Provkörning av Genney version 1.0 (1)
Min provkörning har gått till på så sätt att jag importerat hela min databas på över 15 000 individer från Disgen 8.2a. Jag har gjort detta med en Gedcom 5.5 i formatet UTF-8. Viktigt är också att jag markerat alternativet ”Slå ihop Fotnot och Anteckningar” för exporten.
Jag har tidigare skrivit om problem att överföra mina Gedcomfiler till andra släktforskningsprogram. Följande problem har uppstått i olika situationer:
· Bilder har inte överförts korrekt
· Källor har inte överförts korrekt
· Tilltalsnamn har inte angivits korrekt
· Textnotiser har haft problem med radbrytningar och mellanslag
· Relationer mellan föräldrar har tolkats fel
Allmänt om programmet
Mitt intryck av programmet är mycket positivt direkt jag öppnade det. För att vara en första version av ett program är det imponerande komplett. Jag testade det för några år sedan och redan då såg det trevligt ut men det behövdes inte mycket användning förrän buggarna duggade tätt. Att detta har kunnat fixas är imponerande. Det är snyggt och välordnat. Grafiken är vacker, men ibland lite svårläst. Många av menysymbolerna är i minsta laget för mig som har gamla ögon och dessutom ser illa på ett öga. Programmet är annars lättarbetat och har många tangentkommandon, men alla funkar inte på min dator. F4 exempelvis anser min HP skall användas till annat än att visa Biografin och det är synd för det blir bökigt att högerklicka varje gång man vill öppna och stänga den dialogen. Knepet är att använda Fn-tangenten tillsammans med de F-tangenterna som inte funkar på er dator.
Import av Gedcomfil
Gedcomimporten fungerar utmärkt och bilderna följer med. Alla bilder samlas i en mapp med namnet Media – i mitt fall under Genney-mappen i Dokument. I den mappen bör man lägga in nya bilder, som man vill använda i sitt träd, men man kan också instruera programmet att bilderna ligger på annat ställe om det passar bättre. Källor importeras felfritt från mitt gamla program om exporten skett på rätt sätt. Åtminstone från Disgen 8.2a importeras även Samborelationer korrekt. Hur det kommer att fungera från nya Disgen 2016 återstår att se. Men det återkommer jag till. Tilltalsnamn som markerats med * i Disgen förstås av Genney. Textnotiser som är korrekt radbrutna i mitt gamla program återges med korrekt radbrytning av Genney. Det finns till och med ett litet fristående program att ladda ned som gör att Faddrar och Flaggor tas med i Gedcomimporten från Disgen.
Sammanfattningsvis importerar och tolkar Genney min Gedcomfil så korrekt man kan begära när den har sitt ursprung i Disgen 8.2a. En liten egenhet är att alla bilder från Disgen 8.2a får rubriken Porträtt om de är markerade som sådana i Disgen, vilket stör i rapporterna. Enklaste sättet att åtgärda det är att ta bort det med en texteditor i Gedcomfilen, men det drar sig nog de flesta för. Då får man radera det manuellt i Genney.
Inmatning och underhåll av data
Man kan i princip redigera en uppgift där man ser den genom att klicka eller markera och öppna en meny, vilket gör det enkelt när man insett dess möjligheter, men för många är avsaknaden av inmatningsdialoger ovant och besvärande tror jag.
Genney ger goda möjligheter till underhåll. Ett otal registerutdrag kan genereras som gör det mycket lätt att finna felaktigheter och inkonsekvenser i databasen. Dubblettfunktionen är utmärkt och lättarbetad. Likaså är Släktskapsfunktionen mycket enkel och snabb att arbeta med, men den grafiska representationen är svårläst eftersom man har svårt att se var sammanbindningslinjerna börjar och slutar. Detta gäller framför allt om man, som jag har många anförluster och många generationer så relationerna mellan två personer kan bli dussinvis– då får man skärpa sig för att hitta rätt. Om man vill ha en mer lättläst version bör man använda rapporten Släktskap under Utskriftsmenyn.
Rapporterna finner man under Utskrift och de är många och användbara. Mina tester med Rapporten Anor har emellertid varit en besvikelse. Jag lägger stor vikt vi de rapporter som kan sammanställas till bra släktböcker nämligen. Att framställa en 600 sidor stor rapport över mina anor i PDF-format gick som en dans, men resultatet var jag layout-mässigt inte helt nöjd med. Dels listades hänvisningar till alla anförluster - liksom de förresten gjorde även i MinSläkt – och det tog mycket plats och blev tjatigt, dels placerades profilbilderna självständigt i texten – inte infällda. Detta gjorde att dokumentet blev uppskattningsvis ett par hundra sidor större än nödvändigt. Det hade väl kunnat lösas med lite handarbete i Word på den RTF-fil som fanns som alternativ, men den fungerade tråkigt nog inte. Drygt 100 sidor genererades varefter jag fick felmeddelande om brist på diskutrymme och minne och Word låste sig och omstart av datorn krävdes. Efter mycket konfererande med Microsoft, samt en del handpåläggning och på grund av att alla andra släktforskningsprogram jag provat klarar att generera RTF-filer av samma storlek från samma data på samma dator så kom jag fram till att felet nog låg hos Genney (jag har emellertid fått löfte om att detta skall vara åtgärdat i nästa uppdatering).
Jag har naturligtvis inte hunnit testa allt, men sett att man kan registrera multipla föräldrapar så nu kan jag lägga in både min fars biologiska föräldrar och hans fosterfamilj och deras anor. Även alternativa familjekonstellationer kan registreras i programmet. En liten irritation här är att om man anger en förälder som omstridd så försvinner hela föräldraparet i Släktskapsdiagrammet även om den ena föräldern är bevisligen korrekt. Vill man ha med den omstridde fadern och hans ättlingar får man tillfälligt göra honom biologisk.
Det finns en bra websökfunktion som kan ställas in för egna webtjänster. Jag testade Soldatregistret och det fungerade utmärkt.
Hjälpen i Genney är bra, men jag skulle önska att den kunde laddas ned så jag kunde läsa den på min läsplatta i sängen.
Sammanfattning
Åtminstone jag blir glad av att arbeta med Genney för jag har provat så oerhört många program tidigare, men alltid fegat ur när det gäller att allvarligt fundera på att byta program. Nu väntar jag bara på Disgen 2016 innan jag tar ett slutgiltigt beslut. Som det ser ut nu kommer jag nog att ha ett huvudprogram, men köpa licenser för något mer för att använda speciella rapporter eller register då och då. Vilka det blir får framtiden visa – just nu lutar det åt att Genney blir det ena.
Ett gott råd
Man bör tänka på att Genney är ett helt nytt program, som inte testats av oss släktforskare under fältmässiga förhållanden. Att ett sådant program skulle vara buggfritt är en praktisk omöjlighet. Bara det förhållandet att många av oss nu använder det oprövade Windows 10 ställer till många stora och oförutsedda problem för programmakare även i stora företag som Adobe. Vi behöver verkligen ytterligare ett svensk modernt program att välja vid sidan av MinSläkt och Disgen. Mitt råd är att om ni vill byta till Genney från något annat program så kör både ert gamla och Genney (eller vilket nytt program ni än väljer) parallellt under något halvår. På så sätt ser ni inte bara om ni gillar ert val – ni ger också programmakaren en möjlighet att korrigera barnsjukdomarna utifrån era behov och hur ni handskas med programmet.
1) Den här texten är en sammanfattning av intryck från provkörning som jag gjort under några veckor, samt synpunkter från nätvännen Olle Andersson som bidragit med sina erfarenheter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar