En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

tisdag 20 december 2011

Även Ancestry delar ut julklappar i år

Även Ancestry har kommit ut med en uppgradering av sin app för smartphones av typ iPhone, samt för iPad lagom till Jul. Jag har visserligen ett abonnemang på begränsad tid på Ancestry för att söka vissa uppgifter, men jag har inte laddat upp något träd. Nu blev jag ju nyfiken så jag var ju tvungen att ladda upp mitt träd för att testa den nya appen. Vad jag skall göra med mitt träd när min abonnemangstid går ut har jag ingen aning om, men det löser sig väl på något sätt. Det gick smidigt att ladda upp mina 13 000 poster till Ancestry och dom dök snällt upp på min iPad efter en liten stund.

Det första som möter mig när jag loggat in är en lista på de träd jag har tillgång till, vilket är enkelt eftersom det är bara mitt eget och exempelträdet över familjen Kennedy som alltid finns med. Appen är föredömligt enkel, men ändå kraftfull. Man hittar den man gjort till centralperson på välkomstsidan och sedan är det bara att surfa runt. Det är väldigt intuitivt och elegant att röra sig i släktträdet och man hittar lager efter lager av ny information på ett enkelt sätt. Ändå är det aldrig någon tvekan om ur man hittar tillbaka till utgångsläget. Någon har tänkt till på ett mycket bra sätt vid systemeringen av appen. I mitt tycke fungerar den bättre än Ancestry's hemsidan som man har på sin stationära dator.

En bra funktion är sökfunktionen där man dels kan söka i en sökruta, men också genom att rulla i listan av namn eller klicka på begynnelsebokstaven i efternamnet. Smart! Jag har ju inte använt Ancestry's app förrut, men enligt pressreleasen finns två viktiga nyheter. Den ena är att man precis som i huvudprogrammet kan utnyttja funktionen med skakande löv som indikerar att det finns mer uppgifter om en viss person. Det andra är att man även om man inte har abonnemang på Ancestry kan köpa uppgifter direkt från appen om de anor som det finns uppgifter om.

Jag gjorde också ett litet experiment genom att ladda upp ett porträtt för en person i mitt släktträd via datorn. Det tog bara några sekunder innan bilden dök upp på min iPad utan att jag behövde röra ett finger. Det här är en snyggt utformad, no-nonsense-app som fungera elegant.

Ännu en utmärkt app som gör det möjligt att ta med sig sitt släktträd på tåget, till biblioteket eller till släktträffen på annandag jul. Synd bara att man inte har råd att använda alla.
 
Tillägg tidig morgon 2011-12-20: Som novis på Ancestry har jag missat en viktig sak som Johan Malmros nedan uppmärksammar mig på. Det är gratis att ha sitt träd på Ancestry och kräver inte medlemskap. Så förstod jag av den nya appen att man kan köpa TIPS i "lösvikt" även som icke medlem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers