Uhrström och Scheutz - eller jakten på min frus farmors farmors föräldrar
Min frus farmor farmor Johanna Ulrika Uhrströms härkomst är något av ett mysterium. Hon föddes 20 januari 1805 på Seljeryds Smedsgård i Östra Torsås socken i Kronobergs län. Ingen fader uppges men moderns namn är Catharina Schieutz. Vittnen vid dopet är bl. a. komministern Magnus Thelander och demoiselle Maria Thelander. Min första tanke var att undersöka släktnamnet Schieutz och jag fann då att släkten har en utmärkt släktsida på internet. Släkten Scheutz har rötter i kontinentala Europa samt Danmark och har främst gjort sig kända som framstående glasblåsare vid de småländska bruken. I en ursprungligen dansk gren av släkten förekommer samma stavning som hos Johanna Ulrikas moder. Denna gren var mästerkockar och restauratörer och verkade i Sverige främst på Medevi Brunn. Kontakter med släktföreningen och studier av de olika släktgrenarna har emellertid inte givit några svar på vem Johanna Ulrikas mor eller far är.
Johanna Ulrika gifte sig med soldaten Nils Jonasson Raffel samma år som hans första fru avled endast 45 år gammal. Troligen hade förhållandet påbörjats innan hustrun avled eftersom det första barnet kom redan sex månader efter vigseln i december 1834 och hustrun dog 22 maj samma år. Det anges i husförhöret att Nils "förser sig med råd", vilket enligt Ordbok för släktforskare kan tydas endera så att han ber om råd - då troligen av prästen, alternativt att han brutit mot ett tabu.[1] I båda fallen kan det avse hans förhållande och snara giftermål efter hustruns död. Han var ju tvungen att ha sitt befäls medgivande för ett nytt giftermål och var därför säkert angelägen om att ingen skugga skulle falla över hans heder. Johanna Ulrika bodde vid tiden "i en stuga" under Östra Jäts Knutsagård intill Nils Raffel som bodde i soldattorpet. Johanna Ulrika bodde tillsammans med en knappt tjugo år äldre kvinna vid namn Marta Stina Schutz. På samma sida i husförhöret finns undantagsänkan Ingrid Eriksdotter och hennes son Nils Peter Schutz. Namnet Schutz kan vara en av de otaliga varianter som finns i släkten Scheutz, men det är också möjligt att det är en annan släkt och att födelsenoteringen för Johanna Ulrikas mor skall vara Schutz snarare än Schieutz. Jag får börja nysta i tråden med Schutz som jag funnit i husförhöret.
Nils Petter Schutz föddes 14 december 1805 i Kalvsvik socken i Kronoberg. Hans far var Petter Schutz och modern som ovan. Marta Stina Schultz var född 1787 och i hennes födelsenotis finner vi att modern hette Elin Johansdotter. Eftersom namnet Schutz är relativt ovanligt och därför fångar blicken går jag tillbaka till husförhören för Marta Stinas födelse för att finna familjen. Jät AI:2 är emellertid svår att tyda så jag går till Jät AI:3 och finner då familjen redan på sidan 46 i Robbagården. Faderns namn är fortfarande otydligt men han är född 1739 och dom har vid tillfället fyra barn - Peter, 1777, Catharina, 1779, Göran 1783 samt Marta Stina, 1787. En hypotes börjar växa fram. Catharina skulle kunna vara Johanna Ulrikas mor, vilket skulle förklara att hon bor tillsammans med sin moster Marta Stina Schutz. Peter är då troligen undantagsänkan Ingrid Eriksdotters man och Ingrid och Marta Stina är således svägerskor. Nils Petter Schutz är då kusin med Johanna Ulrika Uhrström.
Att Peter Schutz faktiskt är Ingrid Eriksdotters man bevisas när jag finner dom på Knutsgården i Jät AI:4. Där hittar jag också namnet på den äldre Schutz som föddes 1739. Han heter Elias Schutz och var tidigare klockare. Vi har nu kommit fram till 1810-tal och på soldattorpet bor Nils Raffel med sin familj. Några år senare finner vi Petter Schütz, som nu begåvats med prickar över sitt u. Han har gått i faderns fotspår och blivit klockare. Han avlider emellertid 1819 i feber endast 42 år gammal. I dödsnotisen stavas hans namn Scheutz. Fadern Elias lever fortfarande tillsammans med sin hustru och dottern Marta Stina, men nu har den unga pigan Johanna Uhrström tillkommit i familjen. Hon har 1820 flyttat in från Carlskrona endast 15 år gammal. Även Elin, Elias hustru dukar emellertid under för febern 69 år gammal år 1818 och Elias själv dör av ålderdomssvaghet 1821 i december.
Dottern Marta Stina blir nu fattighjon under en tid men redan 1822 får hon bo i en liten stuga på Knutsgården och svägerskan Ingrid Eriksdotter med sonen Nils Petter blir undantagsänka på samma plats. Johanna Ulrika Uhrström har varit i Växjö och dyker upp i husförhören 1822 då hon bor tillsamman med Marta Stina som vi nu ganska säkert kan säga är hennes moster. Johanna Ulrika mor försvann efter nedkomsten 1805 och i senare husförhör framgår att Johanna Ulrika vistats i Carlhamn. Det vore intressant att undersöka var Johanna Ulrika fanns innan 1820 då hon kom från Carlshamn. [Se nedanstående tilläggsnotering från 2009-11-09 - 2]
In- och utflyttningsregister saknas från Jät både för tiden efter 1805 och kring 1820. I Carlshamn finns emellertid register för utflyttning från 1821, vilket i och för sig är ett år för sent, men man kan ju testa. Jag hittar ingen Johanna Uhrström, men väl två andra utflyttade Uhrström - Sven Magnus och Inga M. Uhrström. Jag försöker hitta dom i Carlshamn, men ger upp eftersom det är närmast omöjligt att hitta rätt bland rotar och kvarter. Jag testar Google och söker Uhrström - Karlshamn. Det finns många nutida med det namnet i Karlshamn och på en turistsida över Karlshamn visas ett pampigt hus där familjen Uhrström hade bott på sent 1800-tal. Givetvis går jag till DISBYT och ser om det finns någon Uhrströmsforskare. Uppenbarligen är det inte en särskilt släktkär familj för det finns inte en enda Uhrström i Blekinge län registrerad på DISBYT.
Det börjar bli sent och jag tycker ändå att jag kommit en bit på väg. Jag vet nu att Johanna Ulrikas far troligen kom från Carlshamn och att hans familj tydligen lät flickan växa upp hos sig för att vid femton års ålder återvända till moderns familj. Vad som blev av modern vet jag däremot inte ännu. Johanna Ulrikas mor hette såldes Catharina Schieutz eller Scheutz/Schutz och var dotter till klockaren Elias Schutz och hans maka Elin Johansdotter. Jag har under letandet funnit ett antal Schutz, med varianter, som jag måste undersöka närmare bl. a. en S.M. Adjunkten O.F. Schutz som dog 34 år gammal i Jät år 1832-02-07.
Huruvida detta har något som helst samband med glasblåsar/restauratörssläkten Sheutz vet jag ännu inte. Om någon av mina läsare har någon information så är jag givetvis väldigt tacksam att få ta del av den.
1. Det här uttrycket har diskuterats ingående på Anbytarforum. Elisabeth Thorsell menar där att det betyder att familjen klarar sig själv utan socknens hjälp. Så kan de naturligtvis vara, men i det här specifika fallet förefaller Ordbokens definition mer trolig eftersom det berörde en indelt korpral som uppenbarligen inte hade överhängande ekonomiska problem.
2. Jag hade gjort en googlesökning på Uhrström och funnit flera träffar i Karlshamn, varför jag kom på villovägar och började leta där efter Catharina och Johanna Ulrika. Att det var Karlskrona jag borde letat i kom jag på först långt senare. Jag blandade helt enkelt ihop Karlshamn med Karlskrona - mycket pinsamt (tillägg 2009-11-09)
Hej,
SvaraRaderahittade din blogg om Schutz, själv är jag en Schütz från Göteborg. Enligt "legenden" är vårt namn förtyskat från Schuetz till Schütz. Jag tillhör en gren av familjen som främst ägant sig åt sjöfart - kaptener etc men jag har även hört att det finns många präster o dyl i familjen, det finns även en gren i Stockholm.
Hej Marika
SvaraRaderaOm du har några uppgifter hur din släkt är förknippad med prästerna Schutz i Jät så vore det intressant.
Mvh
Jan