google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Anbytarforum – en kraftfull tjänst man bör ha respekt för

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

söndag 21 januari 2007

Anbytarforum – en kraftfull tjänst man bör ha respekt för

Anbytarforum är ett diskussionsforum för släktforskare organiserad av nättidningen Rötter. Den är indelad i en mängd olika avdelningar och har mycket strikta ordningsregler. Varning! Läs dem och följ dem! För en nybörjare kan det vara knepigt! Ett vanligt fel vi gör är att fråga fel saker på fel ställe. Då får man omedelbart smäll på fingrarna – inte alltid med särskilt pedagogisk finess. Om man exempelvis är intresserad av släkten Svinhuvud kan man få problem. Den familjen förekommer nämligen på tre olika platser på Anbytarforum, nämligen under Övriga släkter, under Introducerad adel och under Ointroducerad adel. Alla är släkt på något vis, har man kommit fram till numera, men nåde den som placerar en fråga på fel ställe. Inte bara ordningsmannen/kvinnan rycker ut utan också ett antal vänner av ordning som snabbt tillrättavisar den okunnige om hans/hennes fatala misstag. Snacka om att känna sig billig! Listan av hudflängningar på Anbytarforum kan göras lång, men att dröja kvar vid det blir så trist. För inte så länge sedan förekom emellertid en höjdare. Det var en mycket animerad diskussion huruvida man skulle stava nutida efternamn som de gjorde vid tiden eller om man fick lov att normalisera dvs. välja ett stavningssätt som man konsekvent följde. Att diskutera olika förhållningssätt till källorna är ju jättebra men den diskussionen utvecklade sig till att beröra personlighetsegenskaper hos kontrahenterna som gick lång utöver släktforskningens område. Det värsta men kan göra är att antyda att man kanske skulle vara släkt med någon betydande person utan att ha starka vetenskapliga belägg för detta. Som nybörjare och entusiast kanske man tror att man kan ställa en enkel fråga huruvida ett sådant släktskap skulle kunna vara möjligt, men då är man helt fel ute. Man kanske tror man skall få ett artigt ”nej så är det inte av följande orsaker…”, men icke. Här skall den naive sättas på plats och det med besked! Hur som helst har jag inte själv varit särskilt hårt drabbad, men lidit med alla glada nybörjare som har råkat illa ut. Hoppas de inte slutat med sin släktforskning utan fortsätter och blir mer toleranta än somliga andra. Som professionell forskare har jag ganska svårt att förstå den åsiktsfundamentalism som jag har mött på Anbytarforum.
Anbytarforum är emellertid en guldgruva för vetande. Det är ofta här du får dina första napp när du söker på webben. Ofta ger det dej värdefulla kontakter med andra mycket hjälpsamma släktforskare och då får man väl stå ut med de fåtaliga ”messerschmittar” som finns. Sök regelbundet efter dina anor på http://forum.genealogi.se/ för det dyker hela tiden upp nya rön som du annars missar. Ett bra sätt som jag har upptäckt är att lägga till ordet ”genealogi” till din sökning. Då får du säker med alla förekomster av det du söker från Anbytarforum.
Men – håll en låg och ödmjuk profil!
Det blev inte så mycket Osmi den här gången som jag lovade men jag är snart tillbaka.

3 kommentarer:

 1. Känner igen mej och vill bara tipsa om GenealogiQ som är ett forum med helt annan attityd!
  http://www.genealogiq.net/phpbb
  Där får man fråga hur mycket och vad som helst! :)

  SvaraRadera
 2. Länken ovan till Anbytarforum gäller inte längre, den nya är:
  http://aforum.genealogi.se/discus/

  /Kjell Johnsson

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...