With a Little Help from My Friends … (Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band)
Den här berättelsen skall visa att det aldrig är läge att helt ge upp - men man kan ju vila sig lite - något år ibland.
Jag har i flera texter berättat om hur jag hittade min morfars mormors mor Maria Danielsdotter. Hon hade fyra dokumenterade relationer, varav de två första resulterade i utomäktenskapliga barn och de två senare var barnlösa, men med dessa två var hon gift. Hennes andra relation var med Måns Jansson, fader till min ana – således min morfars mormors far. Trots att han var ganska väl beskriven i dotterns födelsenotis så kunde jag inte identifiera honom eller finna honom. I notisen står att han kommer från Tobol i Gunnarskog, men nu befinner sig i Långvak och att han är soldat representerande Lerot i Eda. När vi löst problemet inser vi varför det var så svårt. Dels var Måns försvunnen under en tid i bokföringen, dels lade han till ett nytt namn och kallade sig Måns Jansson Fredrics, dels blandade prästen ihop honom med en avliden äldre bror med samma namn så han uppträdde i Hfl med felaktig födelsetid.
Arvika landsförsamling (S) CI:7 (1809-1827) Bild 36 / sid 59 |
För att få andra forskares syn på Måns identitet gör jag en sökning på Google på Jan Skåresson och får flera träffar på en person född 1720. Många träffar var från sociala släktforskartjänster och saknade källor så jag ignorerade dem eftersom jag misstänkte att de mestadels var kopior av varandra och knappast tillförlitliga som källor. Nu var ju den jag sökte född 1748 och gift med Malin så det var bara att ta nya tag. Sökningar enbart på Skåresson 1748 gav bättre utdelning och glädjande nog var flera på Anbytarforum så det tyckte jag att jag kunde ta på allvar. Nu visade det sig att Anbytarforum blivit smittad av samma sjuka som resten av ”molnet” så flera påståenden var bara delvis korrekta och hänvisade bara i andra hand och till andra släktforskare på nätet.
Lyckligtvis fann jag de korrekta uppgifternas upphovsman och kunde dessutom identifiera och hitta mailadressen till Kent Carlsson, som kan Gunnarskog på sina fem fingrar och dessutom visade sig vara en avlägsen släkting. Med hans hjälp kunde jag fastställa att jag funnit rätt Måns Jansson och dessutom härleda hans anor tre generationer tillbaka.
Måns föddes i Bortan (Bôrtan) i Gunnarskog 1785 och fick samma namn som sin äldre bror som avled året innan några månader efter födseln. Han blandades samman med brodern i flera källor och fel födelsedata fick följa honom under hela livet. Måns finns emellertid inte med i Hfl för födelseåret, vilket kan bero på att prästen Westman inte riktigt kunde bestämma sig vad fadern hette utan kallade honom Skåre Jonsson istället för Jon Skåresson. I nästa Hfl hade emellertid både föräldrarna och Måns kommit på plats på ett korrekt sätt, men nu befinner de sig i Tobol i Gunnarskog. Från 1806 finns inte Måns hos föräldrarna i Tobol, men dyker åter upp 1816 då det anges att han haft ”utlandstjänst”. 1820 uppträder han som Måns Jansson Fredrics där Jansson är inskjutet och hans födelseår är helt felaktigt, men i nästa Hfl har han fått broderns födelsedata och namnet Måns Fredrics med Jansson skrivet på sniskan efteråt. Han har gift sig och fått fyra barn varav det första föddes redan 1823. Hustrun heter Marit Jonsdotter från Grafsås.
I husförhören fick jag reda på än mer om min ana Måns. Måns var fältjägare och deltog 1813 i 2:a Napoleonkriget (1803-1815), där Sveriges mål var att erövra Norge från Napoleons allierade Danmark, samt tillsammans med Storbritannien och Ryssland störta Napoleon. Man lyckades också i sitt uppsåt att tillskansa sig Norge, som kompensation för det förlorade Finland. Måns fick tapperhetsmedalj och pension. Kriget förklarar hans osynlighet i Hfl under några år. Efter kriget bildade han familj med Marit och fick barnen Johannes, Maria, Magdalena och Marta. Tydligen förde de ett eländigt och fattigt liv för 1839 tog Måns sitt liv och modern hamnade på fattigstugan.
Tillägg i maj 2017: Måns fick två barn med Maria Danielsdotter - Maria 1811 och Anders 1813. Maria måste ha blivit gravid precis innan han gav sig ut i kriget eftersom hon nedkom under hans krigstjänst. Maria gifte sig med Per Nilsson 1820, vilket var vid samma tid som Måns återkommer i böckerna. Måns äktade Marit senast 1821 och de fick sitt första barn 1823.
QR-kod till sidan:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar