En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

torsdag 9 februari 2012

Att illustrera sin släktforskning

Det blir inte mycket tid till att skriva om sin släktforskning när man är mitt uppe i arbetet med att ordna upp den. Jag har nu tagit mig för att gå igenom alla mina gamla data, korrekturläsa dom och dessutom komplettera med nya uppgifter.

Det är ju trevligt att ha illustrationer i sin släktbok och då speciellt porträttbilder. Jag har genom att knyta kontakt med personer som jag delar anor med lyckats finna ganska många bilder på historiska personer. Bilder av ättlingar och anättlingar som är samtida kan man ju ofta få om man tar kontakt direkt med familjen och ibland kan man hitta bra bilder på Facebook.

När man går längre tillbaka i tiden så kan man ju hitta målningar på Internet av de anor och anättlingar som var mer berömda och bilder på många av den stora mängd präster som finns i min släkt kan jag hitta i herdaminnen eller på Internet. När det gäller adliga personer eller frälsesläkter så använder jag deras vapen eller sköldemärken som illustrationer. Även prästerna hade ju vapen som dom använde som sigill och dom blir trevliga illustrationer i släktboken. Slutligen har jag i Västerbergslagens släktforskares tidskrift Släktforskaren funnit bomärken för många av mina anor i Dalarna och de ger ju en extra dimension åt personerna i släktboken.

I mitt släktboksprogram TCGR kan man lägga in illustrationer exempelvis i ortsförteckningen. I några fall har jag hittat bilder av gårdar i släkten som Laxbrogården, som nu står på Skansen eller den sk. Bellmansgården i Smedjebacken och Gammelgården i Ludvika. Även mindre bemärkta gårdar i släkten är trevliga att lägga in i ortsdelen. Jag avser också att använda bilder av sockenkyrkorna som illustrationer till de socknar som är speciellt frekventa i min släkt. Givetvis kan man bifoga gravstenar till dödsnotiserna och om man vill kan man bifoga ett klipp ur dopboken till födelsenotisen. Att det är tillåtet att göra så med material från både Arkiv Digital och Genline har jag fått skriftligt på, men däremot går det inte för sig med material från Ancestry. Jag har också frågat SVAR om samma sak men inte fått något svar. Ytterligare en trevlig sak är ju att lägga in detaljer ur äldre kartor i sin släktforkning.

Man kan enkelt konstatera att man aldrig blir sysslolös som släktforskare. Man hittar alltid nya intressanta vinklingar på sin hobby.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers