google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Under huven på GeneaNet

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

måndag 26 december 2011

Under huven på GeneaNetJag skrev nyligen en text där jag jämförde GeneaNet med Ancestry och MyHeritage. I den texten visade jag att både MyHeritage och Ancestry fungerade bra tillsammans med de program som man själva utvecklat - Family Tree Builder respektive Family Tree Maker - för användning på den egna dator. På så sätt kan man i lugn och ro mata in sitt material på hemdatorn och sedan synkroniseras det med det släktträd som man lagt upp på Interner. Om man däremot använder något av Sveriges mest populär släktforskningsprogram Disgen, MinSläkt eller Holger, som står för nära 75% av den svenska marknaden, så fungerar inte uppdateringen av ditt släktträd via en GEDCOM-fil för Ancestry och MyHeritage utan att man förlorar alla dokument och fotografier som man matat in sedan senaste uppdateringen.

I samma text skrev jag att uppdateringen med hjälp av Gedcom fungerade utan förluster om man använde GeneaNet, men påstod samtidigt att GeneaNet inte kunde tillhandahålla ett släktforskningsprogram för din dator. Detta var på sätt och vis sant, med samtidigt inte helt med sanningen överensstämmande. Något som jag aldrig reflekterat över är den diskreta raden längst ned på sidan där släktträdet presenteras i GeneaNet. Där står följande: "Släktträdet använder programmet Geneweb 6.03".

Innan jag fortsätter måste jag göra en liten utvikning. Många kritiker av Internetbaserade släktträd, och även jag, reagerar på att vi i praktiken ger bort all vår forskning till ett multinationellt företag, som till och med i några fall tar betalt för att andra släktforskare skall få tillgång till vårt material. En del av dessa kritiker brukar förorda att man skall lägga ut sitt släktträd på en egen server där man har full kontroll över hur materialet används och hur personuppgifter hanteras. Hur skyddat ens material är så snart man lägger ut det på Internet helt oavsett HUR det läggs ut på kan ju diskuteras och även hur känsliga och begärliga våra släktforskardata egentligen är, liksom hur skyddade nu levande personer är mot den som vill ta reda på saker när vem som helst ändå kan ringa och få ut personuppgifter för vem som helst från Skatteverket och dessutom ett foto från Körkortsregistret.

De personer som förordar att man har sitt släktträd på egen server brukar rekommendera Public Domainprogrammet PhpGedView. Att det är ett Public Domainprogram innebär att det är gratis att använda och dessutom utvecklas i samverkan mellan entusiaster världen över. Detta program är bl.a. motorn i släktforskartjänsten Snabber som kom för någon tid sedan. PhpGedView är emellertid enligt min uppfattning svårt att installera och vad jag vet så finns det endast i en serverversion för uppläggning på Internet. Det är här jag återkommer till min ursprungliga tråd.

Programmet GeneWeb är precis som PhpGedView ett gratisprogram utvecklat av frivilliga krafter och liksom PhpGedView mycket kraftfullt. GeneaNet är från och med i höst den största aktören i utvecklingen av programmet, som utgör motorn under huven på GeneaNets släktträd. Det fina är att GeneWeb finns i en version som man kan köra på sin egen dator helt frikopplad från Internet, men man kan också bygga upp ett privat släktträd på en server så man kan dela sin forskning med andra utan att blanda in tredje part. Precis som när det gäller PhpGedView krävs då lite estra kunskaper. Om man vill ha en snygg webapplikation med GeneWeb som motor så är GeneaNet just en sådan serverapplikation som är fix och färdig att använda.

GeneaNet kan således, genom samverkan med GeneWeb, erbjuda ett gratis program för din dator som fungerar likadant och genererar rapporter som ser precis likadan ut som de du får i GeneaNet. Dessutom kan du när som helst exportera din Gedcomfil från GeneWeb till GeneaNet utan förluster av inmatade bilder och dokument. Om det finns ytterligare synkroniseringsmöjligheter mellan programmen vet jag inte, eftersom jag bara provat GeneWeb en kort tid och inte har för avsikt att fördjupa mig i det eftersom jag är nöjd med att använda Disgen och GeneaNet i kombination.

När jag nu ändå skriver om vad som finns "under huven" på olika program så upptäckte jag att MyHeritage använder min favorit bland rapportgeneratorer för släktböcker för just detta ändamål. Jag talar om The Complete Genealogy Reporter -TCGR, som ges ut av Nigel Bufton. Jag har använt TCGR för att framställa flera släktböcker under de senaste två åren. Jag föredrar emellertid det fristående programmet framför inbäddade lösningar, eftersom det ger fler valmöjligheter och större kontroll.

16 kommentarer:

 1. Ytterliggare en skillnad mellan de tre programmen är väl att GeneaNet inte har en App vare sig till iPhone eller Androidtelefoner, vilket de två andra har (mer eller mindre bra).
  Har jag rätt? Eller bara missat det?
  Tom

  SvaraRadera
 2. Hej Jan!
  GeneWeb finns här: www.geneweb.org

  Laurent - GeneaNet

  SvaraRadera
 3. Jodå - GeneaNet har en app, åtminstone för iPhone och den funkar på iPad. Hur det är med Android vet jag inte. Den är emellertid inte så häftig som de två andra och om du har mer än 10 000 personer i ditt träd så visar den bara direkta anor - inte anättlingar.

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Jag vill slå ett slag för program till Mac. Jag använder programmet MacFamilyTree och det finns förrutom till datorn även till Mobil. Det går även att ladda upp sitt träd på en websida och dela ut rättigheter. Det är enkelt att synkronisera, lägga in bilder. Jag gillar att programmet uppdateras ofta och att det är lite billigare än de marknadsledande programvarorna.

  SvaraRadera
 5. Tack Helena för att du kompletterar med detta. Själva använder jag inte Mac längre så jag kan inte skriva om de möjligheter de programmen ger, därför är det värdefullt att de som vet mer berättar om det.

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Ser att du forskar i släkten Eckerberg, som jag just snöat in på. Undrar om du hittat den förste Eckerbergaren, de är ju smeder, och jag tänker om det finns något vallonursprung. Just hittat Axel Eckerberg född 1760 (eller -50) i Barkeryd.
  Hälsn/ Kerstin M, Örebro

  SvaraRadera
 7. Hej Kerstin
  Jag har just färdigställt en släktbok över släkten Eckerberg. Min frus mor var en Eckerberg, syster till dirigenten och kapellmästaren Sixten Eckerberg från Tranås. Den förste kände Eckerberg hette Sven Ivansson Eckerberg och föddes omkring 1650. Man vet inte varifrån han kom. Bertil Torekull som skrivit en biografi över landshövdingen Per Eckerberg menar att dom var valoner, men det är inte bevisat.
  På vilket sätt är du släkt med Eckerbergs? - jag måste passa in dig i släkttavlan. Vill du ha mitt material så går det bra.

  SvaraRadera
 8. Hej Jan!
  Jag tycker mig ha uppfattat att du talar ganska väl om GeneaNet, varför jag har nu prövat det, och kan konstatera att GeneaNet har, som alla Släktredovisningsprogram sina för- och nackdelar.
  Sålunda har jag t ex fått besked om att någon App till Androidtelefoner inte lär komma på många månader.
  Jag har valt att föra in mina personer manuellt. Och en mycket stor nackdel, som jag upplever det, är den långa tiden från att man lägger in en uppgift/händelse till att den visas, minst 24 timmar. Det gör det omständligt, och tar lång tid, att hålla koll på att det man för in blir rätt. Ancestry och Disgen visar ju detta direkt. Jag har påtalat det.
  Likaså tycker jag det är fånigt att på personens inläggssida är det Bildspel som snabbt kan föras in, dessa visas ju inte vid en utskrift, och att det är omständligt att direkt föra in bilder på Ansedeln. Jag har faktiskt inte ännu kommit på hur man gör. Profilbilden kommer dock in omedelbart.
  Dessutom tar det längre tid än med t ex Ancestry att få svar från Supporten.

  Annars, när det väl kommer in, ser det rätt trevligt ut.

  Jag fortsätter väl att testa.

  SvaraRadera
 9. Du har helt rätt Tom - jag föredrar GeneaNet framför många andra tjänster. Jag har också, som tanken är med GeneaNet hjälpt till att utveckla vissa delar, men det har jag gjort med flera andra tjänster också. Det huvudsakliga skälet till att jag gillar GeneaNet är att jag inte funnit någon annan tjänst som fungerar om man vill använda ett vanligt datorprogram (Disgen) för sin forskning. Med detta menar jag att i alla andra program förlorar jag alla bilder och dokument om jag laddar upp en ny Gedcom-fil, vilket ju är oerhört enerverande. Med GeneaNet kan jag ladda upp en ny fil varje dag om jag vill och dom finns på mitt träd omedelbart och alla bilder och dokument finns kvar, vilket ingen annan tjänst riktigt klarar. Även jag hade problem att ladda upp porträtt innan jag kom på hur det funkar. Det är busenkelt: Om du har en person aktuell klickar du på rutan "Ändra" uppe i högra hörnet och där har du allt. Du måste emellertid ha Redigerarrättigheterna inställda.
  Min erfarenhet av att mata in direkt i släktträdet är obefintlig, men jag vet att GeneaNet är väldigt speciella när det gäller att ladda upp dokument och bilder. Dom har mycket strängare krav än alla andra tjänster. Dom kontrollerar varje dokument och bild både vad avser kvalitet, rättigheter som relevans. Om dokumentet inte uppfyller deras krav får du inte publicera det - därför tar det lite tid.
  Mvh
  Jan

  SvaraRadera
 10. Och var hittar jag "Redigerarrättigheterna"?
  Jag ser bara Gäst resp Besökare.

  SvaraRadera
 11. På min skärm finns tre alternativ - Besökare, Gäst och Redigerare. Du borde vara Redigerare automatiskt på ditt eget konto. Jag är ju ingen expert på detta, men prova att klicka på rutan Ändra när du valt en person. Hoppas det funkar annars för du prova att få hjälp genom Frågeforum.
  Jan

  SvaraRadera
 12. Hej Jan!
  Jag har nu ställt ett antal frågor till GeneaNet, och erhållit en del svar. Du kan ju gå in och läsa om du vill. Mitt användarnamn är tomb1.
  Redigerare blir man tydligen bara om man lägger in sitt Släkträd genom Gedcom, och det har du, men inte jag gjort.
  Man kan ju undra varför man gör åtskillnad på detta.

  I övrigt är jag lite förvånad över att GeneaNet tydligtvis inte alls är så långt kommet i sin utveckling. Det har ju funnits en lång tid.
  Jus nu sker visst en hel del uppdateringar och förändringar, varför informationen om GeneaNets handhavande inte stämmer. Så inte undra på att man blir konfunderad.

  SvaraRadera
 13. Då har jag lärt mig något. En tröst för dig är att om du skulle vilja använda en Gedcom för att uppgradera så förlorar du inte bilder och sådant så länge du stavar dina personer på samma sätt.
  Geneanet har ju funnits länge, men inte i Sverige och allt måste ju omvandlas till svenska förhållanden. Det kan kanske vara förklaringen till att det strular lite.
  Som jämförelse kan jag berätta att en av de största konkurrenterna till Geneanet använder en kinesisk firma för att indexera svenska kyrkböcker. Inte konstigt att det blir gallematias när personer som inte kan ett ord svenska skall tolka gamla svenska handskrifter. Det är faktiskt sant!

  SvaraRadera
 14. Jo, jag vet vem du menar. Och har använt dem ett tag.
  Men jag är definitivt inte nöjd. Då är GeneaNet trevligare. Bara man kommer under fund med den.

  SvaraRadera
 15. Testade The Complete Genealogy Reporter efter att ha läst inlägget, och det blev ju väldigt bra underlag till släktböcker. Jag märkte dock att Svenskan var lite bristfällig ibland. Lite jobbigt att gå igenom och fixa när rapporten innehåller många personer. Annars är det det bästa verktyg jag har testat hitills med väldigt bra möjligheter att styra hur rapporten ska se ut.

  SvaraRadera
 16. Hej Johan
  Du har rätt om svenskan. När jag började använda programmet var det mängder av felaktig svenska som jag under hand har korrigerat. Jag har exempelvis skrivit om stora delar av de inledande avsnitten, men en del saker kan inte göras något åt. Jag har gjort det här helt frivilligt och för min egen skull och mina ändringar blir omedelbart inlagda i programmet av företaget. Mitt förslag är att du noterar alla fel du hittar och skickar till mig så skall jag påtala det för företaget så kommer du att mycket snart kunna ladda ned en ny version som är riktigare.
  Du hittar min email under min profil.
  Jan

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...