google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Provkörning av Genlines nya GIDx-funktion

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

måndag 10 september 2007

Provkörning av Genlines nya GIDx-funktion

I ett tidigare inlägg önskade jag mig ett baklängesregister av samma typ som frimärksamlare har för att tyda poststämplar där bara delar av namnet är läsbart. När jag läste om Genlines nya GIDx-funktion trodde jag mig ha blivit bönhörd. Jag har också beskrivit hur svårt det är att finna enskilda gårdar eller byar i de kyrkböcker som inte har gårds- och byaregister. Även här såg jag en möjlig ljusning med GIDx. I den alldeles utmärkta Användarguiden som finns på genline.se ger man ett exempel där man söker på Espebråna efter att ha valt län och församling. Vidare visar man hur man kan använda såväl * för godtyckligt led i namnet eller ? i stället för en enskild bokstav man inte är säker på. Det finns även en sk Soundex-funktion som gör att man hittar rätt även om man stavar lite galet. Allt detta ser alldeles utmärkt ut så jag börjar genast botanisera bland mina församlingar för att testa GIDx-funktionen. Jag blir emellertid snart besviken eftersom jag inte lyckas hitta en enda gård eller by inom de församlingar jag forskar i. Däremot kan man hitta församlingar om man vet länet, men det klarade jag av tidigare också. Inte en enda sökning där jag angav både län och församling gav några träffar. För att testa om det fanns något över huvud taget angav jag * som sökbegrepp inom en vald församling. Inte då heller fick jag en enda träff. En annan knepig sak var att även träffar avseende församlingar begränsade sig till Scb-material från 1800-talet. Att man börjat med Scb-materialet är ju bra i sig eftersom det är knepigt att hitta i.

Jag undrade givetvis om jag totalt missuppfattat hur man gör GIDx-sökningar så därför sökte jag på Espebråna och vips får jag träffar på två Husförhör från 1891 i Näsby församling i Jönköpings län där Espebråna är en gård. Jag söker nu efter alla orter i Näsby genom att ange * som sökbegrepp. Nu får jag en lång lista på orter inom Näsby församling, dock alla från Husförhör 1891. Jag vill nu kolla om det finns några andra orter inom Jönköpings län registrerade så jag avmarkerar första alla församlingar och söker på * - ingen träff. Jag markerar då alla församlingar i Jönköping och söker på * - ingen träff. Åtminstone Espebråna borde ju ha kommit upp! Jag markerar då alla församlingar i Jönköping, inklusive Näsby, och söker på Espebråna – ingen träff! Det är något skumt här! – om Genline bara lagt in Näsby församling som en sorts demo som inte ens går att söka riktigt på borde man nog informera oss användare om detta innan man slår på reklamtrumman för den nya GIDx-funktionen.

Jag ser fram emot att GIDx-funktionen skall bli användbar för det lovar verkligen gott som jag tror att den är tänkt att fungera. En liten ytterligare anmärkning bara innan jag slutar för idag. När man söker försvinner bilden och en helsida med Genlines nya logga och ett förstoringsglas dyker upp och där sitter man och väntar och undrar om datorn har låst sig. Om jag stegar mig genom de öppna programmen med Alt-tab tills jag är tillbaka på Genlinesidan så dyker sökresultatet upp. Det kan väl inte vara meningen att det skall vara så?

Nu är det dags för en sen lunch på altanen – 30 grader idag, lite vind och klart väder – underbart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...