En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

måndag 2 december 2013

Endast för bloggare i ämnet

Den här bloggen har just passerat 200 000 unika besökare enligt min besöksräknare. Enligt Googles statistik har det varit 350 000 sidvisningar, men då räknas även spam samt varje visning, medan min egen räkning bortser från spam och bara räknar ett besök av samma person under en viss tidsrymd.


Det kan vara intressant för er som bloggar att se hur besökarna ser ut inom vårt intresseområde. Det sökord som är vanligast är givetvis ”släktforskning” med varianter och sammansättningar. Överst bland andra sökord kommer ”Arkiv Digital”, ”Birthday.se”, ”Anbytarforum”, ”MinSläkt”, samt ”Genline”. ”Gratis” i alla konstellationer är också en kraftfull besöksmagnet. Detta är delvis styrt av vad jag skriver om men också av vad besökarna är intresserade av och, till min glädje, det faktum att man valt min blogg bland alla de träffar man fått när man gjort en sökning. Nu gäller det här hela tiden sedan jag startade min blogg 2007. Om man ser på senaste månaden så skiljer det sig emellertid inte så mycket. Disgen, som sökterm, har emellertid kommit till.


När man ser på varifrån trafiken kommer så dominerar Google stort – såväl .com som .se och lite .fi och .no. Det betyder att majoriteten av besök kommer från personer som inte sökt sig till min blogg direkt, utan fått det som förslag vid sökning. Bland de som fått vägledning genom länkar till min blogg så kommer dom flesta från Facebook, vilket beror på min Facebookgrupp, med samma namn som bloggen. Vidare genereras mycket trafik från GeneaNet, Släktdata och Dannbergsdata (MinSläkt). I ett tidigare skede kom också mycket trafik från DIS, men det har nästan helt upphört. En inte föraktlig del av trafiken är intern, dels genom interna länkar, dels genom funktionen linkwithin som tipsar om liknade poster i slutet av varje text.

Tidigare låg min blogg i topp när man sökte på begreppet ”släktforskning”, men där har det blivit trångt nu så jag har halkat ned till plats 11 för dagen. Däremot ligger bloggen på första sidan för alla de andra sökorden som är topprankade, ibland före de stora drakarnas websiter.

Idag hittar ca 40 000 personer till bloggen per år och månadsstatistiken pendlar mellan 2000 mitt i sommaren till 6000 under hösten och förvintern. Det jag emellertid är mest stolt över är att bloggen har PageRank 4, vilket inte skäms för sig när det gäller en blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers