En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

måndag 5 september 2011

Öppet brev till Arkiv Digital - Får vi använda kopieringsfunktionen i AD Online?

Arkiv Digital har numera en utmärkt funktion som tillåter kopiering av inte bara källhänvisningen i olika format utan också hela bildytan. Detta är till stor hjälp för oss släktforskare som gör det möjligt att, inte bara få korrekta källor angivna i våra databaser, utan vi kan också spara en bild av originaltexten där vår ana förekommer. Det är därför med viss bestörtning jag läser sista raderna i Köpvillkoren för Arkiv Digital. Där står:

"Delar av Arkiv Digitals webbsidor är skyddade av immaterialrättslig lagstiftning och får inte kopieras eller imiteras helt eller delvis. Logotyper, grafik, ljud och bilder från Arkiv Digitals webbsidor får inte kopieras eller vidarebefordras utan uttryckligt tillstånd från Arkiv Digital."

Jag har börjat lägga in utsnitt av de rader som rör mina anor, med utförlig källhänvisning såväl till AD som till originalkällan i min Disgen-databas. Jag använder också GeneaNet för att publicera mitt släktträd på Internet. GeneaNet har, liksom många andra tjänster av det slaget, också möjlighet att lägga in dokument länkade till varje ana. Jag tycker därför det skulle vara en trevlig idé att även lägga in ett utsnitt av en bild av originalkällan.

Mina frågor till Arkiv Digital är därför följande:

- Får vi använda kopieringsfunktionen i AD Online för att kopiera bildsidan och sedan spara den i vår databas?
- Får vi koppla dessa bilder till våra släktträd i GeneaNet eller någon annan tjänst på Internet?
- Får vi använda utsnitt av bilder i AD för att på Facebook, Anbytarforum och andra fora få läshjälp av andra släktforskare?
- Får vi använda utsnitt eller hela bildsidor, logotyper eller annat från AD i våra bloggar för att illustrera olika inlägg om vår släktforskning?

Mina frågor gäller givetvis enbart privat, icke kommersiell, användning. Jag har själv fått skriftlig tillåtelse av AD för att använda bilder ur materialet för att illustrera min nybörjarkurs i släktforskning, men det är ju självklart att det erfordras.

Det här är inte bara en fråga för oss som användare utan även för dom som erbjuder tjänster på Internet, eftersom dom inte kan tillåta bilder från AD eller någon av konkurrenterna om de strider mot upphovsrättsliga regler.

Med vänlig hälsning
Jan Granath

./. Detta brev är även skickat till Arkiv Digital direkt via e-mail.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers