google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Wallenberg, Bradbury och Ravaldsson - hur det hänger ihop

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

torsdag 17 november 2011

Wallenberg, Bradbury och Ravaldsson - hur det hänger ihop

Den alltid lika observante Christer Gustafsson ställde en fråga angående släktskapet mellan Raoul Wallenberg och Ray Bradbury och hur det kunde ha att göra med Bergsfogden Lasse Ravaldsson. Det var en väldigt befogad fråga eftersom det hör samman med en släkthistorisk gåta som ställt till problem under många är, nämligen vem Vidik Hansson hustru var och om det kunde vara så att han gift sig otillbörligt med sin faster. För dom som inte kan Västerbergslagens bergsmän utan och innan kan det vara värt att nämna att Vidik Hansson var sonson till Bergsfogden Lasse Ravaldsson. Hela den snåriga diskussionen mellan framstående forskare kring Vidik Hanssons hustru kan läsas i ett tidigare inlägg. Från den diskussionen framgår följande:

Lasse Ravaldsson var gift två gånger - först med Ingrid Hansdotter. De fick sonen Hans Larsson, far till Vidik Hansson. Med sin andra hustru Marit fick han döttrarna Marit, Britta och Ingeborg samt sonen Jon.

Det framgår också att hustru Marit var gift tre gånger. Första gången med okänd person och fick dottern Malin, som sedemera gifte sig med Lasse Ravaldssons sonson Vidik Hansson. Marits andra gifte var med Lasse Ravaldsson, vilket resulterade i ovanstående barn. Tredje giftet var med Arvid Bengtsson och de fick tillsammans sonen Per Arvidsson.

Med detta som bakgrund kan vi reda upp släktskapet mellan Raoul Wallenberg och Ray Bradbury.

 • Båda två är ättlingar till Marit, hustru till bl.a. Lasse Ravaldsson.
 • Raoul Wallenberg är ättling till Marits och Lasses dotter Marit.
 • Ray Bradbury är ättling till Marits äldsta dotter Malin med okänd fader - sedemera hustru till Vidik Hansson.
 • Ray Bradbury är emellertid också ättling till Lasse Ravaldsson genom sonen Hans Larsson som Lasse fick med hustrun Ingrid Hansdotter.
 • Således är Raoul Wallenberg och Ray Bradbury släkt med varandra dels genom hustru Marit, men genom olika äktenskap, men dessutom är båda ättlingar till hennes andre make Lasse Ravaldsson.

Jag välkomnar alltid svåra frågor och hoppas att de inte avslöjar slarv och misstag från min sida utan att jag förmår besvara dom. Dessutom välkomnar jag fler mindre kända släktskap att foga till "min samling".


Här är den felande tavlan (klicka på bilden så blir den större):

Från GeneaNets Släktskapsberäkning
OBS! Diskussion och rättelser i följande text (27/11 2011)

6 kommentarer:

 1. Jag brukar inte göra inlägg på internet om släkter jag har forskat i, för det brukar sluta med att folk blir uppretade på mig. Men just Lasse Ravalsson har jag länge varit fäst vid; jag skrev det första som någonsin publicerats om hans släktförhållanden 1982, och jag har fortsatt att intressera mig för honom sedan dess.
  Såvitt jag begriper (men jag är alltid villig att acceptera nya rön om argument och källor övertygar), så är resonemangen kring Lasse Ravalssons och hustru Marits giften inte korrekta. Detta är ett ovanligt fall av en hel hönsgård som skapats av en liten fjäder.
  Fjädern är en domboksnotis i vilket det sägs att Widik Hanssons svärmor är hustru Marit i Norrvik. Denna notis har sedan använts som utgångspunkt för spekulationer (jag är själv skyldig), som resulterat i att hon fått tre män. Först antog min framlidne vän Björn Isheden att hon måste ha varit gift med Lasse Ravalsson. Sedan sade jag att så kan det inte vara och om hon vore gift i Norrvik så var det med Arvid Bengtsson. Sedan sade Kjell Vadfors att så kan det inte vara (och han hade rätt), men hon borde ha varit gift i Stockholm eller i Munktorp, eftersom en mycket senare domboksnotis sade att Widik Hanssons hustru Malin var född antingen på det ena eller andra stället (man visste då inte längre vilket som var riktigt, inte ens hennes ålderstigne svärson Knut Persson som kallades in som vittne). Men att från dessa tre forskares spekulationer dra slutsatsen att hustru Marit var gift tre gånger är inte sund forskning. Jag visade ju att Isheden hade fel, och Vadfors visade att jag hade fel, så de två giftena kan man genast stryka.

  Alltså: såvitt jag vet så var inte Marit och Lasse Ravalsson gifta med varandra. Den enda hustru vi vet att Lasse hade var Ingrid, vars patronymikon inte anges i någon källa. Den enda man vi vet att Marit hade var den anonyme som kan ha bott i Munktorp eller i Stockholm. Jag har i en annan artikel föreslagit att hans namn började på bokstaven E. Om det är någon källa eller något resonemang jag har missat så är jag tacksam för information.

  För övrigt tycker jag det är litet synd om de forskare som lagt ned många timmars arbete på att spåra dels Wallenbergs och dels Bradburys härstamning, att de inte får något erkännande för sitt arbete. Det var Hans Gillingstam som spårade Wallenbergs härstamning från Västerbergslagen (publicerat i Släktforskaren 5 (1982). Bradburys antavla utreddes av Bo Lindwall i Famous Swedish Americans and their Ancestors (1996).

  SvaraRadera
 2. Orsaken till att gör inlägg här är alltså att jag är intresserad av att diskutera de här människornas släktförhållanden, och jag är alltid intresserad av nya rön när forskare hittar tidigare okända källor. Både Isheden och Vadfors drog ju fram källor som tidigare inte beaktats.
  Jag skulle kanske också säga vad jag tror om "hustru Marit i Norrvik," som hon kallas i den där domboksnotisen. Både Isheden och jag antog ju att formuleringen betydde att hon var gift med någon som bodde eller hade bott i Norrvik. Det tror jag inte längre. Det skulle helt enkelt kunna vara så att hon på ålderdomen bodde hos sin dotter Malin och sin måg Widik Hansson, efter att tidigare ha varit gift någon annanstans. Detta är i varje fall möjligt, och det är ju en "minimal" tolkning som man väl får utgå ifrån tills dess att man hittar källor som säger något annat.

  SvaraRadera
 3. Jag är nyfiken på namnet på Sigrid Jonsdotters mor, Marit Larsdotter. Jag har aldrig sett något förnamn för henne förut. Du skulle göra mig (och kanske även många andra) en stor tjänst om du kunde berätta varifrån den uppgiften kommer.

  SvaraRadera
 4. Jag arbetar just nu med att gå igenom dina invändningar och där ingår bl.a. att titta på alla källor och uppgifter. Jag tror, liksom du säkert också gör, att i dom fall du inte känner till ett släktskapsförhållande från den tiden och trakten, så är de inte korrekta. Jag skall givetvis redogöra varifrån den felaktiga uppgiften kommer. Du får emellertid ha lite tålamod! Men det kommer en text så småningom.
  Med vänlig hälsning,
  Jan

  SvaraRadera
 5. Nej, jag tror absolut inte att bara för att jag inte känner till ett släktförhållande, så kan det inte ha funnits. Det finns stora källserier som jag aldrig gått igenom, där det kan finnas uppgifter som kompletterar det jag känner till; jag har ju i min forskning fått mycket hjälp av andra, såsom jag också försökt tacka för genom dedikationen till min artikel Arvet i Norrvik (Släktforskaren 94-95). Just med Sigrid Jonsdotters mor så finns det väl anledning att tro att hon bodde i Norberg (Sigrid bodde i varje fall där), och de domböckerna har jag inte tittat säkert mycket i, så det kan säkert finna någon notis som avslöjar vad modern hette. (Eller någon annan källa.) Därför är det alltid spännande med uppgifter jag inte känner igen.

  SvaraRadera
 6. Jag ägnar all ledig tid åt att följa upp det du påtalat och föreslagit och det är spännande, men tar tid. Som du förstår är jag lite begränsad, eftersom jag måste lita till det som finns på nätet och vad jag skaffat i form av dokument, men det är sorgligt otillräckligt.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...