kan se är att ett antal Stina Olsdöttrar faktiskt är samma person. Om du insåg det skulle du kunna koppla ihop linjerna och få intressanta släktskapsförhållanden.
En annan företeelse som förekommer är besläktad. Du har forskat fram ett antal anlinjer. Några är speciellt intressanta eftersom det finns spännande anättlingar i den linjen – det kan vara någon känd person som du vill ta med. Vad du inte observerar är att vissa av de anättlingar du funnit redan finns som anor i en annan linje, eller du kanske har en okänd hustru i en generation. När du studerar ett herdaminne, Svensk Biografiskt Lexikon eller liknande kanske den okända hustrun dyker upp från ett annat håll, vilket du inte observerar.
Det här kan du oftast inte reda ut själv utan måste ha speciella program till din hjälp. Ofta finns sådana program som specialfunktioner i olika släktforskningsprogram eller i anbytarprogram på Internet. Jag skall visa några exempel från min egen forskning där jag använder GeneaNets Släktskapsberäkning för det här ändamålet.
Jag fick en förfrågan från en medforskare på vilket sätt jag härstammar från Vidik Hansson i Norrvik När jag matade in mitt eget namn och Vidik Hansson i funktionen släktskapsberäkning i GeneaNet, visade sig resultatet var förvånande. Jag härstammar från Vidik i 3+ olika anlinjer direkt från tre av hans barn. Om ni läser den texten finner ni hur jag också kunde se på hur många sätt jag var släkt med två andra anor till min släktforskarvän.
Som ni ser gömmer sig mycket intressant i det material ni har i ert släktträd. En del av denna information kommer i dagen när man även matar in anättlingars linjer, dvs. går framåt från en ana och undersöker anans syskons ättlingar. Även djupare studier av de matrilinjära rötterna kan ge dessa insikter, även om det just är på kvinnosidan det ofta blir svårt tidigast i forskningen är det mödan värt att kämpa på. Det är ofta där jag funnit de intressanta anlinjerna. Attraktion till, eller för den del utnyttjande av, en kvinna är ofta oberoende av klassgränser i stundens hetta.
För att undersöka dessa dolda skatter i ert material måste ni emellertid ofta ha analysfunktioner som inte alltid ingår i ert släktforskningsprogram. Då måste ni exportera ert material med en Gedcomfil till något annat program.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar