google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Fredrik Bernhard Lustigs oäkta barn

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

onsdag 1 april 2009

Fredrik Bernhard Lustigs oäkta barn

I januari berättade jag om de gamla bandinspelningar jag fann som kastade ytterligare ljus över min frus ättling Fredrik Bernhard Lustigs härkomst. Jag berättade också hur jag genom texterna om Fredrik Bernhard fick kontakt med en tremänning till min fru – Hans E B Andersson, vilken jag också skickade en kopia av bandupptagningen. Han kunde i kombination med de nedtecknade historier som hans mors kusin Gerda lämnat efter sig ställa samman följande historia. Gerda Ottilia Josefina Andersson var född 1883 och hade därför väl bevarade minnen av Fredrik Bernhard som dog först 1910.

Hans Andersson fann på banden förklaringar till några familjehemligheter som han inte tidigare förstått – nämligen att Fredrik Bernhard hade två utomäktenskapliga döttrar – Karin och Lillian. Här följer Hans E B Anderssons berättelse:

Karin Andersson, dotter till Fredrik Bernhard

I ett inspelat samtal mellan Ingrid Lustig, Fanny Ringquist och Jan Ringquist år 1982 berättar Ingrid bl.a. att hennes farfar Fredrik Bernhard skaffade sig två döttrar efter att hustru Johanna hade dött. De hette Karin och Lilian. Ingrid berättar också att Fredrik inte bara var möbelsnickare utan också husbyggare. Dessa uppgifter har kastat ljus över några dunkla förhållanden under den tid då familjen Lustig flyttade från Enlund i Rystad, till Linköping, till Ö Harg, till Linköping, till S:t Lars och åter till Linköping.

Jag har hittat Karin medan Lilian fortfarande döljer sig. Efter 27 år i Enlund i Rystad flyttade familjen Lustig till Lindhem 18 i Linköpings Domkyrkförsamling den 24 september 1886. Lindhem 18 låg vid korsningen mellan Blomgatan (som finns kvar) och Lindvägen (som nu är borta), ett par fastigheter in från korsningen Grenadiergatan – Blomgatan. Området låg utanför det som kallas Stadens gamla gräns. I fastighetsregistret står Fredrik som ägare till Lindhem 18. Enlund var ett förpantningstorp som brukar ha ett arrendekontrakt på 50 år. Varför flyttade familjen i förtid från Enlund? Där hade Fredrik byggt upp en tillverkning av möbler, hade lärlingar anställda, drängar som skötte det jordbruk som hörde till torpet och sönerna Axel och August började nå vuxen ålder. En möjlig förklaring kan vara det som Ingrid nämner om husbygge. Kanske såg Fredrik en möjlighet att etablera sig som byggmästare i det expanderande Linköping, en möjlighet som inte fanns i Rystad.

Här kommer en annan familj in i bilden. I fastigheten Lindhem 6G, som låg på andra sidan kvarteret mitt emot Lindhem 18 mot Rydsgatan, flyttade den 28 april 1881 en familj in från Tinnerbäcken 8d i S:t Lars församling.

Familjen bestod av:
Arbetaren Carl Fredrik Andersson (*1845-02-14 i Rystad)
Hustrun Maria Wilhelmina Andersson f. Johansson (*1850-03-04 i Svinstad)
Sonen fabriksarbetaren Carl August Carlsson (*1873-01-04 i Linköping)
Sonen Knut Emil (*1877-12-10 i Linköping)
Dottern Hildur Amalia (*1880-12-10 i Linköping)
Sonen Johan Wilhelm (*1882-09-26 i Linköping)
Dottern Anna Wilhelmina (*1887-04-10 i Linköping)

Den familjen råkade hösten 1987 ut för en katastrof. Den 5 november blev fadern Carl överkörd och dödad av tåget. Den 20 november dog dottern Hildur i mässlingen och lunginflammation. Den 4 december dog den unga dottern Anna av mässling och lunginflammation. Kvar blev änkan Maria med sönerna Carl 14 år, Knut 10 år och Johan 5 år. Sonen Carl flyttade till amiralitetsförvaltningen i Karlskrona 1894-04-20 och sonen Knut till S:t Lars 1895-10-29.

Efter bara två år i Lindhem 18, den 29 oktober 1889, flyttade familjen Lustig enligt utflyttningslängden till Asptorpet i Ö Harg. (I längden står Lindhem 20 vilket nog är en felskrivning) Varför denna flyttning? I Ö Harg fanns ju inga tillfällen att bygga bostäder som det fanns i Linköping. Inte heller hade så vitt jag vet familjen någon anknytning till socknen. Familjen rötter fanns ju i Landeryd, Vårdsberg och Rystad. Kanske var det Johannas sjukdom. Kanske ansågs lantluften nyttigare.

I de fastighetslängder som finns tillgängliga hos SVAR hittar man fastigheternas ägare, men där saknas uppgifter om när ägarbytet skedde. Enligt Fastighetslängden 1880 – 1895 köpte Fredrik Bernhard någon gång under denna period fastigheten P73 vid Hunnebergsgatan som låg närmare stadens centrum än Lindhem 18. P står för S:t Pers kvarter.

Änkan Maria flyttade 1893 med barnen Johan och Karin till P73 vid Hunnebergsgatan, som Fredrik Lustig då ägde. Där födde hon den 2 november en dotter som fick namnet Karin. Dagen efter dvs 3 november skrevs Fredrik Lustig in i domkyrkoförsamlingen på adressen P73 efter att ha flyttat från Asplund i Ö Harg. Fredriks hustru Johanna hade då varit död i ett och ett halvt år.

Ett år senare, den 1 november 1894, flyttade Fredrik till Ekängen i S:t Lars där sonen Axel redan bodde. Han blev kvar där i 10 år till 31 oktober 1904 då han återvände till P73 där Maria bodde kvar med dottern Karin.

I Församlingsboken för 1904 står ”Fredrik Bernhard Lustig (i Ekängen S:t Lars) har erkänt Karin, dotter till Maria Vilhelmina Andersson, som sitt eget barn och begärt att det skall såsom sådant antecknas. Linköping d 10 mars 1904. Oskar Hansson, l. p.” Det dröjde alltså 10 år innan Fredrik erkände att Karin var hans dotter.

Över åren finns ganska många personer bokförda på adressen P73 under kortare och längre tider. Jag har inte i detalj rett ut vad som hände där. Fredrik finns där liksom Maria med dottern Karin, på samma adress, P73, men aldrig registrerade på samma ställe i längden.

I Församlingboken 1905 – 1914 på sid 216 står Fredrik Bernhard Lustig som ägare till P73, men på sid 212 står också Marias son snickaren Knut Emil Andersson som ägare till P73, där kallat Fredrikshall. Kan det vara så att Marias son övertog P73 efter Fredrik? Marias och Fredriks dotter Karin Andersson flyttade till Norrköping den 3 november 1909 och blev kvar där hela sitt liv. Hon var dock med på Fredriks begravning i december 1910. Ingrid berättar att på kvällen dagen före begravningen, dvs. den 3 december, kom John, Marias yngste son, och frågade Ingrids far Axel om Karin fick vara med på Fredriks begravning dagen efter. Ja, sa Axel, han är ju lika mycket hennes far som min. På begravningsdagen den 4 december kom också den andra dottern Lilian till begravningen, vilket förargade Fredriks dotter Hulda så att den familjen inte var med på begravningskaffet.

För Karin blev det under de närmaste åren den vanliga vandringen mellan olika arbetsgivare i Norrköping och med titeln tj vilket väl betyder tjänstekvinna. År 1915 flyttade hon till kvarteret Backen, V S:t Persgatan 44 i S:t Olai församling till Anders och Gustaf Fjellström och hade då avancerat till butiksbiträde. Dit flyttade samma år arbetaren Ebert Emanuel Hansson *1884-04-22) som blivit änkling i början av samma år. De vigdes 23 september 1916 och flyttade 12 november till Hedvigs församling i Norrköping. Där slutar spåret på grund av en lucka i församlingsboken.

Nästa gång jag hittar dem är kring 1960. De bor då på Trozelligatan 33 i Sankt Olai församling. Där dör Ebert den 5 maj 1961 och Karin 7 juli 1965. Några barn fick inte Karin så vitt jag har kunnat hitta. Inte heller tycks det ha funnits några barn i Eberts första äktenskap.

(Under det här arbetet har ett minne börjat ta form. Jag besökte Gerda, Huldas dotter, i Norrköping i början av 1960-talet. Där fanns en äldre dam som enligt Gerda nyligen blivit änka. Jag minns inte vilken relation som Gerda sade sig ha till henne och jag minns inte vad hon hette. Men årtalen verkar stämma. Det kan ha varit Karin jag träffade utan att veta vem det var. Gerda var då nära 80 år och hennes moster kring 70 år.)

Stockholm i mars 2009.
Hans E B Andersson

Tack Hans för ditt intressanta bidrag till historien om Fredrik Bernhard Lustig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...