google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Schütz och Wiesel - det börjar klarna kring min frus anor

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

fredag 6 november 2009

Schütz och Wiesel - det börjar klarna kring min frus anor

Jag hade kommit så långt att jag troligen funnit Johanna Ulrika Uhrströms morfader, klockaren Elias Schutz i Jät. Mycket återstår emellertid innan jag kan vara helt säker. En sökning i DISBYT efter Elias Schutz gav inget matnyttigt, men däremot sökning på Elias Schütz. I Jät får jag sex träffar - tre på Elias född 1776 och tre på Elias död 1821. Att klockaren Elias Schutz dog 1821 vet jag redan, men han föddes enligt husförhören 30 mars 1739 så det måste vara två olika Elias jag funnit. Mycket riktigt så anges det av de flesta forskarna på DISBYT att fadern till Klockaren Elias hette Christian (Georgii) Schutz medan fadern till Elias som föddes 1776 hette Eric Schutz. Vid närmare studier visar det sig att Eric Schutz var yngre bror till Klockaren Elias Schutz. Den äldre Elias var således den yngres farbror.

Om man nu skall tro på det som finns på DISBYT så leder detta till mycket intressanta anor, men först lite googlande på namnet Schutz/Schütz. Det visar vara en släkt med flera generationer av präster verksamma i bl. a. Jät. Klockaren Elias Schutz trolige bror Eric var Komminister i Jät liksom deras far Christian Georgii Schutz. När jag nu vet detta var det enkelt att finna dom i husförhören för Jät. Där ser jag också att Eric Schutz och Komministern Johan Thelander arbetade samtidigt i Jät, vilket också kan förklara varför det fanns två dopvittnen som hette Magnus Thelander och Maria Thelander när kollegans brorsdotter/klockarens dotter nedkom med sin Johanna Ulrika 1805. Jag får hålla det i minnet för att förstå sambandet.

Elias och Erics mor skulle heta Christina Margareta Alander. Hon var dotter till Erik Alander och Märta Wiesel. Om namnet Schutz gav viss information genom Google så är det inget mot den mängd fräffar som namnet Wiesel ger. Också detta är en gammal prästsläkt vars rötter, åtminstone enligt forskarkollegor på DISBYT, kan härledas till 1500-talet.

I förbigående kan jag konstatera att Eric Schutz var gift med Catharina Sofia Bakfot!!?. En dansk släkt Barfodt har jag stött på när jag sökt efter information om Scheutz tidigare. Kan det finnas samband? Här finns en länk att forska vidare på. Jag är emellertid lite irriterad över att jag inte kan finna Klockaren Elias Schutz födelsenotis så jag får bevis på att han verkligen var äldste son till prästen Christian Georgii Schutz. Han föddes troligen innan familjen flyttade till Jät. Jag skulle verkligen behöva ha tillgång till Herdaminnena för Växjö stift för att veta varifrån familjen kom och för att över huvud taget verifiera uppgifterna från DISBYT. Det får vänta tills jag kommer till Sverige under Julen.

Hur som helst har jag mängder av mer eller mindre korrekta uppgifter från internet att plöja igenom inklusive mängder av information på Anbytarforum. Även utan Herdaminnena hoppas jag nog kunna finna tillräckligt tillförlitliga källor för att gå vidare.

Nog är det spännande med släktforskning - eller hur?

2 kommentarer:

 1. tror du fått det där om bakfot om bakfoten! betyder det inte barfota?
  vänligaste hälsningar
  j@nne

  SvaraRadera
 2. Hej Janne

  Jag hade samma reaktion och trodde att det var en felläsning från husförhöret. Efter att ha kollat flera år i följd blev det tydligt att det stod Bakfot och inte som jag trodde Barfot. Vid närmare efterforskningar bland gamla svenak släkter visar det sig att det finns både en dansk släkt Barfodt och en släkt Bakfot.

  Tack för din kommentar dock, det är sådant som gör att man skärper sig.

  Mvh
  Jan

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...