Arkiv Digital eller Genline – Kampen hårdnar till glädje för oss släktforskare
En stor utgift för oss släktforskare är ett abonnemang på en söktjänst för kyrkböckerna. De största är Arkiv Digital och Genline. Som vägledning för alla som står i begrepp att köpa någon av dessa tjänster skall jag ge mina synpunkter. Givetvis är mycket av detta subjektivt, men vissa faktiska skillnader finns också.
Omfattning
AD uppger i dagsläget att de har 26 miljoner sidor och har då inte skannat färdigt alla län i landet. Nio län är fortfarande inte kompletta. Genline har i dagsläget 17 miljoner bilder ur kyrkböckerna skannade, vilket motsvarar 33 miljoner sidor. Samtliga län i det närmaste kompletta och man är i färd med att komplettera de bilder som saknas från de ursprungliga filmerna. Det går inte riktigt att jämföra dessa siffror eftersom de två företagen skannar lite olika material.
Ett stort plus för AD är att man skannar annat än kyrkböcker. Här finns bouppteckningar, domböcker och mycket annat matnyttigt.
Genlines motdrag är nu att man börjat skanna allt material mellan 1897 och 1936. Det tackar vi så väldigt mycket för. Det har varit jättejobbigt för oss släktforskare hittills.
Läsbarhet
Läsbarheten hos AD med sina färgbilder har hittills varit överlägset den hos Genline. Nu kommer Genline med högupplösta bilder som kan slås på vid behov. Jag har ännu inte kunnat prova funktionen eftersom jag inte hittat någon bild där det har applicerats. Det kommer nog att bli svårt för Genline att straffa färgbilderna i AD, men vi får hoppas att dom nya bilderna blir tillräckligt bra.
Hastighet
Hastigheten hos Genline är överlägsen den hos AD, vilket fortfarande har betydelse eftersom många inte har de allra snabbaste bredbandsuppkopplingarna. Speciellt jag som bor i Frankrike få nöja mig med lägre hastighet, vilket gör det näst intill omöjligt att bläddra sig fram i AD, men funkar fint i Genline. Det är naturligtvis den höga upplösningen hos AD som gör att det går långsamt. Det verkar därför genialt som Genline gjort, det vill säga att behålla de lågupplösta bilderna för att få snabb bläddring men kunna höja upplösningen vid behov. Man behöver ju inte superskärpa på en bild som man inte är intresserad av.
Hanterlighet
Rent allmänt är båda programmen lätthanterliga. I den version jag har kan man spara sitt lösenord i Genline så att man loggas in automatiskt. Däremot har jag ständigt problem med att komma in i AD. Så fort min dator av någon anledning strular, stängs av på fel sätt eller låser sig på något sätt så jag måste stänga av på felaktigt sätt så pajar AD ur. Jag kan bara inte få det att starta genom att använda den ikon som finns på skrivbordet. Dessutom måste jag leta fram lösenordet varje gång vilket är struligt. Ända från första stund har jag haft problem att få igång AD eftersom jag hade Windows Vista och fick därför problem. Läs här.
Sökfunktion
Genline kan vara lite knepig ibland eftersom man där organiserat materialet efter volymerna i kyrkböckerna. Det betyder att det man söker ibland kan dölja sig under rubriker som man inte ens kan gissa sig till. Ibland kan död- och födelseböcker finnas i samma volym. Ibland är dom ordnade var för sig, ibland kommer dom om vartannat i tidsordning. Här har AD organiserat det bra. Om man söker på födelseböcker för en viss socken så kommer man till den socknen även om den är en del av en annan volym under en annan rubrik.
I båda programmen kan man numera ha flera flikar öppna så man kan hoppa mellan husförhör och födelseböcker eller flera efterföljande husförhör. Jag fördrar emellertid systemet som AD har där man med ett enkelt klick på fliken öppnar den. Det är samma princip som Explorer har. I Genline måste man gå upp i menyraden för att göra samma sak.
I och med GIDx funktionen i Genline där man kan söka på gårdar i husförhören så har Genline tagit ett stort steg för att underlätta för oss forskare. Kunde man sedan följa upp med att visa var årtalen börjar i födelse- död och flyttningslängderna också så vore det perfekt. Här ligger AD långt efter i sökbarhet.
Att sedan Genline genom sitt samarbete med DIS är kopplade till DISBYT och DISPOS är en nöt som är svår att knäcka för AD.
Finesser
De av många hatade GID-numren är en finess i Genline som gör det mycket lätt att hitta tillbaka till en bild som man besökt tidigare. Genom GID-numren är också Genline kopplad till Disgen på ett sätt som gör det lätt att registrera en bild och hitta tillbaka till den. Nu har jag tyckt mig märka att det inte alltid funkar. Ändrar Genline sina GID-nummer eller är det något fel på min dator för ibland kommer jag någon helt annan stans när jag försöker använda den automatiska funktionen i Disgen för att öppna rätt bild?
Pris
AD kostar normalt 2 390 kronor för två år. Om man är medlem i en släktforskarförening får man ett helårsabonnemang för 1 095 kronor. Dessutom kan man bli aktieägare och får då ett tvåårsabonnemang för 995 kronor.
Genline har en uppsjö av olika abonnemang. Normalpriset för ett helårsabonnemang är 1 995 kronor. Som medlem i släktforskarföreningar eller någon annan av de föreningar som Genline ger rabatt kostar helårsabonnemanget 1 395 kronor. Även här kan man ha aktieägarabonnemang som kostar 1 395 kronor för helår.
Nu bör ingen betala de här summorna för ett abonnemang. Båda, men speciellt Genline, kommer ständigt med erbjudanden om specialpriser. Det är ingen måtta på hur påhittiga man är för att ge rabatt på abonnemangen.
Sammanfattning
Det är svårt att välja en vinnare i kampen mellan Genline och Arkiv Digital. Färgbilderna, den moderna flikhanteringen samt allt extramaterial man skannar är klara plus för AD. ADs nackdelar är hastigheten samt att dom inte ännu skannat färdigt hela landet. Strul med inloggning är också irriterande.
Genline har kommit starkt på sista tiden. Skanning av högupplösta bilder som kan slås på vid behov samt hastigheten är stora plus. GIDx samt att man nu tar in material från 1900-talet är andra stora förbättringar. Redan tidigare hade Genline stora fördelar av sin koppling till DIS som ger stora mervärden för oss forskare.
Hade jag fått frågan vilket program jag föredrar för ett år sedan hade jag nog med viss tvekan sagt att Arkiv Digital är bättre. Med det senaste årets förbättringar av Genline anser jag nog att det är den mest användbara söktjänsten – åtminstone när de nya grejorna kommer på plats.
Prismässigt är AD fördelaktigare om man forskar på någon av de län som är färdiga. Nu skulle jag gissa att priserna kommer att närma sig varandra när AD skannat färdigt hela landet.
Själv har jag båda.
OBS från 16/2: Läs kommentarerna från olika läsare nedan så får ni andra åsikter än mina och mer erfarenheter än jag kan ge.
En enke l lösning på lösenordet till AD digital:
SvaraRaderaspara lösenordet i en fil på skrivbordet med lösenorde som namn.
Högerklicka på filen på skrivbordet. Välj byt namn. kopiera filnamnet (ctrl-C).
Klicka igång AD digital på skrivbordet. Klistra in lösenordet. Allt löst med 4-5 klickningar utan att skriva något manuellt.
Jodå, så kan man göra. Själv använder jag ett elektroniskt "PostIt"-block på samma sätt. Inte så säkert kanske men det funkar. Men nog vore det enklare om man kunde spara inloggningen?
SvaraRaderaDå är det ett betydligt större problem att jag alltför ofta får meddelandet att det inte går att starta AD när jag klickar på länken. Det händer tråkigt nog att jag inte orkar meka så jag avstår från att använda AD och går tillbaka till Genline. Synd på en suveränt bra tjänst att det skall vara tekniskt strul.
Hej!
SvaraRaderaJag själv använder AD, då jag tycker det är det bästa för min forskning, och i några av mina socknar så har AD kyrkböcker fram till cirka 1935 vilket är helt perfekt.
Är ju bra mycket bättre att läsa original böckerna än SCB utdragen.
När det gäller inloggningen så har jag inga problem med att komma ihåg det eftersom jag själv har valt det, men det kanske beror på att jag var kund hos dom långt innan de började med AD Onlinetjänsten.
Jag saknar helt SVAR som är ytterligare en källa som kompletterar de andra två.
SvaraRaderaTack Sanne och Olle för era kommentarer. Bra att ni har synpunkter som kompletterar mina så det blir rättvist. Vad gäller SVAR så har jag aldrig riktigt blivit vän med den tjänsten så jag är inte kompetent att yttra mig. Om du har erfarenheter av SVAR så berätta gärna mer för oss alla.
SvaraRaderaJag har även abonnemang på SVAR men jag använder det inte så ofta, är inne och söker på 1880 folkräkningen ibland. Man har inte så mycket i mina socknar så SVAR är faktiskt riktigt värdelöst för mina egna forskning. Men det har räddat mig några gånger när jag hjälpt andra att hitta sin släkt i Sverige.
SvaraRaderaBra att man lägger ut nyare uppgifter, synd bara att det är SCB utdragen och det är ju totalt hopplöst att hitta rätt socken där eftersom det på många håll inte är indexerat.
Men jag tycker att AD och SVAR kompletterar varandra rätt så bra, känns bra att ha denna kombination.
Tack för en bra sammanfattning av de två databaserna! Skriver lite grann om släktforskning på min blogg också och länkar gärna hit istället för att skriva om detta själv.
SvaraRaderaNär det gäller SVAR är min åsikt att detta är bra enbart som ett komplement till Genline alt. AD (provar AD just nu). Att köra en tretimmars-sökning i folkräkningarna till exempel är praktiskt eftersom man kan förbereda sökningarna innan och vänta med att spara den nya informationen till efter de tre timmarna tagit slut. I övrigt är SVAR för långsamt.
Angående AD: Att läsa skannade kyrkoböcker i färg är fantastiskt och nu kan jag äntligen läsa sådant som varit omöjligt innan. Själv har jag aldrig haft något problem med inloggningen - du kanske ska prova att ominstallera programmet? Det sämsta med AD för min forskning är att de inte har något från Gotland än så länge.
Hej!
SvaraRaderaAnväder alla tre tjänsterna - för att de kompletterar varandra på olika sätt.
Har använt Genline sedan det kom - och tycket att det fungerar väldigt bra !
Sedan kom SVAR - men jag har aldrig förlikat mig med DeJaVue - det är tungt att öppna - det är svårt/tungt att bläddra, ty man måste använda pilsymbolerna istället för "funktionsknappar" som i de två andra leverantörernas särskilt framtagna programvaror för att visa bilder i.
Har mest använt SVAR för mantalslängder, samt att det ofta finns lite senare kyrko-längder där ...
En bra sak med SVAR, är de index som finns till många längder. Det är många socknars böcker där man har årtals-index, liksom index till födda, döda respektive vigda, som ju ofta finns i samma längder...
Detta är något som byggs ut efterhand ...
Sedan har jag nu sedan något år använt AD Online. Visst är det för det mesta mycket lättare att läsa de nyskannade bilderna i färg - men inte alltid - för någon gång ibland är kontrasten för dålig - och då brukat det gå bättre att läsa motsvarande sida hos Genline.
Visst Jan, det känns bättre att använda AD:s fliksystem - men det finns en nackdel som jag inte sett andra påtala - att man kan bara ha en och samma längd i en och endast en flik !
Det är ju väldigt vanligt att folk flyttat omkring "hej vilt" inom en och samma HFL, och då är det väldigt bra att kunna skifta "fönster" som i Genline - så att man snabbt kan gå tillbaka och kolla flyttangivelserna...
Nå, nu finns det dock en "workaround" - och det är att öppna flera parallella sessioner av AD, och sedan skifta fönster - men det känns onekligen lite mer "omständigt". Man kan ju även öppna flera parallella sessioner av Genline om man vill, som tex den gången jag kom upp i max antal "fönster" i Genline, och inte ville stänga igen något av dem i mitt pågående "spårningsarbete", utan fick då "fortsätta" i en ny session av Genline.
Men på tal om antal fönster - efter inte alls så många öppnade flikar i AD, så "dör" mina datorer av minnesbrist...
... vanligtvis är det "bildhanteringen" på datorn som faller ur helt !
En stor fördel med AD är dock det du redan nämnt - nämligen "referenserna" i listan av tillgängliga längder - för där hittar man exemplevis att aktuella födelselängder för en viss socken finns i grannsocknens böcker en viss period.
Detta var några erfarenheter av de tre olika leverantörernas "produkter" som jag kommer på just nu...
Det här börjar bli en riktigt bra konsumentinformation för den som skall välja sökprogram för sin släktforskning nu.
SvaraRaderaJag hoppas det inspirerar programmakarna att göra sina produkter ännu bättre.
Det finns en utmärkt funktion i ADOnline och det är bokmärke. Då kan man växla mellan flera sidor i samma volym. Beträffande nedladdningstider så är AD långsammare på grund av den höga upplösningen.
SvaraRaderaJag har Vista men har aldrig haft bekymmer med starten. Kolla om det senaste JAVA är installerat på datorn. Kan också vara idé att starta upp emellanåt via ArkivDigitals hemsida.
Jag har Mac och har aldrig *peppar peppar* haft problem med inloggningen till AD. Funkar hur smidigt och bra som helst. Nerladdningstiden av bilderna känns inte som ett stort problem. Eftersom de är högupplösta räknar jag med det... Har nånslags ADSL-lina, så jag är nöjd.
SvaraRaderaGenline kör jag numera i WMware Fusion och PC-miljö helintegrerat på Macskrivbordet så det inte märks någon skillnad eftersom Genlines Macprogram är ett stort skämt... Använder bara "PCn" till släktforskargrejer, som alla cd-skivor från SSf och då Genline också.
För mej vinner AD på bildkvalitén, men jag har Genline som komplement, och någon gång har man sett tydligare på Genline när det varit tunna bläckstreck på ADs bilder. Helt klart kompletterar de båda tjänsterna varandra!
Tack Sara för din kommentar. Det verkar som jag är ganska ensam om mina problem med AD. Att jag bor utomlands gör ju också att min "lina" är ganska långsam, där är ju Sverige långt före de flesta länder. Jag håller helt med om att AD och Genline kompletterar varandra bra. Jag använder Genline dagligen och AD när jag behöver läsa en specifik sida som Genline inte klarar. Det skall bli kul att se hur Genlines nya högupplösta bilder funkar. Även om dom är superbra behåller jag nog AD ändå för allt extramaterials skull. Så är det ju läckert med färgbilder, inte minst om man vill klippa ut en notis och lägga den i släktboken.
SvaraRaderaMvh
Jan