google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Sveriges populäraste släktforskningsprogram för datorn

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

fredag 17 februari 2012

Sveriges populäraste släktforskningsprogram för datorn

 GeneaNet har kommit med sin årliga medlemsundersökning av vilka släktforskarprogram vi använder. Den stora nyheten i år är att MinSläkt har passerat Disgen på förstaplatsen. Fortfarande använder emellertid nära 70% av de svarande en av dessa två program. MinSläkt har ökat nästan exakt lika mycket som Disgen minskat sedan förra året så de tvås dominans tillsammans är oförändrad. På tredje och fjärde plats kommer MyHeritage's datorprogram FamilyTree Builder samt det svenska programmet Holger - vardera knappt 8% av användarna.

GeneaNets undersökning kräver en liten kommentar eftersom den är gjord på deras egen sida bland deras egna medlemmar. Medlemmarna i GeneaNet borde endera vara sådana som valt den tjänsten för att bygga upp sitt släktträd on-line, eller sådana som valt tjänsten för att presentera den forskning som man har på sitt huvudprogram på datorn. Om man uteslutande har sitt material på GeneaNet så har man knappast något program på datorn och borde då inte ingå bland dom som röstar.

Dom som röstat är således personer som använder ett program på sin dator - Disgen, MinSläkt eller annat. En text jag skrev för en tid sedan visar att GeneaNet är det enda av de tre stora - Ancestry, MyHeritage och GeneaNEt som är lämpligt att använda tillsammans med ett huvudprogram på sin dator där man laddar upp Gedcomfiler från. Detta göra att en användarundersökning på GeneaNet troligen är mer tillförlitlig än en motsvarande undersökning gjord på exempelvis Ancestry.

Det är därför anmärkningsvärt att MyHeritage FamilyTree Builder kommer så högt upp på listan. Rimligtvis borde de som använder denna paketlösning från MyHeritage inte vara medlemmar på GeneaNet samtidigt. Jag tolkar det så att andelen användare av MyHeritage i kombination med FamilyTree Builder i verkligheten är större än denna undersökning visar.

En annan intressant insikt är hur viktigt det är att ett program är på svenska. Detta verkar inte bara gälla de rapporter som skrivs ut utan också menyer och hjälpfunktioner. De tre svenska programmen MinSläkt, Disgen och Holger parkerar sig alltid i topp tillsammans med FamilyTree Builder som finns i svensk version. Världens största släktforskarföretag Ancestry som också har ett integrerat desk-topprogram likt det MyHeritage har kommer avsevärt längre ned på listan. Det heter FamilyTree Maker och finns inte i svensk version.

Hur viktigt det är för svenska användare att programmen är på svenska har jag insett den senaste tiden när jag sökt efter ett alternativ till Disgen. Jag inser då hur ålderdomligt Disgen är i jämförelse med många internationella konkurrenter och den enda slutsatsen jag kan dra är att de svenska programmens popularitet vilar på språkfrågan. Här finns en stor marknad för de bästa internationella programmen om man utvecklar sina program så att de kan "tala" de skandinaviska språken.

5 kommentarer:

  1. Jag håller med dig om att de svenska alternativen definitivt är uråldriga. Jag tror dock inte att det är någon jättemarknad som öppnar sig.

    Enligt Wikipedia så är runt en miljard människor engelsktalande. I skandinavisktalande länder finns det ungefär 16 miljoner personer d.v.s. i runda slängar 1,6 % av den engelskspråkiga kundbasen. Blandar vi dessutom in spanska, franska och de andra stora världsspråken tror jag vi står oss slätt.

    En troligare väg är väl om någon skapar ett skandinaviskt alternativ som är inspirerat av moderna datorer och gränssnitt. Denne (skandinav) skulle få en ganska stor kundbas att locka till sig. Jag tror dessutom att en sådan utvecklare skulle kunna få massor med kompetent hjälp och inspiration av all duktiga släktforskare i sverige. Jag skulle gärna bidra med en funktionsspec och annat jag har kompetens till.

    SvaraRadera
  2. Du har nog rätt i att vi är små, men å andra sidan är det inga stora kostnader inblandade i att översätta ett redan fungerande program. Jag har hjälpt till, helt ideellt, med att översätt såväl en webbtjänst för släktforskning, som gjort korrigeringar i narrationen till ett program och det kräver några timmars arbete, men inget i jämförelse med att utveckla något nytt. En stor och kanske oöverstiglig uppgift för tekniker blir nog hjälpkapitlen(-:

    SvaraRadera
  3. Vad trött jag blir. Åren går och släkten väntar sig att jag gör något åt vår släktforskning. Men vilket program ska jag använda? Jag arbetar med Mac. Kan jag få en rekommendation om bästa, roligaste, mest användbara programmet?
    Med vårhälsning
    Ove Torgny
    Ängelholm

    SvaraRadera
  4. Till Anonym:

    Du kommer sannolikt aldrig att hitta det bästa, roligaste och mest användbara programmet utifrån rekommendationer från andra. Alla tycker olika och har olika hårdvara och kunskapsnivå. Vad jag kan rekommendera är webbaserade program för de passar för alla oavsett hårdvara.

    * The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 9 (http://lythgoes.net/genealogy/software.php) använder jag själv. Det finns på svenska och kan man en del om websidor och hur de presenteras är detta utmärkt. Det jag har testat som ger mig störst kontroll på hur presentationen funkar och ser ut.

    * My Heritage - http://www.myheritage.se.
    Utmärkt version för den som inte kan så mycket eftersom all konfigurering redan är gjord. Finns gratis men man kan betala för att få mer funktionalitet.

    * GeneaNet förstås. http://www.geneanet.org/. Har också en hel del att erbjuda.

    I slutändan är det enda som gäller att prova sig fram genom att installera alla testversioner man kan få tag på och se hur de känns att jobba med. Själv har jag letat i flera år och inte hittat det perfekta verktyget.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  5. Ja du Ove - nog kan man bli trött. Som du sett i mina texter har jag samma problem med att välja program. Jag vet väldigt lite om Mac för släktforskning - har bara arbetat med Mac i andra sammanhang. Utbudet är begränsat. På den här länken hittar du en komplett lista över alla tillgängliga. Läs också http://slaktforskning.blogspot.com/2012/02/utlamnad-till-disgen-pa-deras-villkor.html med tillhörande länkar innan du väljer ett program.
    Eftersom du har släkten över dig så kanske du även kan ha nytta av följande råd: http://slaktforskning.blogspot.com/2012/02/maria-skrev-foljande-pa-facebookgruppen.html
    Lycka till!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...