En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

söndag 30 juni 2013

Ett radikalt steg

Jag har tråkigt nog tvingats ta ett radikalt steg för att förhindra andra att ta del av mina släktforskardata på Internet.

Eftersom jag tycker det är praktiskt har jag haft versioner av mitt släktträd både på MyHeritage och Ancestry. Det är framför allt möjligheten att kunna ta fram mitt släktträd på min surfplatta när jag träffar andra forskare eller släktingar, som jag funnit praktiskt. Både MyHeritage och Ancestry har mycket fina sådana Appar, medan min huvudsakliga service GeneaNets App fortfarande är ganska rudimentär.

Problemet är, som jag nämnt tidigare, att det inte utan stora nackdelar går att uppdatera mitt träd på MyHeritage och Ancestry om man vill göra det med en Gedcom-fil. Jag är nämligen inte beredd att byta till deras egna släktforskarprogram även om det skulle lösa problemet och de är väldesignade. Med så många poster som jag har är jag nog tvingad att stanna kvar med mina data hos Disgen. 

Att mina träd på MyHeritage och Ancestry är ett år gamla och innehåller både felaktigheter och inaktuella data generar mig inte själv, men det generar mig däremot att mina data kopieras hejvilt utan kontroll av riktigheten. Ändå har jag på alla tjänster jag använder skrivit en ”disclaimer” som säger att mitt träd är ett privat arbetsmaterial som inte skall kopieras utan att man i varje situation kontrollerar riktigheten i källorna.

Vad jag nu gjort är att radera mitt träd på MyHeritage och stängt av sökmöjligheten på Ancestry. Att jag inte raderat mitt träd på Ancestry beror på att de inte på samma aggressiva sätt som MyHeritage uppmanar till och förenklar kopiering av data. På GeneaNet är mitt träd fortfarande sökbart, men där kan jag enkelt uppdatera hur ofta jag vill och lägger dessutom all min energi på att korrigera alla fel som smugit sig in.

Som jag nämnt tidigare är Geni ett kapitel för sig eftersom mina data har hamnat där mig oförskyllt och det kan jag inte göra något åt. Om ni finner felaktiga uppgifter i mitt namn där så ber jag er komma ihåg att det inte är jag som lagt in dom.

Jag har även mina data på Disbyt och även där är uppgifterna i många stycken inaktuella. Så snart jag rensat bort alla felaktigheter med hjälp av GeneaNets felsökarfunktion avser jag att skicka en ny version till Disbyt. Under tiden vill jag be alla som hittar gemensamma anor med mig att först och främst kontrollera om mina uppgifter är riktiga, i andra hand ta personlig kontakt via mail eller via Facebook och framför allt kopiera inget okritiskt.

Till alla nybörjare vill jag påpeka att det inte är släktforskning att söka sina anor i olika anbytarprogram på nätet. Släktforskning skall alltid ske i originalskällorna, dvs. kyrkböcker, mantalslängder, domböcker, folkräkningar, skattelängder och i annat arkivmaterial. Andra källor som har ganska hög tillförlitlighet trots att de inte är originalkällor är nyare herdaminnen, Riddarhusets material, universitetsmatriklar, Svenskt Biografiskt Lexikon, sammanställningar av döda under 1900-talet, samt de indexerade sammanställningar som vissa föreningar säljer.

Anbytarprogrammens främsta nytta är att förmedla vad andra forskare föreslår, samt ge möjlighet till personlig kontakt för att gemensamt lösa forskningsproblemet.

4 kommentarer:

 1. Elisabeth Thorsell1 juli 2013 09:58

  Hej Jan, jag har aldrig lagt ut mina forskningar på någon sida, just av det skälet att jag vill ha full kontroll över hur materialet används. Jag delar med mig bitar på förfrågan och likaledes till en hembygdsförening, men mer än så vill jag inte dela med mig. Kanske snålt, men det känns bäst för mig.

  Jag hade en gång mina egna anor på Disbyt, men tog bort dem igen. sen en person KRÄVT att få allt jag lagt ut på en viss linje. Han ville ha det för att ge sin styvsyskon i julklapp... Och menade at det hade han rätt att kräva eftersom jag lagt ut det på nätet...

  Trevlig sommar!

  SvaraRadera
 2. Hej Elisabeth
  Ditt ställningstagande är förståeligt. Jag tänker ligga nära detsamma.. Att jag har mitt material på Disbyt är för att kunna ta del av andras på ett enkelt sätt. Kvaliten är högre där som jag uppfattar det än på de modernare sajterna.
  Dessutom - ingen kan kräva något av andra så det är bara att stå på sig. Om du vore en myndighet vore en annan sak.
  Bästa hälsningar
  Jan
  PS/Vises i Köping/DS

  SvaraRadera
 3. Hej Jan!
  Jag hjälper några Husbilskompisar att komma igång med sin släktforskning. Att släktforska är en lämplig sysselsättning när man är ute med husbilen och det står som spön i backen utanför.
  Några har nappat.
  Jag har liksom du försökt poängtera att det är endast Orginalkällorna som gäller. Allt annat är andrahandskällor som måste kontrolleras.
  Du har formulerat detta väl i ditt senaste blogginlägg, därför undrar jag om jag får kopiera dina två sista avsnitt med angivande av var jag fått det ifrån.
  Mvh
  Tom

  SvaraRadera
 4. Hej Tom
  Givetvis får du använda mitt material på det sätt du anger. Jag lever efter principen att "Spridning av det jag skriver uppmuntras så länge källan anges". Sprid gärna länken till bloggen samt till Facebookgruppen som nu nästan har 900 medlemmar - https://www.facebook.com/groups/slaktforskning4noviser/

  Mvh
  Jan

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...