En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

måndag 28 november 2016

Geneanet, Gedcom och nya funktioner för bilder
Geneanet har en stor fördel framför Ancestry och MyHeritage för de släktforskare som använder ett släktforskningsprogram på sin dator och vill komplettera med en fil på Internet för släkt och vänner att titta på. Trädet på Geneanet kan nämligen uppdateras så ofta man önskar med en Gedcom-fil från ditt ordinarie program utan att något går förlorat i trädet. Låt mig förklara:

Om man laddar upp en Gedcofil från säg Disgen till Ancestry, MyHeritage eller Geneanet skapas ett släkträd som är en kopia av det träd du har på din dator. Nu har du ett träd på din dator och ett på nätet på någon av de tre tjänsterna. Du märker emellertid snart att det bara är textdata som laddats upp. Alla bilder och dokument som du har knutit till dina personer följer inte med i Gedcom-importen till Internettjänsten. Nu kan man ju ganska enkelt lägga till de bilder man önskar så att trädet på Internet blir mer likt det man har på sin dator och det är ju trevligt. Om du är klok är det de enda ändringar du gör på ditt träd på Internet. Om man börjar ändra på två ställen samtidigt så råkar man snart i problem och har olika träd på olika ställen om man inte ser upp. Således – alla ändringar av textdata gör du på din dator.

En månad senare har du lagt till ett antal personer i ditt träd på datorn och dessutom rättat en del slarvfel som du hittat. Givetvis vill du ha denna mer kompletta version med rättelser på ditt träd på Internet. Då händer följande när du laddar upp en ny Gedcom till din Internettjänst. Till Ancestry och MyHeritage får du en fråga vad du vill kalla ditt träd och kanske svarar du samma namn som du använde förra veckan eller också väljer du ett nytt namn. Vilket du än gör så skapas det ett nytt träd och till din förfäran ser du att alla bilder du matade in förra månaden inte dyker upp i det nya trädet. Visserligen finns de kvar i bildfoldern, men du måste manuellt länka om varje bild till rätt individ i det nya trädet. Med ett tiotal bilder är det väl ingen stor sak, men när du har 10 000 individer och du vill uppdatera regelbundet blir det snart jobbigt.

Här skiljer sig redan Geneanet från de två andra tjänsterna. Där skrivs visserligen det gamla trädet över när du uppdaterar, men programmet kommer ihåg alla länkade bilder du lagt in och placerar in varje bild på rätt individ automatiskt. Du kan således uppdatera hur ofta du vill utan att förlora arbete du gjort tidigare. Om du rättat lite slarvfel så upptäcker Geneanet även det och frågar dig om Sofia Johansdoter från Grangärde, som du matade in förra månaden är samma person som den Sofia Johansdotter från Grangärde som du laddat upp idag.

Problemet som du förstått med Gedcomfiler är att de normalt inte exporterar bilder. Normalt säger jag eftersom det är en sanning med modifikation. Bildinformationen finns i samband med Gedcomfilen, men Internettjänsterna kan inte importera dem. Däremot går det utmärkt att få med bilderna och med ett litet knep få dem att knytas till rätt individ om man flyttar en Gedcom från exempelvis Disgen till Genney. Det skulle man ju kunna fixa genom att manuellt en gång för alla flytta bilderna till Ancestry eller MyHeritage, men se det hjälper inte eftersom de skriver över alla länkar till bilderna när ett nytt träd skapas så programmet inte vet vilken bild som föreställer vilken person. Det är dessa länkar Geneanet bevarar orörda.

Detta leder till den stora nyheten i Geneanet. Geneanet har nu skapat en App för nedladdning av alla bilder som är noterade i Gecomfilen. Den påminner ganska mycket om den App som används av exempelvis Flickr eller andra bildlagrings- och bildhanteringsprogram på Internet. Jag har testat den på ett träd med 14 000 personer och över 600 bilder. Det funkade så här:

Mina bilder finns huvudsakligen i samma folder på datorn som min Gedcomfil. De hamnar där vid exporten från Disgen. Jag säger huvudsakligen eftersom det finns undantag. Eftersom jag lagt in bilder under många år med många versioner av Disgen och inte alltid varit så logisk så har det blivit så att vissa adresser i Disgen pekar mot lite andra håll än majoriteten av bilder. Detta gör Gedcom-exporten lite konfunderad och därmed också Appen.

Jag har naturligtvis redan laddat ned Appen från Geneanet och startat den. Jag har också exporterat en färsk Gedcom från Disgen – med en massa bilder på plats i samma folder. Jag söker nu rätt på rätt Gedcom via Appen och kryssar i rutan om hur uppladdningen skall behandla befintliga bilder eftersom jag ju har några dussin bilder redan i Geneanet. Nu sätter den igång med överföringen av filen. Helt plötsligt stoppar den och säger att filen inte kan hittas. Jag får frågan om jag 1) vill leta på den på min dator, 2) strunta i den eller 3) rent av strunta i alla vilsna filer. Om filen har ett namn jag känner igen som en profilbild/porträtt, som jag vill ha med anger jag att jag vill leta rätt på den. Nu är det så lyckligt att jag har alla mina genealogiska bilder i samma huvudmapp som Gedcomfilerna, men i olika undermappar. I allmänhet finns den saknade filen bland mina Portraits och om det är vapenbilder finns de i foldern Crest. Nu spelar det ingen roll var du har dem, bara du vet var. Det fina är att när jag visat Appen vägen till rätt mapp en gång så kommer den ihåg det och kollar där innan den frågar nästa gång. Underligt nog vill Appen ladda upp bilder som inte betyder något för mig, som jag aldrig hört talas om och som jag inte vet var de finns. Varför vet jag inte men det är bara att klicka på att strunta i det och låta den arbeta vidare. Det tar lite tid första gången, men det är många bilder ju.

Nu var jag så naiv så jag trodde att alla bilder skulle dyka upp vi rätt person när jag öppnade mitt träd i Geneanet och kanske det var tänkt så – eller det kanske blir så i framtiden, men inte nu. Nej nu får jag bekväma mig att manuellt länka varje person till rätt bild, men det är inte särskilt komplicerat och det behöver ju bara göras första gången med en person. Man gör så här:


När man i trädet finner en person utan profilbild så markerar man den och tittar på fliken Arkiv & Bilder. Om det står en siffra där så finns det en bild – om det inte står någon siffra går man till nästa person och markerar den. Om det står att det finns en eller flera bilder så öppnar man fliken och välj Byt huvudbild. Nu öppnas bildfönstret och man klickar på Byt huvudbild för den bild man vill använda om det finns flera. Gå till Träd igen och där finns nu profilbilden på rätt person. Så är det bara att fortsätta tills man länkat alla personer till rätt bilder.

Från och med nu kan du uppdatera så ofta du vill med bibehållande av alla media du en gång matat in. Den stora innovationen är egentligen att alla bilder laddas upp i ett sammanhang och framför allt att programmet vet vilka bilder som hör till vilken individ. Att Geneanet inte vet att bilderna skall användas som profilbilder eller som porträtt beror nog på Disgen, men jag är inte helt säker på det. I Disgen har man gjort ett val att ange etiketten Porträtt som bildtext. Från ett annat program, som Genney eller MinSläkt där första bilden tolaks som Porträtt/Profilbild kanske de taggas rätt i Gedcomfilen automatiskt. Det är åtminstone min gissning. Inom parentes sagt har man samma problem vid överföring mellan Disgen och Genney, men där finns det ett enkelt trick att få bilderna att dyka upp på rätt person.

Nu kan jag inte låta bli att testa min aning genom att föra över min Gedcom till Genney och sedan exportera en ny Gecom från Genney till Geneanet. Tråkigt nog får jag samma resultat. Det vill säga alla bilder laddas upp och sorteras in under rätt person i Geneanet, men ingen av bilderna väljs som Huvudbild automatiskt, dvs. de dyker inte upp som porträtt i trädet utan min manuella instruktion. Kanske någon kan hjälpa till att lösa detta eller vet om det är tänkt att vara så.

Hur som helst så är den nya Appen en innovation, som tillsammans med Geneanets egenhet att inte förstöra befintliga länkar vid upprepad uppdatering med Gedcom från datorn, gör Geneanet till det enda riktigt användbara presentationsprogrammet om man har sin huvudforskning på den egna datorn. Detta gäller naturligtvis främst om man använder fristående program som Disgen, Genney, MinSläkt m.fl. Ancestry (1) och MyHeritage har ju egna datorprogram som synkroniserar med deras Internettjänster.


1) Ancestry's program FamilyTreeMaker har numera övergått i annan ägo så man vet väl inte ur framtidens utveckling ser ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...