google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Vad är egentligen GIDx?

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

tisdag 11 november 2008

Vad är egentligen GIDx?

Birgit undrar vad GIDx är för något. Givetvis borde jag ha förklarat det mer ingående i mitt förra inlägg. Riktigt fackmässig beskrivning får man på http://www.dis.se/ och http://www.genline.se/ men jag skall försöka beskriva hur jag förstått nyttan av GIDx i termer som är förståeliga även för oss som inte varit med i släktforskningen så länge.

Som vi vet som försökt hitta rätt i Husförhörslängderna (Hfl) så kan det vara svårt att hitta en viss ort eller viss gård. Om det är välordnat så finns det ett register någonstans bland sidorna, men inte alltid. Även om det är så kan det vara oerhört svårt att tyda namnet på en gård eller by eftersom prästernas handstilar är ganska spretiga ibland. Det finns emellertid många forskare med lokalkännedom eller med vana att läsa gammal text som kan tyda vad som står. Genline och DIS har därför startat ett projekt som går ut på att man direkt i Genline Family Finders (GFF) sökfönster skall kunna söka efter en ort inom ett visst tidsintervall. Du ser det som en GIDx-knapp i GFF. Nu är det ju så att det inte går att söka på handskrivna texter, åtminstone inte av den kvalitén, så någon måste ta sig besväret att läsa igenom varenda sida i alla Hfl för en socken och mata in det i Genlines databas innan du och jag kan hitta något. När detta är gjort kan du söka genom att ange en gård i GIDx-fönstret i din GFF och direkt få fram på vilken sida i vilken Hfl denna gård förekommer. Denna tjänst är också kopplad till DISPOS som är en del av DISBYT (http://www.dis.se/).

För att få in all denna information i Genline har man inbjudit intresserade släktforskare att frivilligt mata in en socken – man adopterar den. Man förbinder sig också att kontrollera en socken som någon annan har matat in. Man kan ju tycka att Genline som är ett kommersiellt bolag skulle fixa detta själva med de priser dom tar ut av oss, men det ligger något i att låta oss släktforskare göra det. Dels kan jag inte se hur någon person eller grupp skulle kunna klara av att göra det för alla socknar, dels krävs det mer djupgående kunskaper om en socken än bara att tolka gammal text för att få kvalitet på resultatet.

Vad jag däremot tycker är lite dåligt är den ersättning vi får för detta enorma hästarbete. Som det är idag får man skivan Svenska ortsnamn som ett nödvändigt hjälpmedel och den får man – kors i taket – behålla. Nu är den inte särskilt bra så det kunde göra detsamma; SOFI är till mer hjälp och den är gratis. Man får dessutom en förlängning på sitt abonnemang motsvarande de fem veckor det skall ta att mata in en socken. Eftersom det är så tidsödande att mata in uppgifterna innebär det i praktiken att all släktforskning måste ligga nere under denna period. Vad Genline gör är egentligen bara att återbetala den tid som man använder abonnemanget för deras räkning. Någon ersättning är det således inte fråga om, bara att man får tillbaka den tid man inte kan utnyttja. Visserligen har man också en utlottning av resor som morot, men åtminstone jag tycker, den typen av belöningar är ganska fåniga.

Den här tjänsten kommer att höja värdet på ett abonnemang hos Genline avsevärt och ge företaget konkurrensfördelar framför andra. Att man på det här sättet får konsulthjälp av specialister näst intill gratis borde man kunna ersätta detta arbete mer frikostigt. Någon kan ju försöka räkna ut vilken timpenning det blir för jobbet. Ge oss åtminstone dubbla tiden dvs. tio veckor för arbetet (det blir i praktiken fem användbara veckor) eller något annat som vi faktiskt kan ha nytta av som kraftigt rabatterade abonnemang i framtiden som donatorer till företaget.

Jag hoppas Birgit har fått svar på sin fråga. Jag hoppas dessutom att jag inte har avskräckt någon att ta sig an en socken och dessutom hoppas jag att Genline blir mer generösa, vilket de nog tvingas bli när alla masochister och självutplånande idealister tagit slut. Glöm inte bort oss som slet i början i så fall!

2 kommentarer:

  1. Hej Jan!

    Intressant artikel om GIDx! Jag hoppas att du (och alla andra GIDx-are) känner uppskattning från oss och alla andra släktforskare som kommer att kunna dra nytta av ert arbete! Från vårt perspektiv gagnar arbetet först och främst Dispos, och vi är ju en ideell förening som lever på våra medlemmars engagemang. Tanken är ju att om många hjälps åt behöver ingen göra allt.

    Mvh Micke

    SvaraRadera
  2. Hej Micke

    Det är precis så jag ser det. Att, som medlem i DIS, stödja Dispos är behjärtansvärt, men mina synpunkter på nyttan för Genline kvarstår.
    Ett tack till alla som arbetar med DIS och andra ideella släktforskarföreningar.

    Mvh
    Jan

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...