Vill du samla på släktbilder tillsammans med mig?
Det är fascinerande att hitta bilder som har anknytning till släktforskningen. Porträtt är givetvis det man helst vill hitta, men även bilder av byggnader, gamla målningar eller dokument som vittnat om ens anor och anättlingar är kul att ha med i sin databas. Som ni sett har jag samlat några av mina släktbilder på en tjänst som heter Webshots. Den har ju fungerat hyfsat, men jag har ändå provat andra tjänster som jag blivit erbjuden. Eftersom jag har en HP-dator har jag fått erbjudande om att spara mina bilder på deras gratistjänst som jag också provade en tid. De flesta tjänster är så ordnade att man kan låta familj och vänner och, om man vill, hela världen se ens bilder. Det känns tryggt att ha sina bilder sparade på ett säkert ställe och slippa köpa egna dyra hårddiskar. Min brors dator la av en dag så han förlorade alla bilder han hade. Han var inte särskilt orolig eftersom han hade dom sparade på en av dessa fotosajter - i det här fallet den som han fått erbjudande om genom HP. Han tog kontakt med dom och bad att få sina bilder kopierade tillbaka eftersom han förlorat dom. Det var blankt nej! Dom varken ville eller kunde skicka tillbaka hans bilder - dom ansågs, i den form dom hade på sajten, vara deras egendom. Om man kollar så ser man att, om man över huvud taget kan ladda ned en bild från en sådan sajt, så är den inte i ett redigerbart format. De här tjänsterna är mest ute efter att samla på sig massor av bilder för att send ta in sina pengar på sidotjänster, som försäljning av album, annonser och annat.
Jag kollade givetvis mina Webshots och fann till min förfäran att det är jättekrångligt, om ens möjligt, att få tillbaka sina bilder om man skulle förlora dom. Kanske finns det något sätt men jag har inte lyckats efter två timmar framför datorn och då är det något som är snett.Jag har nu hittat en tjänst, som både gör det möjligt att dela med mig av bilder och att få tillbaka mina bilder om jag skulle få problem med min dator. Programmet heter FLICKR och imponerar oerhört på mig. Med hjälp av en programsnutt som heter FLICKR EDIT kan man få tillbaka alla sina egna bilder om något går på tok. Som nybörjare kan jag bara göra de mest elementära grejorna i FLICKR, men det finns en utmärkt artikel om tjänsten HÄR.
Inbjudan till alla släktingar att dela släktbilder.
Om du funnit att du har gemensamma anor med mig eller min fru vill jag bjuda in dig till en Flickr Group där du kan hitta alla mina släktbilder, ladda ned dom och använda dom fritt, men också som jag hoppas bidra med dina egna bilder om våra gemensamma anor och anättlingar. Ingen utom dom som jag bjuder in till Gruppen kan delta. Målet är att samla in så många bilder ur våra gemensamma gömmor som möjligt. Man kan också diskutera bilderna, identifiera personer, berätta historier om dom osv.Det enda du behöver göra är att skicka ett mail till mig och beskriv din släktrelation så skickar jag ett mail med inbjudan till dig. Jag kommer att sända inbjudningar till dom kontakter som jag redan vet att jag har gemensamma anor med. För att acceptera inbjudan måste du emellertid bli gratis medlem av FLICKR, vilket gör att du kan lagra dina egna bilder där. Om du inte tycker det verkar bra så är det bara att ignorera min inbjudan. Jag uppskattar emellertid om du hör av dig och berättar varför du tycker det är en dålig idé, men det är bara om du vill.
Om du vill kolla om du har några släktrelationer med mig eller min fru kan du gå till min släktforskning på GeneaNet och botanisera bland våra anor. Min Bildgrupp på FLICKR är inte riktigt klar ännu, men jag tar gärna emot mail redan nu.
Jag föredrar i huvudsak egen backup, huvudarkivet på hårddisk och backup på dvd.
SvaraRaderaAnvänder Picasa för att hantera bilderna på hårddisk, mycket effektivt. Publicerar på Picasaweb och Flickr för inlänkning i mitt släktprogram samt för släkt och vänner.
Inkrementell backup av nya bilder då och då samt fullständig backup någon gång per år till DVD. Räknar inte DVD som något bra medium för långtidslagring, vem vet om det går att läsa skivorna om 10 år.
/mats-olof
Jag är helt överens med dig Mats-Olof om osäkerheten med DVD; man får ha både hängslen och livrem. Själv har jag automatisk backup av allt på en speglad NAS-drive på i Tb.
SvaraRaderaJan
Hej!
SvaraRaderaJag har också lagt upp mina bilder på FlickR, fungerar kanonbra.
Jag kan tipsa om grupperna
- Sweden before 1945
- Who are these (unidentifed) people?
mvh
Helena Björk
Hej Helena
SvaraRaderaJag tror jag skall lägga en länksamling på bloggen med bara bildlänkar. Speciellt oidentifierade personer är ju intressanta. Jag har inte besökt dina grupper ännu, men jag undrar om du bjuder in medlemmar som kan lägga till nya oidentifierade personer eller håller du gruppen privat?
Om du har en Public group eller en med inbjudningar skulle ju jag kunna lägga mina okända i din grupp och sedan länka från min blogg till dig så blir det fler som besöker den.
Mvh
Jan
Vilken bra sida det verkar vara. Tackar så mycket för tipset. :-)
SvaraRaderaKul förresten att det finns lite släktforskningsbloggar, har inte hittat så många tidigare.
Välkommen i gänget bland släktforskarbloggare. Som du ser i listan nedan finns det ganska många som är värda att läsa.
SvaraRaderaMvh
Jan