En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

onsdag 20 februari 2013

ArkivDigital kan tas med på strandenArkiv Digital har gjort en applikation för Apple handdatorer som jag har provat lite på min iPad2. Den är gratis och kan användas av alla som har abonnemang hos AD. Liksom hos AD’s normala program är bildkvalitén utmärkt och zoomfunktionerna utmärkta. Det är mycket enkelt att söka i hela AD’s material med hjälp av appen. Appen är dessutom snabb att använda. Frågan är emellertid vad man skall ha den till?

Jag ser genast stora möjligheter. Äntligen kan man söka i kyrkboksmaterialet utan att ha sin dator med sig – på tåget, på stranden, i hängmattan och varhelst man får lite tid över eller har lite långtråkigt. Ett annat bra sätt är att ha sin iPad vid sidan om som en uppslagsbok med AD öppet medan man arbetar i sitt vanliga släktforskningsprogram.

Appen är lättarbetad. Man känner väl igen sig från AD’s normala program. Att finna rätt bok gör man som vanligt och att öppna böckerna är till och med enklare än på datorn. Man kan stega mellan bilderna i olika stora steg och dessutom kan man bläddra snabbt genom att klicka på den mittre rutan som då öppnar ett skrollhjul med vars hjälp man söker sig till rätt sida. Bilderna kan förstoras och förminskas genom att ”nypa” och dessutom finns ett snabbt bläddringsläge under den symbol som ser ut som en filmremsa.

Om man funderar lite hur man skall använda appen rent praktiskt så finner man att det inte är helt självklart. Den kloke användaren matar in sitt originalmaterial i ett riktigt släktforskningsprogram på sin riktiga dator. Det betyder att man inte självklart kan mata in sitt material på sin iPad utan måste föra över det till sin dator på något sätt vilket inte är trivialt från en iPad till en PC. Man måste således mellanlagra det man funnit på något sätt så man kan hitta tillbaka till det när man sitter framför sin riktiga dator. Till en början kunde jag inte för mitt liv förstå hur jag skulle få in mina fynd i mitt träd på datorn. Appen saknar nämligen sparafunktion och jag lyckades inte heller spara/kopiera adressen på den sida jag hittat. Således står man inför problemet att komma ihåg vad man fann när man satt på tåget. Att skriva av adressen för hand verkar lite primitivt i dessa datatider.

Den kunnige CG Axelsson kom till min hjälp och lärde mig att man kan göra en skärmdump från iPad genom att samtidigt trycka på den runda startknappen i nedre ramen och på avstängningen uppe till höger på ramen. Bilden sparas bland bilderna på iPaden och kan där läsas, redigeras och skickas till lämplig annan plats/program. Proceduren är ganska primitiv och kräver en del träning, samt ett flertal följande handgrepp innan man kan använda materialet på ett vettigt sätt på annan plats.

En väldigt prioriterad önskan i framtiden är således att appen inkluderar ett enkelt sätt att åtminstone spara adressen och gärna även den bild man funnit. Samordning med exempelvis DropBox skulle kunna vara en idé även om det ju går bra att bläddra bland bilderna också. Bara att spara och överföra illustrationen till det här blogginlägget krävde mer arbete och fler handgrepp än vad som är försvarbart. Med hjälp av CG’s tips ovan och med DropBox som mellanlandning funkade det emellertid så småningom.

Som jag ser det krävs lite mer funktionalitetsstudier innan appen är riktigt klar, men den innebär redan nu ett oerhört lyft och ger Arkiv Digital ett försprång framför samtliga konkurrenter. Skaffa appen och irritera era familjemedlemmar på stranden och i trädgården i sommar genom att släktforska även där era nära och kära trott att det var släktforskarfritt område. Tack för det ArkivDigital!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...