En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

onsdag 1 april 2015

Två märkliga livsöden i Holmedal

Den 8 juni 1721 föds tvillingarna Olof och Pär Ersson i Tveten i Holmedal i nuvarande Årjängs kommun. Fadern hette Erik Olsson och modern hette Kerstin Andersdotter. I deras födelsenotis har prästen i efterhand noterat en besynnerlighet som jag bara måste studera vidare. Prästen som döpte de två var troligen Sveno Andreae Florenius, men den som gjorde noteringen var troligare Nicolai Olavi Lysén eller någon av hans kollegor. Mitt intresse beror på att Olof är min anfader i 7:e generationen. Det är svårt att följa tvillingarnas levnadsöde eftersom husförhören bara sträcker sig till 1754 för Holmedal. Något lite vet man ändå grundat på andra handlingar.

De föddes således i Tveten, men vid sin död bodde de i Leverbyn. Dessemellan hade de båda gift sig med systrarna Elin och Kerstin Börgesdotter, som dock inte var tvillingar. Pär var den mest framfusige och gifte sig redan 1 januari 1748 med den äldre systern Katarina (Kerstin). Hon var då 22 år och han var 27 år gammal. Kanske hade Olof redan då spanat in den yngre systern Elin, men eftersom hon bara var 16 år gammal så kanske han inte lade märke till henne ännu vid den tiden. Det dröjde emellertid bara tre år innan han friade och 28 december 1751 stod bröllopet. Morgongåvan var 50 lod silver. Kanske hade de satsat på att upprepa syskonens vigsel på årets första dag, men att det inte passade med almanackan det året. 1 januari 1752 var nämligen en onsdag och då kunde man kanske inte gifta sig. Det fick bli en lördag, medan brodern blev äkta man på en fredag.

En liten kuriositet är att flickornas fader Börge Halfvardsson gifte sig 1748 med sin andra hustru Kerstin Andersdotter från Tveten några månader efter dottern Kerstin. Han hade varit änkling i tolv år. När Börge gifte bort sin yngsta dotter hade familjen flyttat till Tveten – kanske till hans nya hustrus fädernegård.

Olof och Elin fick ett antal barn. Dottern Anna föddes 1752, Böret 1756 och Ingeborg 1759. Även Pär fick tre barn. Hans Anna föddes 1751, Erik 1754 och Olof, med namn efter farfars far eller brodern kan man förmoda föddes 1757. Förutom barnens födsel vet vi inte mycket om familjerna förrän de förekommer i det äldsta husförhöret för Holmedal – 1754-1763. Det är då det märkliga uppdagas.

Bara några dagar efter tvillingbrödernas 38:e födelsedag avlider de båda på exakt samma dag av ”håll och styng” (lungsäcksinflammation) endast 28 år gamla den 17 juni 1759. De lämnar sina relativt unga hustrur och vardera tre barn efter sig.

Nu undrar ni säkert hur det gick för de unga änkorna. Det gick ganska bra. Snart efter makarnas död flyttar två yngre män in med änkorna. Elin flyttar ihop med och gifter sig med den 5 år yngre Olof Andersson och Karin kommer att gifta sig med den 6 år yngre Nils Nilsson. Karins två döttrar med Nils dör unga, men sonen Per som föds 1768 överlever. Elin och Olof får åtminstone en dotter och en son.

I Leverbyn bor nu även flickornas bror Anders Börgesson med sin familj. Olof och Elin flyttar emellertid snart till Bön i Karlanda.

Källor: Kyrkböcker för Holmedal de aktuella åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...