En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

tisdag 9 oktober 2012

Skatteverkets våldtäkt på vårt kulturarvVi svenskar är med rätta stolta över en av de äldsta, om inte den allra äldsta, folkbokföringen i världen. Denna folkbokföring har byggt på landets indelning i socknar. Utländska forskare inom skilda områden imponeras och avundas oss detta eftersom det på grunda av denna urgamla indelning går att följa landets och befolkningens utveckling hundratals år tillbaka och göra jämförelser.

Det är så inte bara släktforskare och historieforskare som kan dra nytta av detta utan det har varit och är till gagn för forskning inom en mängd områden där befolkning och lokalitet har varit inbegripna i studierna. Det gäller forskning inom socialvetenskaper, ekonomi, hälsa- och sjukvård, utbildning och mängder av andra områden där det är av vikt att kunna jämföra likvärdiga enheter över långa tidsintervall. 

Att jag nämner detta beror på att det är viktigt att förstå att vår långa historia med jämförbara geografiska och administrativa storheter inte bara har nostalgisk betydelse för en handfull lättviktiga entusiaster inom kultur och historieområdet utan har ekonomisk och kvalitativ betydelse för forskningsområden som har stor samhällsekonomisk betydelse. Detta speglas också av att närmast eniga remissinstanser inom skilda områden gett ”tummen ned” för skatteverkets förslag till avskaffande av sockenindelningen och införa kommun som minsta enhet för landet. Givetvis går skatteverket mot alla andra intressen och alla synpunkter från remissinstanserna utifrån ett egenintresse att rationalisera sin egen verksamhet på alla andras bekostnad. Det är inget mindre än en våldtäkt på vårt kulturarv och ett rent sabotage mot decennier av seriös forskning historiskt och i framtiden.

Frågan skall inom kort behandlas i Riksdagen och det är väl inte alltför vågat att gissa att en majoritet kommer att rösta för Skatteverkets förslag utan att riktigt förstå den skada man åsamkar landet på kort och lång sikt. 

Det pågår emellertid ett antal initiativ för att våra folkvalda åtminstone skall vara medvetna om vad ”verklighetens folk” tycker i frågan. Ett av dessa har initierats av Harald Nilsson – en entusiastisk släktforskare. Det är ett upprop som efter bara några dagar fått över 1000 underskrifter och ständigt fler strömmar in. På Sveriges Släktforskarförbunds hemsida har debatter fortgått i flera år utan att påverka Skatteverket. Den från TV kände Ted Rosvall har skrivit flera initierade texter i frågan.

Det finns nu möjlighet för alla som vill påverka frågans utgång att skriva på uppropet.
SKRIV PÅ UPPROPET - http://upprop.nu/NRMK

Den här texten publiceras samtidigt på bloggarna "Släktforskning för noviser" och "Livskvalitet som pensionär i Europa"

5 kommentarer:

 1. Jag har för ett par veckor sedan skrivit en insändare med likartat innehåll i tidningen Kristianstadbladet. Den infördes i flera kolumner och stor bild, så inte många av tidningens läsare kan ha missat den.
  Det kom inte så många kommentarer, men de som kom var helt på linjen mot Skatteverket.
  Jag har också infört samma skrivelse i ett annar forum där Släktforskare också håller till.
  Dessutom har jag skrivit påp uppropet.
  Tom Barckman

  SvaraRadera
 2. Tom, vi får hoppas dina och andras gemensamma insatser kan påverka, men jag är nog inte så väldigt optimistisk.
  Med vänlig hälsning,
  Jan

  SvaraRadera
 3. En sak till:
  Jag skrev till Kulturministern och frågade vad denne gjorde för att skydda detta kulturarv.
  Jag fick svar från Finansdepartementet!!!
  Så då vet vi, det är ekonomin som avgör framtiden för vår kulturskatt.
  Svaret blev. Ärendet är under beredning av Regeringen.

  SvaraRadera
 4. Hej :)
  Har du någon mail jag kan nå dig på? Har en jätteintressant bok om just släktforskning och vill gärna skicka ett PM på boken för dig att kika på!
  mvh

  Jennie

  SvaraRadera
 5. Jennie
  Min gmailadress är design4change.
  Med vänlig hälsning,
  Jan

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...