google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Släktforskning som affär - ett exempel från mörkaste Småland

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

onsdag 21 oktober 2009

Släktforskning som affär - ett exempel från mörkaste Småland

Jag har ibland klagat på att mer erfarna släktforskare avskräcker nybörjare genom en mindre förlåtande attityd till dom som inte är lika erfarna. Något som jag emellertid uppskattar oerhört är den generositet med information som präglar släktforskningen. Tänk bara på alla de personer som lägger ned hundratals timmar på att gå igenom domböcker, och kyrkböcker och annat material som inte är tillgängligt genom de vanliga källorna för att sedan lägga ut dom på internet gratis eller låter prägla CD-skivor som dom säljer till rimliga priser till alla som vill dela informationen med dom. Själv lägger jag ned oerhört många timmar på att skriva den här bloggen och gläds åt den belöning jag får då andra forskare kontaktar mig, kommenterar mina inlägg eller länkar till min sida. Det finns också mängder av resurser på nätet som den som inte har så mycket pengar att lägga ut på sin hobby kan använda.

Det här är ju oerhört viktigt eftersom en stor del av oss släktforskare är pensionärer med begränsade ekonomiska resurser. Det är därför så fantastiskt bra att man genom att vara medlem i någon förening inom gemenskapen ofta kan få rabatt på material och tjänster man behöver. Det är ju så att vi ofta har våra rötter i någon speciell landsända, men när man kommer lite bakåt i tiden så behöver man material från andra delar av landet. Jag insåg det när jag började titta på min frus släkt där en av grenarna leder mig till Kronobergs län, medan huvuddelen finns i Jönköpings län och Östergötlands län. Man är ju ganska bortskämd med att hitta fantastiskt fin information på de olika regionala föreningarnas hemsidor.

Jönköpingsbygdens Genealogiska Förening har exemplevis Ministerialboksavskrifter utlagda på nätet, vilket ju är fantastiskt för den som vill leta efter en gren inom deras område.
Döm om min förvåning när jag besöker Kronobergs Genealogiska Förening för att se om dom har något intressant material som kan hjälpa mig att söka efter några fåtal anor inom deras domvärjo. Visst där finns en CD till försäljning. Bra tycker jag tills jag läser mera. Först och främst säljes CDn endast till medlemmar om man inte är en förening. Dessutom kostar den 350 kronor och innehåller inte något mer än det man kan läsa sig till i Genline, Arkiv digital eller de Dödböcker som ges ut av Rötter. Bara det är ovanligt för i alla fall jag vet så har CD-skivor som getts ut av föreningarna innehållit något material som man inte kan hitta annars, som domböcker, mantalsskrivningar, byalängder eller annat material. Om man blir medlem för 140 kronor per år kan man således få köpa skivan för 350 kronor. Om man förblir medlem får man uppgraderingar för 100 kronor per år, men om man skulle göra paus i sitt medlemsskap så är man omedelbart portat eller så, efter att ha betalat nytt medlemsskap, får man betala nytt fullpris. Snacka om höga kostnader för att söka två generationer anor som råkar ha förirrat sig till Kronoberg.

Jag är övertygad om att ledningen i föreningen är oerhört skickliga småföretagere av den gamla hederliga och mytomspunna småländska sorten, men nu är inte släktforskargemenskapen en arena för att bli rik och sko sig på andra i gemenskapen. Det är en sammanslutning av frivilliga krafter, entusiaster, ofta äldre människor med små resurser som vill göra det de älskar mest av allt utan att behöva försaka alltför mycket av sin livskvalitet och spendera alltför mycket av sina slantar.

Jag vet att det inte är möjligt men nog skulle jag önska att jag kunde lägga en avgift på alla besökare från Kronoberg på min blogg - och dom är inte så få kan jag berätta.

6 kommentarer:

  1. Hej Jan!
    Läser med stor behållning Din synnerligen välskrivna blogg. Och jag inser mer än väl hur mycket tid Du lägger ner på den. Imponerande att Du så frikostigt delar med Dig av erfarenheter både efter det att något är klart, men i synnerhet att Du gör det medan Du är mitt i processen. Typexempel på det senare är Dina inlägg senaste tiden om att generera släktböcker. För mig synnerligen aktuellt och lärorikt.

    Varje bransch har sina hästhandlare (jo, jag är i grunden smålänning där epitetet hästhandlare syftade på "skojare". I senare tider har ju denna beteckning ersatts av den kategori som säljer bensindrivna hästkrafter). Jag tycker att sådana metoder Du beskriver bara förtjänar att tigas ihjäl!

    Det goda exemplet med Jönköpingsbygdens utlagda avskrifter av ministerialböcker borde mana till efterföljd. Om jag läste rätt i bladet Släkthistoriskt Forum så är man tyvärr på väg att plocka bort det materialet. Den som har tillgång till tidskriften kan kanske vidimera och relatera motivet bakom detta beslut.

    Jag sprider också gärna kunskapen om en annan CD:
    Vivi Bryntesson (bryntesson.vivi@telia.com) säljer en CD med alla födde/dödde/vigde i Jönköpings län för tiden ca 1890 fram till sekretessgränsen (ca 1937 om jag minns rätt). Hon tar 350:- inkl porto och uppdateringar varje år.
    Det är ett gigantiskt arbete hon utför. Timlönen blir närmast symbolisk. Sparar tid om man har intresse i F län aktuella perioden. Och genom att det är EXCEL-format så är ju allt enkelt sökbart! Rekommenderas!

    /Bertil Turesson

    SvaraRadera
  2. Tack Bertil,
    för de vänliga orden och rekommendationen om Vivis CD-skiva. Jag är rädd att du har rätt om Jönköpingsbygdens databas. Också jag läste idag att dom tänker ta bort den från hemsidan och verkar även gjort det. Man motiverar det med att det förekommer felaktigheter i materialet på grund av läs- och tolkningsfel av de medlemmar som genom frivilligt arbete sammanställt materialet. Man skall nu i stället sälja den för 350 kronor. Hur detta skulle höja kvaliten förstår inte jag, men det är väl något som övergår min horisont. För övrigt vet vi alla att även våra kyrkböcker innehåller mängder av fel så om det är felfrihet vi strävar efter så kämpar vi nog förgäves.
    Jag tror man begår ett grundläggande fel om man i allt för stor utsträckning tar betalt för material som frivilliga sammanställer. Låt i stället allt material som sammanställs av frivilliga vara gratis så får ju alla belöning för sitt arbete genom att få tillgång till mängder av material. Inte heller förstår jag kören av kritiker som slår ned på alla eventuella fel som finns i detta friviligt framställda material. Man får väl för %&%# kolla själv i källorna - inte bara planka vad andra skriver. Men nog är det enklare att kolla om man fått en fingervisning av någon annan, som man kan förhålla sig till?

    Mvh
    Jan

    SvaraRadera
  3. Ja tyvärr verkar det som exemplet från Jönköping bara blir ytterligare ett exempel på hur dåligt en del ideella föreningar hanterar sina medlemmars frivilliga arbete. 300/500kr för att köpa CD-skivan är dessutom ett pris som inte har någon koppling till de kostnader man har för att ta fram den. Produktionskostnad för en CD som görs i några hundra exemplar är inte mer än ca 10 kr per st.

    /moj

    SvaraRadera
  4. Bäste kollega.....
    Släktforskning är en hobby. Eller kanske vi ska kalla denna märkliga syssla för en last. En last som kan vara svår att bryta. Kanske som alkoholism. Att slå mynt av ett tvång mot vilket man inte kan värja sig blir då plötsligt osund. En sann släktforskare är generös. Tar inte betalt för sin hjälp oavsett i vilken form den bjuds.
    Så borde alla tänka......

    SvaraRadera
  5. Bäste Lundabo
    Din inställning håller jag i princip med dig om, men realiteten gör att jag inte helt kan vara så kategorisk som du. Jag har sett att det finns en kategori släktforskare som ständigt hjälper, ger bort, stöttar och lägger ned mängder av frivilligt arbete som egentligen inte gynnar deras egen hobby. Samtidigt finns den andra kategorin som aldrig gör något för andra, bara plockar upp andras arbete, norpar andras resultat, klagar på fel i den första kategorins arbete och gråter när dom skall betala något. Den första kategorin lägger ut ganska mycket arbete och pengar på att hjälpa den senare ofta utan ens tacksamhet. Om dom då skulle ta ut någon hundralapp för att få bidrag till sina utgifter kan inte jag bli upprörd.
    Det jag inte gillar är när föreningar säljer frukterna av oegennyttigt frivilligt arbete som andra gjort och dessutom kräver att de som köper materialet måste bli medlemmar i deras förening, inte en gång utan fortlöpande.
    Mvh
    Jan

    SvaraRadera
  6. Somliga ger bort, stöttar och hjälper. De gör det med glädje och av fri vilja. De har inte bett om betalning. Nu talar jag om pengar. Att norpa resultat är något helt annat.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...