google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Kolarsonen från Norrbärke som kanske var en prins

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

onsdag 14 oktober 2009

Kolarsonen från Norrbärke som kanske var en prins

Min förfader Jan Erik Jansson (1823-1855) är son till kolaren Johan (Jan) Jansson (1797-1863) i Gärsjön och hans hustru Greta Carlsdotter (1797-1839) från Stora Tuna. Föräldrarna bor till en början tillsammans med fadern Jan Andersson (1760-1840) och hans hustru Lisa Jansdotter (1764-) på torpet no.138 i Gärsjön i Gessberg. Det är också där som Jan Erik och hans 5 syskon växer upp fram till 1839 när modern vid 42 års ålder dör i dysenteri den 17 april 1839. Vid moderns död efterlämnar hon tre barn i livet. Året efter dör även farfadern till min ana.

Jan Erik gifter sig 1845 med Stina Lisa Hill (1824-) från Nedre Starbo. Hon kommer närmast från Mårtes. Dottern Anna Lisa föds i april samma år som giftemålet. De bor forfarande kvar med fadern och modern i Gärsjön. 1849 återfinns familjen i Gruvsjön och har fram till 1855 utökats med två söner och två döttrar. En av sönerna är Per Erik Jansson (1849-1931) som är min farfars farfar. Jan Erik dör 1855 endast 32 år gammal av en okänd sjukdom och efterlämnar änka och fem barn. Änkan Stina Lisa blir fattighjon då hon inte kan försörja sig och familjen. Änkan bor emellertid kvar med sina barn i Gruvsjön, men barnen flyttar en efter en till andra platser. Stina Lisa levde fortfarande år 1900, troligen under mycket små förhållanden trots att det rimligen borde ha blivit något arv efter svärfadern som dog 1863 och ägde ett hemman i Åsmansbo.

Jan Erik hade emellertid en yngre bror Carl Petter Landström (1836-1930) som föddes bara några år innan modern dog. För honom går det bättre i livet fast han får uppleva att både mista sin mor som treåring och sin första styvmor vid åtta års ålder. Han lever ganska bra med sin familj på det hemman som den andra styvmodern Maja Lisa Persdotter ärver när fadern dör 1863. Efter änkans död tar Karl Petter över gården och kan titulera sig hemmansägare.

Vi måste emellertid gå tillbaka i tiden något och följa fadern Jan Janssons livsbana. Kolaren Jan Jansson kommer från en ganska välsedd familj i Gessberg där både farfadern och farfars far var Masmästare (Anders och Christian Christiansson) och längre tillbaka räknar men välbärgade bergsmän från Övre Stabo i släkten. Den äldsta kända anan är Anders Finne på Gammelgåden och där finner man även Anders Jonsson Sågmester från Skisshyttan och hans son, den välkände eller kanske snarare ökände, Stor Hemming Andersson i Gruvriset.

Jan Jansson var son till kolaren Jan Andersson i Gesberg och hans hustru Lisa Jansdotter från samma by. Enligt faderns dödsnotis hade Jan haft 6 syskon, vilka alla dött mycket unga, ofta under första levnadsåret och troligen i dysenteri som härjade svårt under den tiden. Jan Jansson gifte sig 1820 med Greta Carlsdotter som kom från Stora Tuna och de bodde kvar i Gärsjön ännu 1838 där även föräldrarna bodde med dem. 1839 blir emellertid Greta sjuk i dysenteri och avlider i april. Jan står nu ensam med barnen och har dessutom sin 76-åriga mor att ta om hand sedan fadern dött 1840. Han gifter emellertid om sig redan inom ett år med den jämngamla Maria Hansdotter från Finnbo. Maria och Jan får året efter giftermålet sonen Anders Gustaf som emellertid dör vid tre års ålder i en okänd sjukdom. Jans gifte son Jan Erik bor med föräldrarna tillsammans med sin hustru Stina Lisa Hill och deras dotter Anna Lisa.

1846 flyttar familjen bestående av hustru och två barn, modern samt dessutom två drängar till Getbo där han har köpt sig ett torp - Getbolandet - och uppenbarligen har det ganska bra. Han markerar också sitt nya liv med att byta namn till Landström. Bara några år efter att de ordnat sitt nya liv drabbas familjen åter av olyckan när hustrun Maja dör i en okänd sjukdom den 28 september 1849. Jan lever dock inte ensam så många år. Redan 1853 gifter han sig med den 19 år yngre Maja Lisa Persdotter som tjänat som piga i By. Jan har nu sålt torpet men brukar det vidare en tid. Tydligen har han fått ett bra pris för 1856 finner man honom som hemmansägare i Åsmansbo dit han flyttat med hustru och yngste sonen från första äktenskapet.

1861 bor sonen Carl Petter och hans hustru Carolina Persdotter och deras fyra barn hos fadern och hans nya hustru. 9 februari 1863 drabbas emellertid Jan av tarmvred och avlider. Den endast 47 år gamla änkan tar nu över hemmanet och bor där tillsammans med Jans son Carl Petter från första äktenskapet och hans nu ganska stora familj som består av fyra söner och tre döttrar.

Spekulationer och anomalier

Så lång vet vi hur historien såg ut. När jag följde Jan Janssons liv slog det mig att han från en ganska fattig tillvaro helt plötsligt 1846 har fått råd att köpa sig ett torp för att sedan byta upp sig till ett eget hemman i Åsmansbo. Han byter också namn till Landström och håller sig med två drängar. Den naturliga förklaringen är kanske att han fått ett arv, eller att han helt enkelt var en skötsam och sparsam människa. Jag hade emellertid blivit lite nyfiken på var namnet Landström kom från. Jag fann då en notis på Anbytarforum under kategorien "Okänd son till Oscar I?". Där kan man läsa om yngste sonen Carl Petter Landström:


" Enligt föddebok hette hans föräldrar Jan Jansson (1797-1862) och Greta Carlsdotter (1797-1839) Muntlig tradition berättar en annan historia. Där är Jan och Greta bara fosterföräldrar och som mor anges en "Lovisa", piga på Finnbo Herrgård och släkt med Jan. Som far utpekas dåvarande kronprisen Oscar (Oscar I). Myt eller sanning? Oavsett vilket - frågan måste utredas innan man kan forska vidare på Carl Petter. ----- En undran är också hur Carl Petter kunde få namnet Landström om han var född Jansson? "

Jag är mycket skeptisk till alla familjehistorier om förmenta kungliga anor, men som "avdankad" forskare tycker jag man måste ta reda på vad som går att ta reda på. Frågan varför Carl Petter fick namnet Landström besvaras ovan. Däremot finns det andra förhållanden som är ovanliga. Ett är varför yngste sonen blev favoriserad framför äldste sonens familj. Ett annat mysterium som inte är besvarat är hur Jan Jansson helt plötsligt kom "på grön kvist" och dessutom ansåg sig behöva byta namn. Man kan emellertid konstatera att det inte alls var ovanligt att man bytte namn på den tiden och då ofta när man flyttade.

Jag har förgäves letat i kyrkböckerna för att finna den Lovisa som hänvisas till som Carl Petters verkliga mor. Hon skulle ju enligt ryktena vara en släkting till Jan Jansson och arbeta på Finnbo Bruk. Carl Petter döpte sin äldsta dotter till Lovisa Sofia. Äldste sonen döpte han till Per efter morfar och Johan efter farfar. Valet av namnen på dottern kan ju vara dikterat endast av den tidens mode.

Det vore intressant att veta mer om familjesägnen, när den uppstod och hur trovärdig den är. Om någon har mer information i frågan så vore det intressant att få veta detta. Om någon har tillgång till bouppteckningar för Dalarna vore det intressant att läsa vad Jan Jansson Landströms arv bestod av och hur det fördelades, likaså om Jan fått något arv i sin tur som förklarar hans hastigt påkomna välstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...