Julklappstips
Vi har varit i Sverige och besökt släkt och vänner ett par veckor. Förutom att det var trevligt så fick jag lite mer material för min släktforskning. Min mor hade gamla foton av min mormors morfar som var gjorda på små plåtbitar. Det skall bli kul att försöka rekonstruera dom kvalitetsmässigt. Jag presentade också min mor med en utskrift av hennes morfars bouppteckning. Hon var helt fascinerad över att läsa alla de små saker och ting de hade i sitt bo. Jag kunde också återstifta bekantskapen med den släktbok på 2000 poster som jag gav min far när han fyllde 85 förra året. På tal om det så är det ju Jul snart och som vanligt vet vi inte vad vi skall ge våra nära och kära. Låt mig komma med några tips.
En släktbok är alltid en kär gåva för de flesta; även de som redan har allt. Gör utdrag ur er databas med olika personer som proband och skriv ut det på ett bra och vackert papper – gärna minst 100 gr papper om ni skall skriva på båda sidor. Ni kan använda er bläckstråleskrivare, men se till att bläckpatronerna är nya och alla valsar rena. De flesta släktforskningsprogram kan göra detta – själv har jag använt Disgen med gott resultat. Sedan skall ni binda in det på något sätt allt efter vilken ambition ni har. Man kan spiralbinda eller göra enkla inbindningar själv om man är händig. Jag kostade på att gå till ett litet bokbinderi som gjorde ett vackert halvfranskt band med marmorerade pärmar. Det blev jättesnyggt men kostade några hundringar. Å andra sidan var det presenten min far fick från alla barn, barnbarn och barnbarns barn så vi var några att dela på kostnaden. Inte den mest exklusiva köpta present hade kunnat bli mer uppskattad. Det visar omtanke samtidigt som det är bra för mottagarens ego att få en hel bok tillägnad sig.
Andra julklappar jag vill rekommendera är sådana som lockar till att börja med släktforskning. Kanske en nybörjar bok i släktforskning samt/eller ett prova-på abonnemang hos Genline eller Arkiv Digital eller kanske ett släktforskarprogram. Det finns nybörjarböcker för barn också. Vem skulle inte önskat att man intresserat sig för släktforskning medan mormor, morfar, farmor och farfar levde? Då hade man kunnat fråga dem om saker man nu har jättesvårt att få reda på eftersom de hände i det ”svarta hålet” mellan sekelskiftet och andra världskriget.
Jag skall ge er tips på några böcker ni kan köpa åt andra eller önska er.
Om du klickar på titeln får du veta mer om boken.
Släktdetektiven av Charlotte Jensen
Dagas dagbok om andlig släktforskning av Daga Bergholm
Släktforskningens mysterium: lärobok i släktforskning av Ewa Johansson
Släktforska steg för steg av Clemensson, Per
Släktforskning på nätet av Lina Samuelsson
Släktforska vidare av Per Clemensson
Läsebok för släktforskare : lär dig tyda och läsa gammal handstil av Henrik Anderö
Ordbok för släktforskare av Kent Andersson
Finn din egen släktsaga av Per Clemensson
Mitt liv och min släkt av Rolf Ellnebrand
Släktforskning : vägen till din egen historia av Elisabeth Thorsell
Släktforskarens uppslagsbok : 3400 uppslagsord av Barbro Lunsjö
Finn din egen släktsaga av Per Clemensson
Kungliga släktband : kungar, drottningar, frillor och deras barn av Ulf Sundberg
Släktvapnet av Lee Burke J
Släktforska i Stockholm : en handbok till arkiven av Stockholms stadsarkiv
Svenskbysläkter : släktförteckningar över familjerna från Gammalsvenskby i Ukraina av Jörgen Hedman
The Kids' Family Tree Book av Ian Phillips och Caroline Leavitt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar