google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Vem var Johannes Lustigs hustru Stina Andersdotter?

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

lördag 15 december 2007

Vem var Johannes Lustigs hustru Stina Andersdotter?

Fram till idag har den här bloggen haft 10 000 besökare och mer än 12% av dem har kollat på någon av annonserna. Tråkigt nog har jag inte tekniska resurser att se vem som blev den 10 000 besökaren; det hade varit kul att fira på något sätt. Jag firar i stället med ett extra långt inlägg.

Min frus farfars mormor hette Stina Andersdotter och var gift med korpralen Johannes Lustig. Jag har inte kunnat finna hennes föräldrar vid tidigare forskning så nu gör jag ett nytt försök och tar med er på en färd i kyrkböckerna. Samtidigt testar jag mitt nya Arkiv Digital.

Detta vet jag:

Hf A1:6, för Djura Nöbbeleds by i Jät socken i Kronobergs län år 1822-1828. 22/0, p 29 (Genline). Soldattorpet Sandryen beboddes av Korpralen Johannes Lustig f. 15/9 1791 i Jäth och hans hustru Stina Andersdotter f. 1792 i Furuby. De har vid tiden fött sönerna Peter f. 11/9 1813 och Johan f. 13/12 1825 samt döttrarna Johanna f. 23/8 1819 och Anna Cajsa f. 27/9 23. Sonen Peter har 1825 vid 12 års ålder flyttat till Ö. Thorsås. Efter att blandat samman Djura Nobbeleds by med Nöbbelds socken insåg jag att den tidigare ligger i Jäth (Jät) socken.

Jag söker nu efter Stinas födelsenotis i Furuby. Jag finner då att en Christina (som ju kan vara förkortat till Stina i Hf) föddes 4/1 av soldaten Anders Stolt och hans hustru Maria Andersdotter i Kårestad. När jag söker på Hf för år 1792 finner jag en liten underlighet i Arkiv Digital (AD) som jag använder. För Furuby skall det vara Hf AI:3 som gäller för åren 1788-1807. Det förefaller ett ganska långt intervall och mycket riktigt har man slagit ihop samtliga år i samma fil. Vanligtvis brukar det då vara uppdelat i A,B,C osv, men så är inte fallet här vilket strular till sökandet lite. AD har ingen rubrik som anger gårdar och byar men har ändå en sådan förteckning i början. Där redovisas soldattorpen separat vilket är till god hjälp. Jag vet ju emellertid inte vilket soldattorp det gäller så det blir bara att ta dem en i sänder. Redan vid andra sökningen får jag träff och hittar soldater Anders Stolt på soldattorpet Kårestad Hansagård. Underligt nog saknas de sidor som anges för soldattorpen. Exempelvis anges sidan 148 men i stället skall det vara sidan 149. Samma sak gäller alla soldattorpen jag tittade på – knepigt! Ännu underligare är att Anders Stolt och hans hustru, enligt Hf, inte fött något barn 1792 däremot 1793 och det är en son Johannes – ingen Stina eller Christina som anges i födelseboken. Johannes är tillskrivet med annan penna och dessutom är födelseåret 1793 på ett husförhör som slutar 1792 så jag får nog titta vad som står i efterföljande Hf. Jag hittar det i samma bok på sidan 339. Jodå där finns sonen Johannes och en dotter Stina, men hon är född 1796. Vad är nu riktigt? Finns det någon annan soldat Stolt med en hustru med samma namn inom Kårestad. Knappast troligt, men jag får väl kolla. Å andra sidan anses ju en uppgift i Födelseboken var mer tillförlitlig än ett Husförhör och en felaktig uppgift har en förmåga att följa med under åren. Vad finns det för alternativa förklaringar till detta mysterium?

Kan det vara så att det föddes en Christina 1792 som dog kort efter dopet och därför glömts bort i Hf för födelseåret, men sedan sammanblandats med en yngre syster i senare böcker?
Visserligen finns en Stina (Christina) som är född 1796 i familjen Stolt och att hennes far är soldat verkar ju troligt eftersom hon gifte sig med en korpral senare i livet, men det kanske inte är rätt Stina jag hittat.

Jag kollar ytterligare ett Hf senare för att se om samma uppgifter återkommer. Jag får gå tillbaka till bild 5 i AD varje gång för att kolla vad nästa post för soldattorpet på Hansagård finns. Jag hittar det på sid. 498, som då borde vara 499 enligt tidigare logik. Här finner jag att Anders har gift om sig med Nilla Svensdotter och de har fått en dotter Maria Lena. Här står också Stina född 17/10 1796. Jag hade inte uppmärksammat att första hustrun Maria dog 1796; kanske var det i barnsäng?

Jag måste nu kontrollera om det finns födelsenotiser över Johannes och Stina (1796). Johannes finns mycket riktigt i födelseboken född den 4/10. Eftersom Christina skulle ha fötts 4/1 1792 är det möjligt att Johannes föddes 4/10 efterföljande år. Så till 1796 då det visade sig att Anders och Maria födde dottern Anna Stina den 8/11, inte 17/10 som anges i Hf.
Sedan jag gått igenom alla soldattorp inom Kårestad och inte funnit någon mer Anders Stolt börjar jag tro att den Stina Andersdotter som var gift med Johannes Lustig är den dotter Anna Stina som föddes 8/11 1796 av föräldrarna Anders Stolt och hustrun Maria Andersdotter. Vad som hände med Christina som föddes 1792 är osäkert. Troligen dog hon ung. Sammanblandningen kan ha skett när prästen skrivit flyttningsintyg och då hittat en Stina (Christina) och varit nöjd. Det är bara fem sidor mellan de två födslarna i Födelseboken så det kan lätt ha hänt. Men å andra sidan är fyra års ålderskillnad stor när man är ung.
Det finns emellertid en gnagande känsla att det ändå är fel Stina. Att det inte finns någon Stina 1792 har jag redan konstaterat. Däremot finns det några Christinor och dessutom finns det en Stina som föddes i slutet av 1791, så inte kan jag vara säker på att jag hittat rätt person ännu.

Vad jag nu måste göra är att följa ”min” Stina bakåt i tiden genom Hf för att försöka finna hennes ursprung. När jag söker i Hf Jät AI:5, bild 33, sid. 26 ser jag att Johannes och Stina födde tvillingarna Jonas och Anders 8/9 1817 men de dog unga den 25/3 1819 respektive 8/4 1818.

I Hf Jät AI:4, bild 28, sid. 20 hittar jag soldattorpet Sandryen, men då heter soldaten Oloff Lustig. Jag har emellertid tur och hitta Johan Lustig med familj några rader längre ned på samma sida. Det anges att Johan har flyttat in från Rävagård 1912. Jag letar rätt på Rävagård i gårdsregistret och söker mig fram till sidan 27 där jag hittar Johannes född 15/9 1791, son till soldaten Johan Sandström, född 1765 och han hustru Märta Petersdotter född samma år. Johannes blev först skomakare i Kalvsvik men gifte sig 1812 och blev då soldat.

Jag går nu tillbaka till sidan 20 och försöker tyda var Stina bodde innan hon var gift. Jag provar med alla tänkbara tolkningar. Det är praktiskt att ha originaltexten framme samtidigt som man jämför handstil på andra sidor samt letar i gårdsregister. Jag använder då mitt favoritprogram SnagIt och klipper ut ett utsnitt ur Hf som jag har framme i en separat ruta på skärmen. Se bifogade figur.


Jag är nog ganska säker på att det slutar på – berg, eventuellt kan det vara ett y på slutet, men –berg verkar troligast. Ett par n finns också i namnet, medan det förmenta b –et i berg är den enda uppåtstående konsonanten. Jag söker genom alla tänkbara gårdar i Jät socken men hittar ingen som passar. Jag gör också sökningar på Google där jag skriver antagna namn tillsammans med ordet SOFI. Jag kan då hitta förekomster i Ortnamnsregistret, men inte heller här får jag någon träff. Lösningen kommer när min fru tittar på det och säger att det nog är ett L i början. Kan det inte vara Linneberg säger hon efter att ha tittat i gårdsregistret. Det visar sig att det är Prästgården i Lindeberg som avses, men att den ömsom stavas Linneberg och Lindeberg i Hf. Det är d-et i Lindeberg som förvillat mig.

Mycket riktigt, bland tjänstefolket på Linnebergs prästgård finns Christina Andersdotter född 1792 och som avflyttat till Sandryen för att gifta sig 1812. Ny vet jag i alla fall att Stina mycket väl kan ha döpts till Christina eftersom det namnet anges i denna notering. OK, färden går vidare på jakt efter Christinas födelsenotis. Nästa naturliga steg är Hf Jät AI:3, men nu visar det sig att det är ett glapp i Hf mellan 1798 och 1808 så det blir att söka andra vägar i första hand. Vigsellängden tar upp Johannes och Stinas giftemål, men ger inga ytterligare upplysningar annat än att Christinas fader har gillat äktenskapet vid lysningen och att kompanichefen gett sitt tillstånd. De vigdes 9/8 och det lyste den 25/7.

Vad gör man nu? Ett sätt är naturligtvis att söka på alla Christina som föddes 1792 i Furuby och följa familjerna framåt för att kanske kunna hitta rätt Christina. Det verkar jobbigt så först vill jag prova om några andra släktforskare vet något om Christina Andersdotter. Jag provar först med Disbyt. Inga träffar på vare sig Stina eller Johannes. Jag söker då på båda i Google och finner först Johannes Lustig i Martin Sunnqvists släkttavla på http://www.geocities.com/sunnqvist/m1.html . Den ger emellertid ingen vägledning om Stinas anor men en del nytt om Johannes – tack för det Martin.

Återstår bara arbetet i ”saltgruvorna”, dvs. Furuby Födelsebok för 1792 och uppföljning i Hf för samtliga familjer.
Förutom dottern till Stolt har vi ett antal Christinor födda 1792, nämligen följande
född 2/2 av Anders Thorssons, 1763 hustru Ingrid Israelsdotter, 1771 från Wästorp Söregård, sid 245. Födelsedatum anges här till 30/1.
född 29/7 av Per Svensson, f. 1740, hustru Chatarina Ericsdotter, 1757. Neistagård. Sid 201.
född 22/8 av Anders Svensson f. 1766 hustru Annika Petersdotter, f. 1765. Kårestad Norrgård. Sid. 165.
Det finns svårtydda byatillhörigheter i födelseboken så hellre än att sök tyda dessa så letar jag igenom samtliga sidor i Hf 1792 efter personer födda 1792. Det går fortare och är säkrare att leta på datum än på namn har jag funnit. Jag söker mig nu framåt i Hf, vilket inte är så lätt eftersom prästens handstil är närmast oläslig på grund av svår darrhänthet. Jag går i stället till utflyttningsboken och letar efter Christinor som flyttat åren före 1812.

Christina Andersdotter flyttade till Jäth 5/9 1810 från Kårestad Hackegård. Troligen är det Anders Svenssons dotter.
En annan Stina Andersdotter flyttade till Östra Thorsås 29/3 1811 från Fägerstads Prästgård.
En sökning på ”Christina Andersdotter 1792 Furuby genealogi” i Google gav en träff som visade sig vara Anders Thorsson dotter. Hon gifte sig med en Johannes Jonasson så henne kan jag räkna bort. http://www.jungmar.se/family/family.php?famid=F33&ged=jungmar_20071118_2.ged

Christina Andersdotter dyker upp på Linneberg prästgård bland tjänstefolket första gången i Hf 1809-1812, men det finns ingen notering var hon kom från. Inflyttningslängd för Jät saknas för den tiden så det verkar inte som jag kommer så mycket längre just nu. Det finns några trådar till att knyta ihop dock.

Dags att summera forskningen:
Johannes Lustig gifter sig 1812 med Christina Andersdotter som kommer från Furuby och är född 1792.
Det finns tre Christina Andersdotter i födelseboken för Furuby. En är dotter till soldaten Anders Stolt i Kårestad, en är dotter till Anders Thorsson i Wästorp och en är dotter till Anders Svensson i Kårestad.
Anders Stolts dotter verkar inte existera mer än just i födelseboken. Anders Thorsson dotter gifte sig med en annan, men Anders Svensson dotter utflyttar till Jät den 5/9 1810 från Kårestad Hackegård.
Jag har inte hittat någon annan Christina Andersdotter som flyttat ut till Jät under de åren. En snabb titt i Hf Furuby AI:4 sid. 143 bekräftar att det är Anders Svenssons dotter som flyttar till Jät.

Slutsats: Johannes hustru är Christina, dotter till Anders Svensson född 22/8 1992 i Furuby. För att vara helt säkert hade det varit bra att ha ett födelsedatum på Johannes hustru. En inflyttningsnotering i Jät som angett att hon flyttade just till Linneberg prästgård hade också förstärkt saken.
Tveksamheter som trots allt finns är vad som hände med Anders Stolts dotter. En osäkerhet är också att någon Christina Andersdotter kan ha flyttat till Jät tidigare, men att det i så fall skulle röra ”min” Christina motsägs av att hon inte förekommer i Linneberg i Hf före 1810.
Ett sammanträffande som jag inte funderat på konsekvenserna av är att både Anders Svenssons och Anders Stolts döttrar är födda i Kårestad. Jag får fundera på om det kan ha varit orsak till någon sammanblandning. Stolts försvunna dotter irriterar mig fortfarande!

Det här var en helt realistisk forskning som jag har skrivit ned exakt som den gick till. Jag lärde mig att man inte skall hoppa på första bästa lösning som verkar passa in utan ifrågasätta allt. Jag har använt mig av flera sökredskap som ni märker – Disbyt, Google, Sofi samt Arkiv Digital och ibland även Genline. Om någon ser brister i forskningen eller kan sprida ljus över Anders Stolts försvunna dotter vore det kul att få veta det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...