Jag kan inte använda Billion Graves
Här vilar Léon Banquet, avliden 27 april 1946 vid en ålder av 70 år |
Med den nya tekniken kan man nu bara gå ut på en kyrkogård var som helst i världen med sin iPhone i fickan - registrera kyrkogårdens namn, låta iPhonen ange GPS-koordinaterna, ta en bild av en gravsten och vips ligger den i databasen för alla att ta del av. Trodde jag!
För att testa detta gick jag ned till den lokala kyrkogården i min lilla by Boutenac i södra Frankrike med min nya iPad2 laddad med appen (applikation på modern svenska) för Billion Graves. Visserligen fanns ingen app för iPad, men den jag laddade ned skulle fungera för iPad enligt beskrivningen. Väl på plats angav jag namnet på kyrkogården och vips lokaliserade min iPad platsen via GPS och placerade ut min position på karten. Nöjd trodde jag givetvis att jag nu hade lagt till en ny kyrkogård till den gemensamma databasen. Icke så - den fick snällt stanna i min surfplatta. Inte heller dök den upp på hemsidan för Billion Graves, vilket jag kollade när jag väl kom hem.
Skam den som ger sig. Jag tänkte nu försöka fotografera en gravsten som enligt inställningen i programmet skulle laddas upp till databasen automatiskt. När jag försökte ta en bild från programmet meddelades det att endast iPhone är utrustad med kamera och GPS så att bilder av tillräcklig kvalitet kan läggas till. Då undrar man varför man anger att appen fungerar på iPad, vilket den borde göra eftersom den har både kamera och GPS.
Jag tog ändå en bild av en gravsten med min iPad-kamera som jag skickade till mig själv som mail och den kan ni ju titta på och avgöra om kvalitén duger.
Jag hade sett framför mig mycket intressanta möjligheter med denna teknik om den fungerat. Antag att man på resa runt i välden tar en promenad på kyrkogården och håller utkik efter svenskklingande namn som man kan dokumentera. Det är ju ofta dessa förfäder i förskingringen som är så svårt för släktforskare att finna. Vidare borde man inom en mycket nära framtid kunna dokumentera alla svenska kyrkogårdar om varje släktforskare med rätt utrustning tar en runda med hunden då och då och samtidigt tar lite bilder av gravstenar.
Jag testade också Billion Graves hemsida där man kan transkribera - dvs. tyda de bilder av gravstenar som andra tagit. Det är först när en gravsten transkriberats som man kan sedan söka på personer eller kyrkogårdar. Här kommer förmodligen flaskhalsen i tjänsten att uppstå. Det är ju en sak att vandra omkring och knäppa lite bilder en vacker dag - en helt annan sak att sätta sig vid datorn och tyda gravstenar som man själv och andra tagit. Jag testade med den första gravstenen som kom upp och matade in uppgifterna för Rhoda Johnson Reichart från Utah, USA. Det fungerade väl och jag kunde sedan hitta Rhoda när jag sökte i databasen.
Förstår att det kan vara frustrerande att inte kunna bidraga, men jag tvivlar på att så många går omkring med en iPad i fickan.
SvaraRaderaVi skulle annars behöva många gravbilder från svårforskade länder som Frankrike.
Jag antar att ovanstående anonyma kommentar kommer från någon närstående till Billion Graves på grund av den personliga tonen i "Vi".
SvaraRaderaJag hoppas emellertid att det inte är så för i så fall existerar en viss arrogans som inte är klädsam inom företaget.
Kanske företaget kan kommentera så inga missförstånd uppstår.
Mvh
Jan
PS/Jag bär ofta med mig min iPad när jag tar promenader/DS
"Vi" är alla släktforskare utanför Frankrike och du verkar se konspirationer där inga finns. Arrogant kan du dessutom vara själv. Det är inte alla som försöker göra sig en hacka på släktforskningen.
SvaraRaderaDu måste ha stora fickor ;)
Jag ber Billion Graves så mycket om ursäkt, men missförstånd skulle ju undvikas om vi alla står för vad vi skriver.
SvaraRaderaFör att undvika sådant i fortsättningen kommer jag att radera alla kommentarer som inte är underskrivna eller kan identifieras till person.
Jan
Det blir ju allt viktigare att gamla gravstenar bevaras, speciellt när den här tekniken kommer att fungera. Jag tror att många kommer att fotografera gravstenar. Jag har länge retat mig på att kyrkogårdsförvaltningar skrotar gamla gravstenar.
SvaraRaderaJag håller med dig Barbro, men samtidigt är det ju bra att man återanvänder gamla fina riktiga stenar så man slipper köpa dyra konstgjorda stenar. När min far gick bort kunde vi slipa om en vacker gammal sten som kyrkogården hade. Man tycker emellertid att det skulle vara tvång på att fotografera stenen innan den återvinns.
SvaraRadera