google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Att ta betalt för det man fått gratis är oetiskt

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

måndag 18 juli 2011

Att ta betalt för det man fått gratis är oetiskt

På grund av felaktigheter i den ursprungliga versionen är denna text omskriven och utökad 20 juli.

För dom som inte redan visste det vill jag göra klart att det inte är av snällhet som olika släktforskartjänster låter dig bygga ditt släktträd på Internet. Inte ens de som tillhandahåller denna tjänst obegränsat och gratis gör det för att dom är hyggliga mot dig - de gör det för att tjäna pengar, vilket är helt i sin ordning om dom ger dig något av rimligt värde tillbaka för att dom får använda de uppgifter som du genom idogt arbete under många år samlat ihop om din släkt.

Om ni inte tror mig kan ni ju föreställa er en släktforskartjänst som bara har några få släktträd på sin sajt. Ju fler släktträd och ju fler personer dom kan ståta med i sin databas ju attraktivare blir dom ju för kunderna att ansluta sig och ytterligare utöka databasen. Hur tjänar dom då pengar om dom inte tar betalt av dig? Dels tjänar dom genom annonser som står i direkt proportion till hur många besökare dom har. Dels tjänar dom pengar på att erbjuda extratjänster som du har nytta av som släktforskare. Det kan vara olika typer av databaser som normalt kostar pengar, det kan vara smarta tjänster som gör att du kan söka bland de andra medlemmarnas släktträd på ett fiffigt sätt, det kan vara att du kan tillverka släktböcker, spara dina bilder, samla dokument eller andra tjänster som underlättar för dig i din släktforskning.

Alla dessa tjänster är till nytta och det är helt i sin ordning att de kostar pengar. Det är däremot inte i sin ordning att dessa tjänster ibland tar betalt av andra för det material som du har ställt gratis till deras förfogande. Detta har gjort mig mer och mer irriterad under den senaste tiden.

Jag tillhandahåller den här bloggen som hjälp till nybörjare helt utan annan egennytta än tillfredsställelsen att få vänner och vara till hjälp, Jag har dessutom en Facebookgrupp där vem som helst kan delta och ställa frågor och andra medlemmar ställer upp helt oegennyttigt och svarar på frågor. I många fall knyts nya kontakter och man finner nya släktingar genom dessa två fora. Att ägna sig åt detta kostar både tid och pengar och det enda bidrag jag får till verksamheten är de få ören som jag tjänar när någon av er blir nyfiken och klickar på en av de Google-annonser som finns på sidan och det är inte mycket kan jag berätta.

Ni kan då förstå min irritation när det gång efter annan inträffar att nybörjare har lagt ut sitt material på en internettjänst som dom hänvisar till för att dela med sig och detta inte fungerar. De andra medlemmarna inser att dom inte kan läsa släktträdet eftersom dom inte är betalade medlemmar på just den släktforskartjänsten. Tråkigt nog är det ofta nybörjare som med stor möda lagt in sina data på sådana sajter och ny inser att deras släkt, vänner och kollegor måste betala för att ta del av materialet.

För att kunna ge råd om vilka tjänster man bör välja har jag laddat upp mitt släktträd på 11 000 personer på de flesta tillgängliga tjänster för att se hur det fungerar. Att göra det innebär oftast inget som helst problem eftersom dom är jätteglada att få en massa nya data. I de flesta fall kan så vem som helst söka i mitt material, men i några fall kan bara betalande medlemmar söka i det material som jag tillhandahåller gratis! i några fall säger man att de vill ha betalt om jag skall ladda upp mer än ett visst antal personer, vilket inte alltid är sant.

Jag är gratismedlem på Ancestry och på MyHeritage och har också mitt material på GeneaNet. På MyHeritage har jag  laddat upp hela min databas, vilket inte skall gå om man är gratismedlem. Gränsen är 250 personer om man inte skall betala för ett abonnemang. Jag är inte särskilt förvånad när inget händer fast jag har 44 gånger så många personer i mitt träd än vad som är tillåtet. Det är som en bank skulle säga att jag bara får sätta in 100 kronor.

På Ancestry kan man ladda upp precis så stora filer man vill liksom man kan göra på GeneaNet. På MyHeritage finns tre nivåer som kostar olika mycket. Nästa nivå är 2500 personer och med det dyraste abonnemanget kan man ladda upp så mycket man vill, men som jag nämnde - ingen har slängt ut mina 11 000 poster.

Ancestry låter dig bjuda in personer som du vill skall se dina uppgifter, men personer i alla andra träd lägger Ancestry beslag på om du inte betalar. Det innebär att en släkting måste bjudas in och acceptera innan han/hon kan se dina uppgifter utan att betala.

På MyHeratiage använder man sig av vad kallar Smart Matchning mellan alla träd, som funkar riktigt bra även för mig som "tjuvåker" med mina 11 000 illegala poster. Jag får reda på med vem och vad jag delar med andra.  Däremot måste jag betala om jag skall utnytja fördelen av denna matchning fullt ut. Även MyHeritage har ett system med inbjudningar.

GeneaNet har sedan två decennier principen att allt material som ställs till deras förfogande gratis också erbjuds gratis. Deras hela websida är just nu under omarbetning och utökning med mängder av nya tjänster, av vilka de flesta är gratis. Sökning, dela med sig av sina uppgifter och jämförelse med andra medlemmars material fungera bra. Även här kan man genom inbjudan ge andra möjlighet att lägga till poster i sitt träd.

När jag nämner Internettjänster måste jag även nämna DIS´ tjänst DISBYT.  Även den tjänsten bygger på att man kan söka i andra medlemmar material, men den skiljer sig så till vida från de tidigare att det finns en kvalitetsgradering av uppgifterna som styrs av hur väl originalkällorna är angivna. Det här gör uppgifterna enklare att kontrollera. DISBYT är emellertid inte ett sätt att bygga upp sitt släktträd, men däremot ett mycket seriöst sätt att dela det med andra.

Ancestry skiljer sig även den från de andra tjänsterna genom att de äger Genline och erbjuder således en möjlighet till att söka i originalkällorna - dvs. kyrkoboksmaterialet. De andra tjänsterna är begränsade till att söka i de andra medlemmarnas material, vilket på intet sätt kan garanteras vara korrekt, men en mycket värdefull ledtråd för vidare sökning och samverkan i forskningen.

Jag skrev för en tid ned en checklista över vad man skall tänka på när man väljer "gratistjänster". Till den listan skulle jag vilja lägga följande:

Betala aldrig för att bygga ett släktträd på en Internettjänst - du gör dem en tjänst. Dessutom - gå aldrig med på att någon Intenettjänst tar betalt för material som du låter dem använda gratis. Det är stöld, eller åtminstone otillbörligt nyttjande av annans egendom. Jag skulle också vilja råda var och en att inte lämna ut sina kortuppgifter till en tjänst för att få "prova på gratis". Dels är det lätt att man glömmer avbeställa efter provperioden, dels är det onödigt att sprida sina kortuppgifter om de inte skall användas vid köp. På samma sätt bör man inte gå med på att lämna ut sitt personnummer om man betalar med kort.

3 kommentarer:

  1. Sunt resonemang. Lite av det du skriver gjorde att jag startade min officiella släktforskning på egen server. Kör där PhpGedView vilken är gratis. Det finns många gratisservrar med PHP på nätet, dock skiftande kvalité som kan täcka normala behov.

    Att jag slutat släktforska är en annan sak men din Facebook-grupp gör att jag har svårt att hålla mig ifrån att fortsätta lite till.

    Brukar klicka på Google-länkar på gratissiter för att bidra med några ören.
    //Björn Hallgren

    SvaraRadera
  2. Det är ju få som har ditt kunnande Björn så dom kan sätta upp egen server. Det finns ju flera gratisalternativ på Internet - själv använder jag GeneaNet. Jag tycker också det är helt OK att betala för ett bra program på datorn och även för tjänster som ger mervärde, som Arkiv Digatal, SVAR, Ancestry/Genline och alla tillägg till "gratistjänsterna".

    Kul att du gillar min grupp och tack för dina egna värdefulla bidrag till diskussionerna.
    Mvh
    Jan

    SvaraRadera
  3. Bara en observation om MyHeritage.
    När man fått Smart Matches och går in för att granska matchningarna får man först matchande släktträd där man trycker Visa Matchningar. Trycker man sedan på Verifiera matchning ser man bara den egna personens data skarpt, den matchande personens data kan bara anas om man inte betalat för Premium.
    Man kan då medan man har matchningarna framme trycka på Besök som finns i rubriken under namnet på släktträdet man kommer då till det aktuella släktträdet där man klickar på trädet och skriver in den person man matchar till i sökrutan i överkant, sedan kan man läsa av persondata utan problem.
    Det har fungerat bra för mig som inte vill betala extra.
    Mvh
    Anders Ö

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...