En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

torsdag 31 mars 2011

Problem med Disgens GEDCOM-kod

För att inte riskera att ni skall tro att jag "skämtar aprillo" får det blir två texter idag, fast jag kunde ha väntat till i morgon.

Ungefär en tredjedel av alla släktforskare använder Disgen enligt GeneaNets undersökning. Problemet är emellertid att Disgen inte följer GEDCOM-standarden i alla delar för sina exportfiler. I Disgen anger man tilltalsnamnet med en asterisk * vid namnet. Detta borde översättas i GEDCOM-filen med en kod som ser ut så här:

0 @1-536@ INDI
1 SEX M
1 NAME Tommy Jan Ã…ke /Granath/
2 NICK Jan
1 OBJE
2 FORM jpg
2 TITL Porträtt
2 FILE Jan Ã…ke SV.jpg

Observera raden "2 NICK Jan" som indikerar att jag vill heta Jan inte Tommy. Eftersom denna rad saknas i Disgens GEDCOM-fil så kommer det i varje släktboksprogram som läser korrekt GEDCOM-kod stå som följer:

"Nils Olofsson (Tommys morfar) ...." istället för "Nils Olofsson (Jans morfar) ..."

Mitt släktboksprogram The Complete Genealogy Reporter - TCGR - har ordnat i sin senaste version så att man kan välja att tilltalsnamnet går före första namnet. Detta funkar emellertid inte för Disgenanvändare som jag själv. Jag får vackert ta min texediterare och skriva in "2 NICK JAN" i GEDCOM-filen om jag skall få rätt namn. TCGR jobbar nu på att få sitt program att förstå att en asterisk * i en GEDCOM-fil från 30 % av de svenska släktforskarna betyder att det är ett tilltalsnamn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers