google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Jämförelse av tjänster för släktforskare

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

söndag 6 november 2016

Jämförelse av tjänster för släktforskare

Erika Wimans jämförelse mellan olika tjänster som vi släktforskare använder har rönt så stort intresse att hennes text bör bevaras. Det är därför trevligt att ha henne som gästbloggare.

Sammanställning av
Erika Wiman


Många nya släktforskare upplever att det är en djungel av program, tjänster och sajter som man kan eller bör vara medlem på. Det kan vara svårt att hålla isär begreppen. Jag har därför gjort en sammanställning av de största tjänsterna, som ofta förekommer i diskussionerna.

Med släktforskningsprogram menar man oftast ett datorprogram som du har lokalt i din dator för att spara din forskning i, oftast i form av ett grafiskt träd. Det finns många på marknaden: Heredis, Disgen, MinSläkt, Genney, Holger och FamilyTreeMaker är några av dem.

Arkivtjänster når man idag lättast via webben (oftast gratis på ditt bibliotek!) Sen finns det också tjänster/sajter som erbjuder lite av varje.

De översta i tabellen, de gula, är tjänster som tillhandahåller arkiv, varken mer eller mindre. Det som man som släktforskare behöver för att kunna verifiera sina uppgifter och hitta ny information.

De i blått är tjänster som har sin grund i ideellt arbete. DIS står för Datorhjälp i Släktforskningen och är en rikstäckande förening med underliggande lokalföreningar. Det släktforskningsprogram som föreningen tagit fram heter Disgen och den tjänst för att utbyta anor föreningen har heter Disbyt. Geneanet har också sin grund i en grupp släktforskningsentusiaster.

De gröna är de stora kommersiella tjänsterna som är amerikanska alla tre. De är egentligen inte specialiserade på nåt utan försöker vara bra på allt. Deras största abonnemang kan vara bra om man både forskar på utvandrare till USA, en släktgren i Tyskland och sina rötter i Trehörna.

Alla angivna priser är de som anges på respektive hemsida (i november 2016) utan några eventuella kampanjkoder eller liknande.

-----
Erika Wiman är 43 år gammal och journalist och har släktforskat av och till i 15 år. Hennes anor finns i Östergötland, norra Småland, Halland och Västergötland. Jag hon också forskat en del på grenar av Wiman-släkten som emigrerade till USA respektive Tyskland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...